EMA odporučila uviesť krvné zrazeniny ako vedľajšie účinky vakcíny J&J

Vakcína proti covidu od spoločnosti Johnson & Johnson môže vo výnimočných prípadoch viesť k tvorbe zriedkavých krvných zrazenín. Jej prínosy napriek tomu vysoko prevažujú nad prípadnými rizikami. Oznámila to v utorok Európska lieková agentúra (EMA). J&J v utorok v reakcii na stanovisko EMA oznámila, že obnoví dodávky svojej vakcíny do krajín Európskej únie.

20.04.2021 06:00 , aktualizované: 21:32
debata (77)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:32 Británia začala vývoj antivirotík proti covidu s cieľom mať do konca roka najmenej dva účinné lieky pre domáce použitie. Oznámil to v utorok britský premiér Boris Johnson. Britský predseda vlády vyzdvihol vakcíny a pravidelné testovanie ako kľúč k návratu do normálu do leta, ale jeho vláda tiež podporuje vývoj liekov, ktoré majú pomôcť v boji proti epidémii.

„Naša nová pracovná skupina pre antivirotiká sa bude usilovať o vývoj inovatívnych liekov, ktoré si môžete vziať doma, keď chcete zastaviť covid-19,“ povedal Johnson. „To by mohlo poskytnúť ďalšiu nepostrádateľnú obranu pred akýmkoľvek budúcim nárastom infekcií a zachrániť viac životov,“ vyhlásil Johnson.

Britská vláda dúfa, že nové lieky bude možné brať doma po pozitívnom teste na koronavírus. Cieľom je obmedziť jeho šírenie a urýchliť zotavovanie. Preparáty majú tiež obohatiť ponuku liekov, ktoré už sú k dispozícii.

Výskum britských vedcov už odhalil, že ako steroid dexametazón, tak prípravok tocilizumab, čo je liek proti artritíde od firmy Roche, znižujú riziko úmrtia u pacientov s vážnym priebehom covidu. Hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance povedal, že antivirotiká vo forme tabliet by mohli pomôcť ochrániť ľudí, ktorí nemohli dostať vakcínu, a mohli by byť ochranou pred novými variantmi koronavírusu. (reuters, čtk)

21:14 Holandsko uvoľní od 28. apríla protipandemické opatrenia a zruší nočný zákaz vychádzania zavedený v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Oznámil to v utorok holandský premiér Mark Rutte. „Sme samozrejme radi, že je to opäť možné, pretože spoločnosť túži po väčšej slobode,“ na tlačovej konferencii povedal Rutte.

Kaviarne a pohostinstvá budú môcť podľa Rutteho servírovať nápoje a občerstvenie ľuďom medzi 12.00 a 18.00 h na vonkajších terasách s maximálnou kapacitou 50 osôb. Ľuďom bude tiež povolené mať doma dvoch hostí denne, namiesto súčasného limitu jednej osoby. Otvoria sa tiež obchody.

Rutte dodal, že ide o „veľmi opatrný krok“, keďže nových prípadov je stále veľa. Podľa premiéra je napriek tomu prognóza ďalšieho vývoja epidémie v krajine mierne optimistická. Úrady sa v súčasnosti pokúšajú zintenzívniť tempo očkovania.

V Holandsku zaviedli lockdown v polovici decembra. Prvýkrát od druhej svetovej vojny bol v januári zavedený aj zákaz nočného vychádzania, čo vyústilo do nepokojov a potýčok s políciou vo viacerých holandských mestách. Počet infikovaných v krajine je stále vysoký a nemocnice i jednotky intenzívnej starostlivosti sú preťažené. Holandsko od začiatku pandémie podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenalo viac ako 1,4 milióna prípadov nákazy a vyše 17-tisíc úmrtí. (afp, jhu, tasr)

21:09 Karikatúra 20.04.2021 (Gašparec)

GAŠPAREC, 20.04.2021

20:03 Americká spoločnosť Johnson & Johnson v utorok oznámila, že obnoví dodávky svojej vakcíny proti koronavírusu do krajín Európskej únie, ako aj do Nórska a na Island. Farmaceutická firma tak rozhodla po tom, čo Európska agentúra pre lieky (EMA) vydala stanovisko o bezpečnosti tejto vakcíny. Zhodnotila v ňom, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

Vznik krvných zrazenín by však mal byť podľa stanoviska uvedený medzi „veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny“. EMA totiž zistila „možnú spojitosť“ medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od J&J a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín.

