Vírus vo februári bral životy Slovákom najviac v EÚ

Vo februári zomrelo na Slovensku a v Česku najviac ľudí nad priemer úmrtí v celej Európskej únii.

21.04.2021 06:00 , aktualizované: 22:57
prezidentský palác prezidentka Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová si začiatkom marca pripomenula obete koronavírusu.
debata (55)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:57 Švajčiarsko očakáva, že pri terajšom tempe dodávok očkovacích látok od výrobcov sa vakcinácia všetkých dospelých proti koronavírusu dokončí do záveru júla. Minister zdravotníctva Alain Berset poukázal na nedávne zmiernenie lockdownu, vrátane otvorenia vonkajších priestorov reštaurácií a barov. Avšak krajina by nemala očakávať zrušenie iných reštrikcii prinajmenšom do 26. mája.

Švajčiarsko používa vakcíny spoločností Pfizer a Moderna. Švajčiarski regulátori schválili aj vakcínu firmy Johnson & Johnson, hoci ju v krajine zatiaľ ešte nezačali aplikovať. Vakcínu proti covidu vo Švajčiarsku dostalo už približne 2,1 milióna ľudí a takmer 770-tisíc ľudí bolo úplne zaočkovaných dvomi dávkami vakcíny. Celkovo vo Švajčiarsku doteraz potvrdili viac ako 640-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 9 900 úmrtí na covid. (ap, sita)

22:11 Spojené štáty budú po dnešku evidovať 200 miliónov podaných vakcín proti covidu od dňa výmeny na poste prezidenta v Bielom dome. Oznámil to v stredu americký prezident Joe Biden, ktorý v marci sľúbil, že za jeho prvých 100 dní vo funkcii sa podarí uvedený počet dávok aplikovať. Sto dní od Bidenovho nástupu do čela USA uplynie budúci týždeň.

„Až zajtra vyjdú čísla o počte zaočkovaných, budú ukazovať, že dnes sme to dokázali. Dnes sme dosiahli 200 miliónov dávok, 92. deň v úrade,“ vyhlásil Biden v prejave v Bielom dome. Prezident hovoril o obrovskom úspechu a pripomenul, že aspoň jednu dávku vakcíny už dostala polovica dospelej populácie USA. Do štvrtka bude tiež podľa Bidena dosiahnutá 80-percentná zaočkovanosť aspoň jednou dávkou medzi obyvateľmi starších ako 65 rokov. (čtk)

21:38 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na zvýšenie právomocí EÚ v oblasti zdravotníctva, aby bolo možné lepšie reagovať na krízy podobné súčasnej pandémii koronavírusu.

„Som presvedčená, že Európa potrebuje väčšie kompetencie v oblasti zdravia,“ povedala Merkelová na stredajšej on-line diskusii Európskej ľudovej strany (EPP) o budúcnosti Európy. Väčšími kompetenciami by mohlo podľa nej disponovať napríklad Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme.

Dodala, že ak by to bolo potrebné, v záujme rozšírenia právomocí EÚ v oblasti zdravotníctva, pozmeniť by sa mali i zmluvy o EÚ. „Vždy som bola otvorená zmenám dohôd, ak majú zmysel,“ uviedla.

Nemecká kancelárka tiež obhajovala vakcinačnú stratégiu EÚ. Rozhodnutie o spoločnom zaobstarávaní očkovacích látok pre všetky krajiny Únie bolo podľa nej „absolútne správne“. Priznala ale, že v tejto oblasti sa urobili aj niektoré chyby. Kritizovala aj prístup niektorých krajín EÚ, ktoré sa rozhodli zadovážiť si čínske či ruské vakcíny, ktoré ešte neboli schválené Európskou liekovou agentúrou. (dpa, tasr)

20:47 Grécko sa turistom otvorí od 15. mája, oznámil v stredu premiér Kyriakos Mitsotakis pri predstavovaní nového plánu na postupné uvoľnenie protipandemických opatrení. S oživením cestovného ruchu v polovici budúceho mesiaca Grékov čaká aj zrušenie zákazu ciest medzi regiónmi, juhoeurópska krajina predtým otvorí terasy reštaurácií či niektoré školy.

