Lipšic hlási konflikt záujmov až pri 24 prípadoch

Zadržanie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského ukázalo, aký vplyv môže mať politická a advokátska minulosť Daniela Lipšica na jeho výkon funkcie špeciálneho prokurátora. Lipšic sa musel nechať z dohľadu nad jeho trestným stíhaním vylúčiť. Nie je to však zďaleka jediný taký prípad. Pre konflikt záujmov požiadal o vylúčenie dokopy už v 24 veciach, ktoré Úrad špeciálnej prokuratúry dozoruje.

22.04.2021 15:25
debata (60)

Lipšic sa ako advokát a obhajca zapojil do takmer všetkých väčších akcíí Národnej kriminálnej agentúry. Vystupoval ako svedok v akcii Očistec, v kauze Plevel zastupoval kajúcnikov Františka Tótha a Pavla Polku, v akcii Judáš kajúcnika Borisa Beňu, ďalej podnikateľa Mariána Gogu z prípadu šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, i poškodených v prípade mediálne najsledovanejšej kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Obzvlášť bývalý námestník SIS Beňa sa ako kajúcnik ukázal veľmi aktívny, keď spolu s bývalým riaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom svedčia proti Pčolinskému. Tomu minulý týždeň vniesli ďalšie obvinenie z korupcie.

Kým jeho úzka spolupráca s expremiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a viacerými vysokými predstaviteľmi hnutia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí zatiaľ Lipšicovi v práci problémy nespôsobuje, advokátska minulosť ho už dobieha.

„Špeciálny prokurátor sám požiadal o vylúčenie pre konflikt záujmov v 24 veciach. V troch trestných veciach bola namietaná jeho zaujatosť stranami v konaní, pričom nebol vylúčený z úkonov trestného konania,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

„Takýto postup v prípade konfliktu záujmov by však mala byť len veľmi zriedkavá výnimka, nie pravidlo, ktoré sa črtá ako veľmi veľká pravdepodobnosť najbližších dní. Ak je špeciálny prokurátor v konflikte záujmov a kompetencie špeciálneho prokurátora vykonáva jeho zástupca, tak jeho funkcia je de facto nefunkčná. Či takáto nefunkčnosť prerastie do paralyzácie, ukáže blízka budúcnosť,“ upozornil v nedávnom rozhovore pre Pravdu Matej Marhavý z Iniciatívy advokátov za právny štát (IAPŠ).

Daniela Lipšica zvolila koalícia do funkcie špeciálneho prokurátora 5. februára hlasmi 79 poslancov zo 117 prítomných. Úradu sa ujal 15. februára. Kritici z politických kruhov, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej, ale aj odborných kruhov už dlho predtým upozorňovali, že Lipšicove bohaté vzťahy s politikmi ako aj advokátske väzby na množstvo obvinených ho na túto funkciu do značnej miery diskvalifikujú. Uchádzať sa o túto funkciu navyše Lipšicovi umožnila účelová zmena zákona, vďaka ktorej mohol na túto funkciu kandidovať aj ako neprokurátor.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #špeciálny prokurátor #Vladimír Pčolinský