J&J vo svojej reakcii ohlásila, že príbalový leták vakcín bude aktualizovaný a zamestnanci medicínskych zariadení, v ktorých sa táto očkovacia látka používa, budú zvlášť informovaní o príznakoch trombózy a o postupe liečby. „Bezpečnosť a zdravie ľudí, ktorí používajú naše produkty, je našou najvyššou prioritou,“ citoval výskumníka z J&J Paula Stoffelsa denník Die Zeit. (dpa, zeit.de, tasr)

18:41 Predsedníčka Výboru EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Sabine Strausová uviedla, že EMA bude naďalej monitorovať možné vedľajšie účinky očkovacej látky od J&J. Podobné problémy s výskytom krvných zrazenín sa objavili i po očkovaní vakcínou od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. EMA vydala pred dvoma týždňami takmer totožné stanovisko ako pri vakcíne od J&J, keď odporučila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „veľmi zriedkavý vedľajší účinok“ vakcíny od AstraZenecy.

Strausová však varovala, že je priskoro na vyhodnocovanie záverov, čo sa týka podobností medzi týmito dvoma vakcínami. Nie je preto podľa nej možné určiť, pri ktorej z týchto vakcín sa zrazeniny vyskytujú častejšie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rozhodnutie EMA ohľadom vakcíny od J&J privítala, obzvlášť skutočnosť, že jej prínosy prevažujú nad rizikami. „Sú to dobré správy pre priebeh vakcinačnej kampane v celej EÚ,“ napísala na Twitteri.

18:37 Na dohľadávaní kontaktov ľudí pozitívnych na koronavírus aktuálne pracuje okolo 500 osôb. Uviedol to Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že ide o orientačné číslo, keďže úrad vie flexibilne reagovať na vývoj epidemiologickej situácie.

Ako priblížil, nápomocní v najvyťaženejších oblastiach boli vojaci. Pomáhajú tiež osoby pracujúce na dohodu a dobrovoľníci z radov medikov či študenti iných zdravotníckych odborov.

„Počet ľudí, ktorý sa podieľa na trasovaní kontaktov, vieme operatívne zvýšiť alebo znížiť. Máme tiež stanovený systém trojíc regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktoré si v prípade potreby navzájom pomáhajú,“ povedal Eliáš. Cez leto sa na trasovaní podieľalo okolo 350 ľudí. Na jeseň stavy ÚVZ SR posilňoval. V čase najpočetnejších prípadov sa na dohľadávaní kontaktov podieľalo asi 850 ľudí. (tasr)

17:41 Európska komisia a Rakúsko v utorok oznámili uzavretie dohody o dodávkach vakcín proti koronavírusu pre krajiny západného Balkánu. Ako uviedla oficiálna stránka výkonného orgánu Európskej únie, do spomenutého regiónu tak bude smerovať dovedna 651-tisíc dávok očkovacej látky Pfizer/BioNTech, prvá dodávka je naplánovaná na máj.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že je nevyhnutné urýchliť očkovaciu kampaň, a to všade. „S radosťou oznamujem, že sme zabezpečili dávky, ktoré pomôžu zaočkovať zdravotníckych pracovníkov a iné zraniteľné skupiny na západnom Balkáne. Európska únia stojí za našimi partnermi v regióne, ktorí od nás hľadajú podporu. Chcem poďakovať Rakúsku za uľahčenie tejto dodávky a za to, že preukázalo pevné odhodlanie a solidaritu s krajinami západného Balkánu,“ povedala Von der Leyenová.

16:40 Európska agentúra pre lieky oznámila, že zistila „možnú spojitosť“ medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín. EMA zároveň uviedla, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený medzi „veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny“, informovala agentúra AP.

„EMA zistila možnú spojitosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek,“ uviedla vo vyhlásení EMA so sídlom v holandskom Amsterdame Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) ale zdôraznil, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

16:28 Švédski občania mladší ako 65 rokov, zaočkovaní prvou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, dostanú druhú dávku inej vakcíny. S odvolaním sa na tamojší úrad verejného zdravotníctva o tom informovala v utorok agentúra Reuters. „Ľudia mladší ako 65 rokov, ktorí už dostali vakcínu Vaxzevria (od AstraZenecy), by mali namiesto toho dostať druhú dávku takzvanej mRNA vakcíny, ako sú Pfizer/Biontech alebo Moderna,“ uviedol vo vyhlásení švédsky úrad verejného zdravotníctva.

