Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika obžalovali

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

20.04.2021 14:58 , aktualizované: 15:38
debata (42)

Dušana Kováčika zadržali a obvinili 22. októbra minulého roku a stále je väzobne stíhaný. „Prokurátor ÚŠP podal dnes obžalobu na obvineného Dušana K., a to zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku a pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti,“ dodal Skladan.

„Prokurátor ÚŠP podal dnes na ŠTS obžalobu na Dušana K., ktorý je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iného. Trestná vec napadla zákonnej sudkyni Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorá po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ potvrdila TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Tento týždeň plynula prokurátorovi ÚŠP zákonná lehota na podanie návrhu na predĺženie väzby Dušanovi Kováčikovi. Keďže je aktuálne podaná už obžaloba na súde, bude sudkyňa v zákonnej lehote rozhodovať o súdnej väzbe. Kováčik od októbra nepožiadal o prepustenie z väzby.

Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora krátko po obvinení. Má aktuálne stále dočasne pozastavený výkon funkcie prokurátora a je služobne zaradený na trestnom odbore GP SR. Zo zákona poberá 30 percent platu. Druhý aprílový týždeň Skladan informoval, že generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia Dušana Kováčika. Nevyhovel tak návrhu obvineného.

Kováčik sa domáhal zrušenia uznesenia vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru o vznesení obvinenia z 22. októbra 2020 v spojení s uznesením prokurátora ÚŠP o zamietnutí sťažnosti z 21. januára 2021.

Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Kováčik mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra K.

Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa R. Polícia ho zadržala pri minuloročnej akcii Judáš. Čelí obvineniu z toho, že vynášal informácie o odposluchoch skupine sýkorovcov. V prospech gangu mal pracovať minimálne v rokoch 2000 až 2011.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik