Naď vakcínu pre seniorov dostal v 'línii vlády', Remišová čaká na AstraZenecu

Jaroslav Naď sa dal očkovať vakcínou od Pfizer/Biontech, lebo išiel ešte v decembrovej v línii vlády, obhajoval premiér Eduard Heger to, že Naďa zaočkovali vakcínou pre seniorov.

21.04.2021 09:00
debata (98)

VIDEO: Heger vysvetľuje Naďov krok zaočkovať sa vakcínou pre seniorov, Remišová objasnila, prečo využila čakáreň na očkovanie.

Video

Minister obrany Jaroslav Naď v nedeľu v televízii Markíza potvrdil, že ho pred tromi týždňami zaočkovali vakcínou Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech. Podľa dnes platných pravidiel mali Naďa, ktorý má len 40 rokov, očkovať vakcínou AstraZeneca. Tá však nemá na Slovensku najlepšiu povesť pre správy o niektorých prípadoch výskytu krvných zrazenín, ktoré môžu ohroziť aj život človeka. Európska lieková agentúra uviedla, že ide o raritné prípady a celkové výhody očkovania touto vakcínou výrazne prevažujú riziká. Viaceré štáty sveta však buď upustili od očkovania vakcínou AstraZeneca alebo ju vyhradili len pre niektoré vekové skupiny.

Paradoxné je, že v relácii, v ktorej sa na jej konci Naď priznal, že dostal vakcínu od Pfizera, útočil na svojho spolubesedníka Ladislava Kamenického (Smer), že svojimi názormi prispieva k zhoršeniu obrazu vakcíny AstraZeneca.

„Predpokladám, že to vychádza z rozhodnutia ešte v decembri, ako viete, paradoxne vtedy aj pani Remišová, aj pán Naď, aj ja sme vtedy práve prekonávali covid, čiže sme nemohli podstúpiť toto očkovanie, takže predpokladám, že išiel v tejto línii do očkovania predstaviteľov vlády,“ povedal premiér Heger.

Jaroslav Naď Čítajte aj Štyridsiatnik Naď sa vyhol AstraZenece, nechal sa zaočkovať vakcínou pre seniorov

V decembri iná vakcína ako od spoločnosti Pfizer/Biontech nebola. V súčasnosti však máme na Slovensku vakcíny, ktorými sa očkuje, tri – okrem spomínaných dvoch aj vakcínu Moderna a čoskoro bude k dispozícii aj vakcína spoločnosti Johnson and Johnson. Navyše sa zmenili pravidlá a vakcína AstraZeneca na Slovensku je určená pre vekové skupiny pod 60 rokov. Minister Naď by podľa veku mal byť zaočkovaný vakcínou AstraZeneca.

Takto k tomu pristúpila vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá nešla „v línii“ očkovania predstaviteľov vlády, ale na základe veku sa prihlásila do čakárne na očkovanie, podľa svojich slov aj preto, aby si vyskúšala ako funguje čakáreň – produkt vlády, na ktorej sa podieľalo jej ministerstvo. Do čakárne na očkovanie sa plánuje prihlásiť aj premiér Heger.

Opozičný politik Richard Raši (Hlas) nedávno navrhol, aby sa otvorila čakáreň na očkovanie pre všetkých dospelých s možnosťou vybrať si vakcínu. Takto by štát mohol vedieť, kto má o akú vakcínu záujem – to by mu umožnilo lepšie plánovať, čo nakupovať a ako vakcíny distribuovať. Prihlásení by zase mali prehľad, o akú vakcínu je najväčší záujem a rozhodnúť sa, či sa im vyplatí čakať na tú, ktorú preferujú, alebo urýchliť svoje zaočkovanie inou vakcínou. Ministerstvo zdravotníctva tento nápad neodmietlo, ale povedalo, že je to aktuálne, keď bude na Slovensku dostatok vakcín.

VIDEO: Raši: Otvorme očkovanie pre všetkých s výberom vakcíny.

Video

Ďalšou možnosťou na očkovanie môže byť ruská vakcína Sputnik V, ktorej osud je zatiaľ nejasný. Po turbulenciách vo vládnej koalícii pre Sputnik, ktoré viedli až k odchodu Igora Matoviča z postu premiéra, je zatiaľ otázne, ako sa to s ruskou vakcínou skončí. Ministerstvo zdravotníctva čaká na posudok na vakcínu z maďarského laboratória. Ak bude priaznivý, môže dať štát povolenie, aby sa ňou na Slovensku očkovalo. Sputnik V zatiaľ neprešiel registráciou u Európskej liekovej agentúry, ale slovenské ministerstvo zdravotníctva ho môže uviesť do obehu. Očkovanie by potom bolo na dobrovoľnej báze pre ľudí, ktorí o Sputnik majú záujem.

VIDEO: Igor Matovič o tom, či sa dá zaočkovať a ktorú vakcínu by si vybral.

Video
98 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Jaroslav Naď