Švédsko v marci preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín. Tamojšie úrady neskôr povolili podávanie tejto očkovacej látky ľuďom starším ako 65 rokov. WHO neodporúča očkovať proti covidu dvoma odlišnými vakcínami v prípadoch, keď sú pre zaistenie optimálnej ochrany pred nákazou potrebné dve dávky očkovacej látky.

16:07 Spoločnosť AstraZeneca tento týždeň výrazne zredukovala dodávky očkovacej látky proti koronavírusu, ktoré smerujú do Poľska. Poľský Štátny úrad pre strategické rezervy uviedol, že do krajiny príde len 67-tisíc dávok namiesto zakontrahovaných 268-tisíc. Vládny predstaviteľ Michal Dworczyk, ktorý má na starosti program vakcinácie, povedal, že situácia by „bohužiaľ" mohla pokračovať aj v nadchádzajúcich týždňoch. Neuviedol však, prečo firma dodávky zredukovala.

Dworczyk konštatoval, že krajina podniká kroky, aby zredukovanie dodávok nespomalilo celoštátne tempo vakcinácie. Poľsko svoj očkovací program zrýchľuje, vakcínu ponúka ďalším vekovým skupinám a otvára nové vakcinačné centrá.

13:35 Poľsko bude pravdepodobne v dôsledku nových variantov koronavírusu čeliť štvrtej vlne pandémie, upozornil v utorok minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Píše o tom agentúra PAP. Minister uviedol, že súčasnú tretiu vlnu pandémie spôsobil britský variant koronavírusu, a varoval, že ďalšie mutácie môžu byť na vakcíny, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, rezistentné.

Niedzielski pre rozhlasovú stanicu Radio Zet dodal, že ak sa vírusu nepodarí ďalej mutovať, pravdepodobne dôjde k poklesu počtu prípadov infekcií. Podľa ministra britský variant koronavírusu je v Poľsku stále dominantný a nakazilo sa ním viac ako 94 percent osôb. Poľsko v utorok potvrdilo 9246 nových prípadov nákazy koronavírusom a 601 súvisiacich úmrtí, ktoré zaznamenali v uplynulých 24 hodinách, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

12:24 V utorok večer prevezme Maďarsko ďalšiu zásielku ruskej očkovacej látky Sputnik V. Na Facebooku o tom informoval v utorok minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého ide o 100 000 kusov vakcín určených pre druhé zaočkovanie.

Šéf diplomacie zdôraznil, že vládny nákladný špeciál, ktorý dovezie ruskú očkovaciu látku, poletí v druhej polovici tohto týždňa aj do Číny, odkiaľ prepraví ďalšiu zásielku očkovacej látky proti koronavírusu vyrobenú spoločnosťou Sinopharm. Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu. Prvú zásielku ruskej vakcíny Sputnik V priviezli kamiónom 2. februára.

12:15 V Česku pribudlo v pondelok ďalších 3301 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o 567 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR. Hospitalizovaných bolo k utorkovému ránu 4108 ľudí, čo je o 125 viac ako deň predtým. Vo vážnom stave je 888 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 36 úmrtí. Menej ako 100 úmrtí denne registrujú úrady nepretržite od 10. apríla.

Očkovanie v Česku sa v pondelok spomalilo, píše spravodajský server Novinky.cz. Dávku dostalo v priebehu pondelka 55.085 ľudí, čo je približne o desatinu menej než pred týždňom. Doteraz tam podali 2.527.622 dávok vakcín proti novému koronavírusu.

11:35 Kombinácia preventívnych opatrení a distribúcia vakcín pomohli zatiaľ Španielsku udržať pod kontrolou rast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Povedal to šéf koordinačného centra pre núdzové situácie pri španielskom ministerstve zdravotníctva Fernando Simón. Podľa jeho slov pohyb ľudí počas veľkonočných sviatkov neviedol k významnému rastu počtu infekcií. Po Vianociach pritom krajina zaznamenala prudké zhoršenie šírenia nákaz v dôsledku spoločenských stretnutí.

Pätina obyvateľov Španielska už dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a viac ako 7 percent populácie je už úplne zaočkovaných. V pondelok v krajine zaznamenali 21-tisíc nových prípadov koronavírusu a 121 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19.