„Vďaka vakcínam, samotestovaniu, ale aj zlepšujúcemu sa počasie veríme, že sa toto bezprecedentné dobrodružstvo blíži ku koncu,“ uviedol v televíznom prejave Mitsotakis. Varoval však, že počet nakazených je v Grécku stále vysoký, a ľudia by preto počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov, ktoré pripadajú na začiatok mája, nemali cestovať.

„Ako som povedal, naším cieľom je bezpečná Veľká noc a voľné leto,“ povedal premiér. Vonkajšie priestory reštaurácií sa podľa nového plánu v Grécku otvoria 3. mája, 10. mája sa budú do školských lavíc môcť vrátiť študenti stredných a základných škôl. Každé ďalšie uvoľnenie sa však bude riadiť aktuálnou epidemickou situáciou, dodal Mitsotakis.

Turizmus sa podieľa asi na pätine gréckej ekonomiky a vytvára v krajine pätinu pracovných miest. Pokles v počte prichádzajúcich turistov znížil v minulom roku grécke príjmy z cestovného ruchu na štyri miliardy eur z 18 miliárd eur v roku 2019. V desať­miliónovej krajine sa od začiatku epidémie nakazilo 323 644 ľudí, z ktorých 9 713 zomrelo. (reuters, čtk)

20:04 Francúzsko plánuje od 3. mája zrušiť viaceré protipandemické opatrenia vrátane cestovných obmedzení a zmiernenia plošného zákazu vychádzania. Pre agentúru AFP to uviedol zdroj blízky úradu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Macron chce tiež dodržať prísľub, že od polovice mája sa budú môcť otvoriť terasy reštaurácií a s obmedzenou kapacitou i kiná, divadlá a múzeá, doplnil nemenovaný zdroj z prostredia prezidentskej kancelárie. Reštaurácie sú v krajine zatvorené už od 30. októbra.

Od polovice mája by sa mali otvoriť i obchody s iným než potravinárskym tovarom, ktorých zatvorenie od 3. apríla nariadil Macron v snahe bojovať proti tretej vlne pandémie. V pondelok sa majú otvoriť škôlky a základné školy. Starší žiaci sa do lavíc vrátia podľa plánu 3. mája. Francúzsko zaviedlo začiatkom apríla prísne opatrenia, ktoré by mali platiť štyri týždne. V krajine platí momentálne obmedzenie pohybu do 10 kilometrov od miesta bydliska a nočný zákaz vychádzania po 19.00 h.

Hovorca vlády Gabriel Attal však oznámil, že po 2. máji ľudia nebudú musieť pri sebe nosiť certifikáty potvrdzujúce výnimky zo zákazu vychádzania. Macron chce, aby do polovice mája dostalo aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu 20 miliónov ľudí. Francúzsko podľa Attala už zrejme dosiahlo vrchol tretej vlny pandémie alebo sa k nemu približuje. Nemocnice sú však stále vystavené veľkému náporu pacientov, dodal. (afp, tasr)

18:40 Poľsko uvoľní od pondelka epidemiologické obmedzenia v 11 zo 16 vojvodstiev a na budúci týždeň predstaví harmonogram ďalšieho uvoľňovania opatrení. Oznámil to v stredu poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého cituje agentúra DPA.

Denný počet novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine síce klesá, epidemiologická situácia sa však v jednotlivých vojvodstvách dosť líši, povedal Niedzielski na tlačovej konferencii. V jedenástich vojvodstvách s lepšou epidemiologickou situáciou sa od pondelka vrátia do škôl niektorí žiaci vo veku sedem až deväť rokov. Taktiež sa môžu od pondelka otvoriť aj kaderníctva a kozmetické salóny.

17:53 Kongresové centrum v zábavnom parku Disneyland pri Paríži sa od soboty zmení na veľké vakcinačné stredisko. Disneyland Paris, ktorý sa nachádza východne od hlavného mesta, je zatvorený od 30. októbra. Bez práce sa tak ocitlo 17 000 zamestnancov tohto zábavného parku. Disneyland mal pôvodne otvoriť svoje brány pre návštevníkov 2. apríla, ale opätovne sa zhoršujúca pandemická situácia vo Francúzsku tento krok oddialila, informovala v stredu tlačová agentúra AFP.

Vakcinačnú stanicu v kongresovom centre neďaleko hotelového komplexu budú spoločne prevádzkovať miestne úrady a regionálna zdravotná služba. Zámerom tohto rozhodnutia je podať protikoronavírusovú vakcínu najmenej 1000 ľuďom denne. Francúzske úrady chcú, aby do polovice mája malo aspoň jednu dávku 20 miliónov obyvateľov. Francúzsko dosiaľ zaočkovalo najmenej jednou dávkou vakcíny takmer 12,8 milióna osôb, čo predstavuje 19 percent tamojšej populácie, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

17:00 Terasy reštaurácií môžu od pondelka otvoriť. V stredu o tom informoval predseda vlády Eduard Heger s tým, že presnejšie parametre budú upravené vo vyhláške hlavného hygienika. Pri tejto príležitosti požiadal premiér o veľkú obozretnosť. Otvoriť tiež môžu fitnes centrá, povolené budú pre obmedzený počet návštevníkov, potrebný bude aj negatívny test na koronavírus.

Eduard Heger Čítajte viac Slováci získajú viac slobody. Otvoria sa terasy a posilňovne

16:17 Cieľ 200 miliónov podaných dávok vakcín proti koronavírusu počas prvých 100 dní úradovania, ktorý si stanovila administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena, sa podarí dosiahnuť už koncom tohto týždňa. Oznámil to v stredu Biely dom, informovala agentúra AFP. Biden to podľa nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu oznámi v prejave, s ktorým vystúpi ešte pred uplynutím stanoveného termínu, ktorý pripadá až na koniec budúceho týždňa, konštatuje AFP.

15:58 V Číne dosiaľ zaočkovali proti koronavírusu asi 200 miliónov obyvateľov, čo predstavuje zhruba 14,29 % tamojšej populácie. Pri vakcinácii uprednostňovali pracovníkov v prvej línii, študentov univerzít a ľudí žijúcich v pohraničných oblastiach.

Najľudnatejšia krajina sveta po pomalom začiatku postupne zvyšuje úsilie pri očkovaní, k čomu čiastočne pomohla eliminácia domácich prenosov ochorenia COVID-19. V stredu hlásili čínske orgány iba dva prípady koronavírusu, oba v meste Žuej-li na hraniciach s Mjanmarskom.

Čína dosiaľ schválila päť vakcín vyrobených v domácich podmienkach, pričom milióny vyviezla do rôznych kútov sveta. Niektorí vedci sa však domnievajú, že čínske vakcíny poskytujú nižší stupeň ochrany ako očkovacie látky Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

14:29 V nemocnici v západnej časti Indie zomrelo v stredu najmenej 22 pacientov, keď im prívod kyslíka prerušil únik zo zásobníka. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA s odvolaním sa na predstaviteľa nemocnice. Nešťastie sa stalo v Nemocnici Zákira Husajna v meste Nášik v indickom štáte Maháraštra, ktorý je najhoršie zasiahnutý najnovšou vlnou nákazy koronavírusom v krajine.

Medzičasom už prívod kyslíka ostatným pacientom obnovili, dodal predstaviteľ správy nemocnice Súradž Mandhar. Únik spôsobili problémy na zásobníku kyslíka. Zatiaľ nie je jasné, čo presne ho spôsobilo.

