PCR testy odhalili 743 infikovaných. Počet hospitalizovaných klesol o 86

Prostredníctvom 7429 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 764 nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet obetí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil o 60. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

21.04.2021 10:10 , aktualizované: 14:13
debata (7)

Za uplynulý deň tiež pribudlo 559 pozitívne testovaných antigénovými testami. „Je to 10,28 percenta zo 7429 končených RT-PCR vyšetrení a 0,38 percenta zo 147 027 antigénnych testov,“ priblížilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Trenčianskom kraji (142), nasleduje Žilinský (128), Banskobystrický (116), Prešovský (115), Košický (81), Nitriansky (67), Bratislavský (58) a Trnavský (57). Je medzi nimi 385 mužov a 379 žien.

V nemocniciach je hospitalizovaných 1869 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 1686 ľudí. Na JIS je 166 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 245 osôb.

Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 vzrástol o 60 osôb. Celkový počet úmrtí „na covid“ je 11 304 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 2161.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 520 570. Celkový počet vykonaných AG testov doteraz je 29 303 114.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 648.717. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, či už s klinickým obrazom alebo bezpríznakovo, a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 981 031, za utorok pribudlo 7512 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 369 575 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 12 812 ľudí.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Petržalka testuje kloktaním aj zamestnancov škôl

Bratislavská Petržalka sa rozhodla testovať PCR slinnými testami okrem škôlkarov a žiakov aj pedagogických a nepedagogických zamestnancov jej základných a materských škôl. Týmto spôsobom dokáže počtom obyvateľom najväčšia bratislavská mestská časť ušetriť 17 500 eur za týždeň. TASR o tom informovala hovorkyňa petržalskej samosprávy Mária Halašková.

Mestská časť zabezpečuje PCR testovanie dvakrát do týždňa priamo v priestoroch jej základných a materských škôl. „Za jeden odberový deň sa podarí kloktacími testami v porovnaní s klasickým antigénovým testovaním omnoho presnejšie overiť nákazu v priemere u viac ako 600 zamestnancov, ktorí sa môžu zúčastniť dobrovoľne a bezplatne,“ uviedla Halašková. Za oba odberné dni sa týždenne odoberie viac ako 1200 vzoriek.

Starosta Petržalky Ján Hrčka sa testovanie kloktacími testami už po úvodnom týždni ukázalo ako správne rozhodnutie. Samospráva totiž už eviduje prípad zamestnankyne, ktorej síce antigénový test ukázal negatívny výsledok, no slinný PCR test ju vyhodnotil ako pozitívnu. „Vďaka tomu sme nemuseli pristúpiť k zatvoreniu triedy alebo celej školy,“ poznamenal.

Petržalka tvrdí, že šetrí aj finančné prostriedky za PCR testy, keďže má vytvorené skupiny vzoriek viacerých zamestnancov, ktoré sa zmiešajú a vyhodnocujú sa ako jedna. Až keď je táto spoločná vzorka pozitívna, začneme zvlášť testovať každého z tejto skupiny, spresnil Hrčka. Týmto spôsobom dokáže mestská časť ušetriť 17 500 eur za týždeň. Zástupkyňa petržalskej prednostky Marcela Zacharová uviedla, že ak by netestovali formou skupinových vzoriek, ale každého kloktacím PCR testom zvlášť, Petržalku by to stálo týždenne zhruba 30-tisíc eur.

Krajniak: Mobilné tímy pre seniorov by možno zvýšili ochotu očkovať sa

Mobilné očkovacie tímy pre seniorov aj mimo zariadení sociálnych služieb (ZSS) by možno zvýšili ich ochotu dať sa zaočkovať. Poznamenal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v stredu počas rokovania vlády. Výjazdové očkovacie tímy sa podľa jeho slov v ZSS osvedčili a keď to kapacity dovolia, mohli by chodiť podávať vakcíny proti ochoreniu COVID-19 aj seniorom mimo týchto zariadení.

„Myslím si, že sa nám osvedčilo v ZSS, že keď je možnosť mobilného výjazdového očkovacieho tímu, tak to zvyšuje ochotu seniorov dať sa zaočkovať,“ uviedol minister s tým, že dôvodom je zrejme to, že seniori tak nemusia riešiť logistiku či odvoz.

„V prípade, keď sa uvoľnia kapacity – lebo to očkovanie v ZSS v regiónoch už priebežne ukazuje, že všetci, ktorí chceli byť zaočkovaní, budú zaočkovaní – vtedy by sme (mobilné tímy) mohli použiť aj všeobecne pre seniorov, ktorí nie sú v ZSS,“ dodal minister s tým, že podmienkou pre výjazd takéhoto tímu je minimálny počet 20 nahlásených ľudí. Ak by sa teda v obci našlo toľko záujemcov – seniorov, alebo by sa viacero obcí dohodlo, podľa Krajniaka by to mohlo napomôcť k zvýšeniu ochoty seniorov dať sa zaočkovať. „Hovorím to ako môj názor z nášho rezortu, pretože sa nám to osvedčilo a máme po tom aj dopyt,“ uzavrel minister.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19