10:41 Najmenej 49 pasažierov letu z indickej metropoly Naí Dillí do Hongkongu zo začiatku apríla malo pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na hongkonské úrady.

Všetci títo cestujúci do Hongkongu prileteli na palube letu indickej spoločnosti Vistara ešte 4. apríla. Lietadlo tejto spoločnosti má kapacitu 188 pasažierov, hongkonské úrady však nespresnili, koľko ich bolo na palube.

odkaz
AUTO&TECH článok

Pozitívne prípady odhalili počas povinnej trojtýždňovej karantény, ktorú Hongkong zaviedol. Pasažieri z 25 vysokori­zikových krajín vrátane Británie, Indie, Juhoafrickej republiky (JAR), Pakistanu a USA musia okrem toho pred odletom do Hongkongu predložiť negatívny test, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

10:38 Izrael zaznamenal osem prípadov variantu koronavírusu, najprv identifikovaného v Indii, a blízkovýchodná krajina je presvedčená, že aspoň čiastočne je proti nemu účinná vakcína od spoločností Pfizer/BioNTech. V utorok to oznámil predstaviteľ izraelského zdravotníctva Hezi Levy, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Prvých sedem prípadov indického variantu zistili v Izraeli minulý týždeň medzi ľuďmi prichádzajúcimi zo zahraničia, ktorí odvtedy absolvovali predbežné testy, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

10:01 Európska únia posiela 651-tisíc dávok protikoronaví­rusových vakcín do balkánskych krajín, ktoré nie sú členmi EÚ.

„Toto je len prvý krok a ďalšia pomoc bude nasledovať,“ oznámil rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. V utorok ho citovala tlačová agentúra DPA.

Túto akciu, ktorá bude prebiehať od mája do augusta, koordinuje v mene EÚ práve Rakúsko.

9:42 Mnohé údaje koronavírusovej pandémie v Maďarsku sa síce zlepšujú, ale denný počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 je stále blízko k 200. Za posledný deň zomrelo 199 pacientov; od vypuknutia pandémie je to už celkom 25 580 obetí, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Pribudlo 1 645 nakazených, ich počet od začiatku pandémie stúpol na 754 833. Z covidu sa zotavilo 461 181 osôb. Aktuálne je infikovaných koronavírusom 268 072, o 1 523 menej než hlásili v pondelok.

Počet hospitalizovaných klesol oproti predchádzajúcemu dňu o 48 na 8 602. Z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu 980, čo je v porovnaní s pondelkom pokles o 72 chorých.

Vakcínou proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali 3 317 052 osôb. Obe dávky očkovacej látky podali už 1 400 703 ľuďom.

8:35 Tretina maďarského obyvateľstva dúfa, že nadchádzajúce leto už bude môcť opäť ísť na dovolenku, vyplýva z údajov prieskumu inštitútu Ipsos v spolupráci so serverom pre rekreačné ubytovanie Szállás.hu.

Podľa servera výsledok bol ovplyvnený zmierňovaním pandemických opatrení v uplynulých týždňoch a rastom počtu zaočkovaných proti novému typu koronavírusu.

Rekreačné ubytovacie zariadenia v Maďarsku už teraz evidujú viacnásobok vlaňajších rezervácií. Maďari objednávajú na dovolenku v priemere štyri noci, kým vlani to boli iba dva až tri noci.

Z desiatich rekreantov osem plánuje dovolenku mimo hotelov, 33 % si objednalo nocľah v apartmánoch a 25 % v hoteloch. Dve tretiny plánujú domácu rekreáciu, z nich polovica chce navštíviť jazero Balaton. Zahraničnú dovolenku plánuje 20 % respondentov.

7:20 V Nemecku pribudlo za uplynulý deň 9 609 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusm a 297 úmrtí, oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI). O deň skôr to bolo 11 437 prípadov a 92 úmrtí.

RKI pred týždňom hlásil 10 810 nových prípadov nákazy koronavírusy a 294 úmrtí, pripomenula agentúra DPA.

Celonemecké reprodukčné číslo k pondelku činilo 1,06 (predchádzajúci deň 1,16). Od začiatku pandémie sa v Nemecku, kde žije približne 83 miliónov obyvateľov, preukázateľne infikovalo vyše 3,16 milióna ľudí, z ktorých 80 303 zomrelo.