13:51 Rusko sa snaží získať do jesene kolektívnu imunitu pred koronavírusom, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin, keď vystúpil pred oboma komorami parlamentu s každoročnou správou o stave krajiny. „Očkovanie má teraz prvoradý význam, aby sa umožnilo získanie kolektívnej imunity na jeseň… Naši vedci dosiahli skutočný prelom. Teraz má Rusko tri spoľahlivé vakcíny proti koronavírusu,“ povedal podľa agentúry AFP Putin pred členmi Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie.

Ako píše agentúra AP, šéf Kremľa prisľúbil nové opatrenia na podporu pôrodnosti a na zvýšenie priemernej dĺžky života. Uznal, že pandémia zhoršila demografické trendy v Rusku. Navrhol nové sociálne dávky pre obyvateľov, ako aj nové stimuly, ktoré pomôžu ekonomike prekonať dôsledky pandémie.

13:14 Talianska vláda pošle do regionálnych vakcinačných centier 184-tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson. Ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že na základe stanoviska Európskej liekovej agentúry (EMA) odporúča podanie vakcíny ľuďom starším ako 60 rokov.

12:36 Česká republika na základe stanoviska Európskej liekovej agentúry štartuje očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson. Oznámilo to v stredu české ministerstvo zdravotníctva. Prvých 14 400 dávok podľa ministerstva dostanú všeobecní lekári, ďalších 24-tisíc dávok krajina získa na budúci týždeň.

EMA v utorok informovala, že vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson môže vo výnimočných prípadoch viesť k tvorbe zriedkavých krvných zrazenín. Jej prínosy však podľa agentúry napriek tomu vysoko prevažujú nad prípadnými rizikami. Minulý týždeň spoločnosť Johnson & Johnson oznámila odklad nasadenia svojej vakcíny pre Európu, čo vysvetlila prípadmi krvných zrazenín, ktoré sa objavili v USA.

11:50 Ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov podpísal nariadenie o registrácii vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, ktorá bola vyrobená v Južnej Kórei. Na Ukrajinu ju dovezú prostredníctvom distribučného programu COVAX, informovala v stredu agentúra Ukrinform. Podľa nej Stepanov podpísal nariadenie v utorok, pričom spresnil, že dodanie 367.000 dávok vakcíny sa očakáva 22. apríla. Časť sa použije na druhú dávku pre občanov, ktorí už boli očkovaní vakcínou CoviShield, zvyšok pôjde na prvé dávky.

CoviShield vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou a vyrába sa v Indii. Minister Stepanov zdôraznil, že AstraZeneca a CoviShield je to isté: „To znamená, že manipulácia skeptikov o hrozbe druhej dávky očkovania zostane manipuláciou.“

11:24 Od budúceho pondelka nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude 22, červených bude 52 a v ružovej fáze ich bude päť. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Eduard Heger Čítajte viac Slováci získajú viac slobody. Otvoria sa terasy a posilňovne

11:08 Maďarská vláda v utorok večer predložila parlamentu návrh predĺženia opatrení stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie až do jesene, informoval v stredu spravodajský server magyarnarancs.hu. Parlament vlani 18. novembra poveril kabinet vládnutím prostredníctvom nariadení v čase stavu núdze s platnosťou do 8. februára. Vláda vo vlastnej právomoci potom predĺžila túto lehotu o ďalších 15 dní a následne zákonodarný zbor poskytol vláde ďalších 90 dní na vládnutie dekrétmi, teda do 23. mája.

Vláda však teraz navrhla predĺžiť platnosť tejto právnej normy tak, aby platila do 15 dní po začatí jesennej schôdze parlamentu, ktorej termín zatiaľ nie je určený. Zvyčajne sa ale začína až po 15. septembri, konštatoval server. V návrhu je zakotvené, že kabinet môže stav núdze ukončiť aj skôr. Vláda návrh zdôvodnila okrem iného tým, že sa v Európe i v Maďarsku šíri britská mutácia nového druhu koronavírusu.

10:17 Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v Maďarsku opäť prekročil hranicu 200, keď za posledný deň zomrelo 207 pacientov. Pribudlo 2 527 nakazených koronavírusom, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú celkom 757 360 infiko­vaných a 25 787 úmrtí. V súčasnosti podľa expertov v Maďarsku pravdepodobne vrcholí tretia vlna pandémie. Aktuálne je nakazených 266 823 osôb. Z ochorenia sa zotavilo 464 750 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 8 097 chorých, z nich 925 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Proti covidu zaočkovali 3 363 596 osôb, z ktorých 1 425 124 dostalo už aj druhú dávku vakcíny. V noci z utorka na stredu doviezli z Ruska 100 000 kusov druhej dávky očkovacej látky Sputnik V.

9:57 V Česku pribudlo za utorok 3787 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je v porovnaní s minulým týždňom o 1269 prípadov menej, ukázali údaje ministerstva zdravotníctva. Počty mŕtvych v súvislosti s nákazou sa znižujú, od 11. apríla sa držia pod 100 za deň a v utorok zomrelo 28 ľudí. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

V súčasnosti sa v nemocniciach nachádza 4108 infikovaných, z nich 888 je vo vážnom stave.

Reprodukčné číslo udávajúce, koľko ďalších ľudí nakazí jeden pozitívne testovaný, je v stredu na hodnote 0,82, oproti pondelku (0,81) teda mierne vyššie. Naďalej sa však drží pod zlomovou hodnotu 1,00, ktorej prekročenie by znamenalo zrýchľovanie šírenia epidémie.

9:05 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 12 162 na celkovo 1 974 118. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 429 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 40 796. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 14 720 ľudí; od začiatku pandémie už 1 514 472.

8:34 India oznámila za posledných 24 hodín 295 041 nových prípadov nákazy koronavírusu a 2 023 úmrtí spojených s covidom, oba údaje sú doteraz v tejto krajine najvyššia za deň. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Počet potvrdených nákaz v Indii, ktorá má cez 1,3 miliardy obyvateľov, je za posledný deň zhruba šesťkrát vyššia ako pred mesiacom. Podobne vysoké čísla nových infekcií hlási tamojšie ministerstvo už niekoľko dní. V utorok oznámilo 259 170 nových infekcií; o deň skôr pribudlo 273 810 nákaz, čo bolo dodnes najviac za deň od začiatku pandémie.

V Indii sa dosiaľ potvrdilo 15,6 milióna nakazených koronavírusom, čo je najviac po Spojených štátoch. Úmrtí spojených s covidom eviduje Indie cez 182 550, čo je štvrtý najvyšší počet na svete.

Indická metropola Naí Dillí s približne 22 miliónmi obyvateľov vyhlásila v pondelok šesťdňový lockdown, ktorý má zbrzdiť šíreniu koronavírusu a uľaviť tlaku na infraštruktúru. V hlavnom meste nie je dosť nemocničných lôžok, sú vyčerpané nemocničné zásoby kyslíka aj lieku remdesivir používaného na liečbu pacientov s covidom. Úrady zriaďujú nové nemocnice v školách, obnovujú sa aj poľné nemocnice.

Indická vláda oznámila, že chce od 1. mája začať očkovať proti covidu všetkých občanov nad 18 rokov. V mnohých indických štátoch je ale vakcín nedostatok a nie je jasné, ako chce krajina ďalšie dávky rýchlo obstarať. India síce patrí k najväčším výrobcom vakcín na svete, má ale aj problémy plniť medzinárodné požiadavky.

08:02 Dánsko poskytne 55 000 dávok vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca susednej nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, keďže túto vakcínu pre obavy z vedľajších účinkov vyradilo zo svojho očkovacieho programu.

„Dávky vakcíny nám vrátia podľa dohodnutého harmonogramu,“ uviedlo okrem iného v oznámení dánske ministerstvo zahraničných vecí.

Dánsko je prvou krajinou v Európe, ktorá pozastavila používanie vakcíny od AstraZenecy v očkovacej kampani. Urobilo tak v marci po správach o zriedkavých, ale vážnych prípadoch krvných zrazenín medzi ľuďmi, ktorí túto vakcínu dostali.

Dánsky zdravotnícky úrad 14. apríla oznámil, že úplne vyraďuje vakcínu z dánskeho očkovacieho programu, a ako dôvod uviedol „možnú skríženú reakciu medzi vakcínou a nízkym počtom krvných doštičiek“.

Úrad dodal, že toto rozhodnutie vyplýva z aktuálnej situácie. Poznamenal, že „väčšina ohrozeného obyvateľstva už bola zaočkovaná a epidémia je pod kontrolou“.

Dánsko pokračuje v očkovaní obyvateľstva s použitím vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ale vláda uviedla, že možno neskôr znovu zavedie podávanie vakcíny od AstraZenecy, „ak sa situácia zmení“.

Severská krajina má v zásobe okolo 200.000 dávok vakcíny od AstraZenecy.

Nemecko, ktoré odporučilo vakcínu od AstraZenecy iba pre ľudí vo veku 60 a viac rokov, zápasí s treťou vlnou covidu.

6:22 V Nemecku pribudlo za uplynulý deň 24 884 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 331 úmrtí, oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Podľa agentúry DPA by najnovšie denné bilancia mohla zahŕňať neskoro hlásené prípady zo Severného Porýnia-Vestfálska, kde sa úrady v noci na utorok stretávali s technickými problémami.

O deň skôr RKI hlásil 9 609 nových prípadov infekcie a 297 úmrtí. Pred týždňom to bolo 21 693 novo infikovaných a 342 úmrtí.

Sedemdňová incidencia, ktorá označuje počet novo nakazených za posledný týždeň na 100 000 obyvateľov, s dneškom v Nemecku klesla na 160,1. V pondelok predstavovala 162,4. V tejto chvíli podľa RKI zo sedemdňovej incidencie nemožno odhadovať, či stúpajúci trend z posledného týždňa bude pokračovať.

Od začiatku pandémie krajina registruje 3 188 192 prípadov nákazy, pričom asi 2 824 100 ľudí sa zotavilo. Po chorobe covid-19 v krajine zomrelo 80 634.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku momentálne činí 0,95, o deň skôr to bolo 1,06.

6:00 Slovensko a Česká republika vykázali vo februári najvyššiu nadúmrtnosť v celej Európskej únii. Na Slovensko bol v februári počet úmrtí o 65 percent vyšší v porovnaní s priemerom z rokov 2016 až 2019, v Česku potom o 40 percent, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat.

V mnohých členských krajinách bol februárový údaj nižší ako normál z predchádzajúcich rokov. Vývoj počtu úmrtí podľa Eurostatu zodpovedá priebehu epidémie COVIDU-19 v európskych krajinách.

Nadúmrtnosť v Európskej únii od novembra klesá. V minulom novembri zomrelo v EÚ o 41 percent viac osôb než v predchádzajúcich rokoch. To bola tiež najvyššia hodnota za celé trvanie epidémie COVIDU-19. V decembri sa však údaj znížil na 30 percent, v januári na 16 percent a vo februári na päť percent. V druhom mesiaci tohto roka potom mnoho krajín, napríklad Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Maďarsko, Belgicko, Švédsko alebo Fínsko, zaznamenala menej úmrtí, než koľko bol normál z rokov 2016 až 2019. Po Slovensku a ČR malo najvyšší údaj Portugalsko, kde počet úmrtí presiahol priemer o 24 percent.

Podľa Eurostatu údaj o vývoji počtu úmrtí v porovnaní s priemerom z predchádzajúcich rokov dobre ukazuje rozsah zdravotníckej krízy. Hoci Eurostat priamo neskúma príčiny zaznamenaných úmrtí, vývoj vo veľkej miere kopíruje priebeh epidémie v jednotlivých európskych krajinách. Prvý výrazný výkyv nad priemerom bol zaznamenaný na jar minulého roka a potom na jeseň. Podľa skorších informácií Eurostatu počas epidémie v minulom roku zomrelo o 580 000 ľudí viac v porovnaní s priemerom z predchádzajú­cich rokov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus