Prezidentka odvolala z funkcie rektora STU Fikara, univerzitu bude zastupovať Moravčík

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok odvolala z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

22.04.2021 14:12 , aktualizované: 18:13
Miroslav Fikar Foto:
Bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity Miroslav Fikar
debata (8)

Priblížil, že prezidentskej kancelárii bolo doručené rozhodnutie okresného súdu, ktorým zamietol návrh na predbežné opatrenie vo veci jeho odvolania z funkcie rektora STU akademickým senátom školy.

„Týmto rozhodnutím súdu bola zároveň odstránená okolnosť, ktorá mohla spôsobovať právnu neistotu pre naplnenie vôle akademického senátu,“ uviedol Strižinec. Prezidentka sa Fikarovi poďakovala za jeho úsilie pri ochrane akademických slobôd a dobrého mena STU.

Fikar krok prezidentky rešpektuje

Miroslav Fikar v reakcii na svoje odvolanie z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity uviedol, že rešpektuje a akceptuje tento krok. „Dôvody, pre ktoré Akademický senát (AS) STU schválil moje odvolanie z funkcie rektora, naďalej považujem za neopodstatnené,“ uviedol Fikar.

AS STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara z funkcie na svojom zasadnutí 26. októbra 2020. V návrhu na odvolanie z funkcie rektora STU Fikarovi vyčítali manažérske zlyhanie pri riešení kauzy na Fakulte informatiky a informačných technológií STU, vyjadrenia pre médiá, spôsob tvorby návrhu rozpočtu či pokles záujmu o štúdium na STU. Jedným z bodov bola aj kritika „cenzúry“ v rámci monitoringu tlače.

Predseda AS STU Marian Peciar poznamenal, že vykonaním aktu odvolania Fikara z funkcie rektora prezidentka v zmysle zákona naplnila rozhodnutie AS STU ako vrcholného orgánu akademickej samosprávy univerzity. „Skončilo sa tak obdobie právneho vákua a vytvorili sa podmienky pre štandardné fungovanie univerzity,“ skonštatoval Peciar.

Do najbližšieho zasadnutia AS STU, ktoré je naplánované na pondelok 26. apríla, kde senát poverí zastupujúceho rektora, bude univerzitu zastupovať prvý prorektor Oliver Moravčík. Proces odvolania a rozhodnutie Akademického senátu STU preverovalo pár mesiacov aj Ministerstvo školstva.

Otvorený list zamestnancom a študentom univerzity

Fikar adresoval zamestnancom a študentom univerzity otvorený list, v ktorom konštatuje, že aj napriek skrátenému mandátu a komplikáciám, ktorým univerzita čelila pre dianie v jej internom i externom prostredí, sa za dva roky jeho pôsobenia vo funkcii rektora dokázala posunúť STU vpred.

„Výrazne sme zlepšili podmienky na pedagogickú i vedecko-výskumnú činnosť, štúdium a servis pre našich študentov. Úspešne vedieme najväčší slovenský akademický investičný projekt ACCORD, ktorý prinesie významnú modernizáciu priestorov, laboratórií a bližšiu spoluprácu s UK. Patríme k najaktívnejším a najúspešnejším slovenským univerzitám v realizácii konkrétnych výskumných projektov a ich prepojenia na prax,“ uviedol v liste.

Tvrdí, že STU je lídrom iniciatívy vytvorenia bratislavského vedecko-výskumného centra špičkovej vedy medzinárodného významu a verí, že sa ju podarí dotiahnuť k úspešnému uskutočneniu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #STU #Zuzana Čaputová #Miroslav Fikar