Skutočný počet celkovo nakazených však bude pravdepodobne vyšší, pretože mnoho infekcií nie je odhalená.

6:27 Obyvatelia Británie sa budú preočkovávať treťou dávkou vakcíny, aby sa predĺžila účinnosť tých vakcín proti chorobe COVID-19, ktorými už boli zaočkovaní, uviedol britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Spresnil, že britská vláda pracuje na plánoch na preočkovanie, aby sa zabezpečilo, že „vakcíny budú krok vpred pred vírusom“.

Hancock vo svojom vystúpení v parlamente, kde v pondelok informoval o epidemiologickej situácii v Británii, uviedol, že najväčším rizikom pre pokrok pri zvládaní epidémie v Británii „je nový variant, proti ktorému vakcína nefunguje tak dobre“.

„Z našej reakcie na iné vírusy, ako je chrípka, vieme, že na boj proti mutovaným vírusom potrebujeme aktualizované vakcíny,“ vysvetlil minister. Dodal, že v situácii, keď sa v Británii očkuje prvou a druhou dávkou vakcín, vláda pracuje na plánoch na preočkovanie populácie.

Informoval, že vláda začne s podávaním látok na podporu účinnosti vakcín proti covidu do konca tohto roka. Pritom bude spolupracovať s terajšími aj budúcimi dodávateľmi vakcín, aby sa zistilo, ktoré vakcíny fungujú najlepšie ako posilňujúce dávky (boostery), a tiež boli vytvorené nové vakcíny „špeciálne určené“ na boj proti vznikajúcim variantom.

Vláda nateraz objednala 457 miliónov dávok od ôsmich rozličných výrobcov vakcín.

V očkovacích programoch v Anglicku a vo Walese sa používajú vakcíny vyrobené spoločnosťami Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford a Moderna. Prvými dvoma sa očkuje aj v Škótsku a Severnom Írsku.

Hancockovo vyjadrenie sa objavilo v ten istý deň, ako v Británii zverejnili, že druhou dávkou vakcíny bolo zaočkovaných desať miliónov ľudí, čo znamená, že plne zaočkovaných je takmer 20 percent všetkých dospelých obyvateľov krajiny. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 32 932 448 Britov. Predseda vlády Boris Johnson tento úspech vysoko vyzdvihol.

6:00 Európska lieková agentúra (EMA) sa v utorok vyjadrí k vakcíne proti COVIDU-19 od firmy Johnson & Johnson, ktorú minulý mesiac povolila na podmienečné používanie v Európskej únii. EMA preskúmava niekoľko prípadov krvných zrazenín, ktoré sa po očkovaní touto látkou vyskytli. Už pred viac ako mesiacom začala tiež skúmať zriedkavé prípady krvných zrazenín po podaní vakcíny od firmy AstraZeneca.

Minulý týždeň americká spoločnosť Johnson & Johnson dočasne zastavila dodávku svojej vakcíny do Európy, keď americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčali v USA pozastaviť očkovanie týmto prípravkom kvôli niekoľkým prípadom krvných zrazenín.

EMA odporučila Európskej komisii registrovať jednodávkovú vakcínu od firmy Johnson & Johnson 11. marca, komisia ju potom schválila ako štvrtú vakcínu pre očkovanie proti COVIDU-19 v EÚ. Distribúcia tejto vakcíny sa mala začať v Európe minulý týždeň a EÚ si od toho sľubovala zrýchlenie pomalého tempa očkovanie. Počas druhého štvrťroka očakávala EÚ približne 55 miliónov dávok tohto preparátu.

Prípady krvných zrazeniny sa zriedkavo vyskytli aj po aplikácii vakcíny od britsko-švédskej firmy AstraZeneca, ktorú EMA schválila koncom januára. V prvej polovici marca niektoré európske štáty pozastavili očkovanie touto látkou, väčšina z nich ho obnovila, keď EMA 18. marca uviedla, že vakcína spoločnosti AstraZeneca je bezpečná a jej používanie nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín.

O tri týždne neskôr EMA oznámila, že krvné zrazeniny môžu byť veľmi vzácnym vedľajším účinkom tejto látky, ale zdôraznila tiež, že pozitíva očkovania touto látkou výrazne prevyšujú možné riziká. Niektoré štáty potom zastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca či obmedzili jej podávanie pre určité vekové skupiny.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus