Exriaditeľa SIS Pčolinského obvinili v ďalšej trestnej veci

Bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského obvinil vyšetrovateľ v ďalšej korupčnej trestnej veci. TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 11. marca a stíhaný je väzobne.

21.04.2021 14:50 , aktualizované: 15:18
debata (24)

„Môžeme potvrdiť, že voči osobe Vladimírovi P. bolo vznesené ďalšie obvinenie z korupčného trestného činu. Vzhľadom na štádium konania však ďalšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ dodal Skladan. Na nové obvinenie Vladimíra Pčolinského upozornil portál zoznam.sk. Podľa tohto zdroja exriaditeľa SIS obvinili koncom minulého týždňa a aktuálne sa s ním uskutočňuje výsluch v ústave v Leopoldove. Podľa informácií advokáta, ktorý ho zastupuje v novej trestnej veci, Ondreja Urbana ide o skutok z roku 2020.

Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca, keď o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Nachádza sa v kolúznej väzbe. Pôvodne ho Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku zobral okrem kolúznej aj do tzv. preventívnej väzby, teda z dôvodu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Bývalého riaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia – kajúcnici.

V deň rozhodovania o jeho väzobnom stíhaní na ŠTS sa vzdal funkcie riaditeľa SIS. Jeho odstúpenie prijala tak vláda, ako aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Vladimír Pčolinský