Policajti zbili bezdomovca. Vraj sa im vyhrážal zabitím rodiny

Policajný zákrok voči mužovi v Starej Turej bude riešiť policajná inšpekcia.

20.04.2021 12:54
debata (122)
Video

Sociálnymi sieťami sa šíri video zo zákroku na parkovisku obchodu v centre Starej Turej. Incident sa odohral v pondelok popoludní.

Na záberoch miestny bezdomovec leží na chodníku, keď k nemu pristúpi policajt. Muž zákona najprv do neho hádže kúsky oblečenia, ktoré sú roztrúsené okolo neho, potom mu stúpi na brucho. "Postav sa. Vypadni!‘‘ zareval policajt. Na celú situáciu sa nečinne prizeral ďalší policajt.

Jeden z nich bezdomovca postaví na nohy a uštedrí mu niekoľko rán pod rebrá. Po ďalších úderoch od policajta kričal od bolesti. "Ešte?‘‘ reval policajt na muža. Záznam sa končí odchodom zbitého muža, policajt za ním rýchlo kráča a v rukách nesie jeho oblečenie.

O stanovisko sme požiadali aj krajské policajné riaditeľstvo v Trenčíne. To zatiaľ nereagovalo. Naopak, na sociálnej sieti sa vyjadril policajný prezident Peter Kovařík. „Citlivo vnímam zverejnené zábery, aj oprávnenosť vyjadrení verejnosti na sociálnych sieťach,“ uviedol Kovařík na margo nevyberaných výčitiek na adresu zasahujúcich policajtov.

„Veci nikdy nie sú len čiernobiele. Pracovníci OD Tesco sa viackrát sťažovali a žiadali o vyriešenie situácie, keďže v okolí sa zdržiavajú bezdomovci, robia veľký neporiadok a ľudia sa sťažujú a vyjadrujú obavy. Policajné hliadky v týchto miestach preto vykonávajú častejšie kontrolu. Incidentu predchádzalo nahlásenie krádeže alkoholu bezdomovcom,“ vysvetľuje Kovařík.

Zbitý muž je podľa informácií Pravdy tzv. známa firma v Starej Turej. Tridsaťročný muž I. T. nikde nepracuje, s rodinou nežije už niekoľko rokov. Prespáva spolu s ďalšími bezdomovcami v starom opustenom dome mimo mesta. I. T. bol už aj vo väzení, keď pred rokmi posprejoval viacero budov v meste. Podpísal sa svojou prezývkou – Žabka.

Miestni hovoria, že často sedáva pred obchodným domom, rád pokrikuje na okoloidúcich. No tvrdia aj to, že nebýva problémový, resp. útočí iba slovne, nie päsťami. Niektorí dokonca vravia, že môže mať duševnú poruchu.

Policajný prezident Kovařík pripúšťa, že podľa informácií, ktoré má, sa zásah policajta javí ako neprimeraný. Pripomína však, že bezdomovec opakovane odmietol uposlúchnuť výzvu na opustenie priestoru, bol agresívny, vyhrážal sa policajtovi zabitím jeho rodiny.

Incidentom sa bude zaoberať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

„Odsudzujem neadekvátny prístup akéhokoľvek policajta, súčasne je dôležité pozrieť sa na vec zo všetkých strán, vyhodnotiť okolnosti a potom vyvodiť aj zodpovednosť,“ dodal Kovařík.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #policajná inšpekcia #polícia SR