Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov. Rusko je sklamané, bude reagovať

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov. Opustiť územie SR musia do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike. Premiér Eduard Heger o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení v prítomnosti ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Ruská federácia avizovala adekvátnu reakciu.

22.04.2021 17:09 , aktualizované: 20:42
veľvyslanectvo Ruskej federácie Foto: ,
Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku v Bratislave.
debata (1666)

„Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré bude založené na vzájomnom rešpekte. Zároveň očakávame, že k tomu prispejú zástupcovia diplomacie ruskej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na príslušných medzinárodných dohovoroch,“ vyhlásil premiér.

Video: Ministri Korčok a Naď o vyhostení troch ruských diplomatov. Podľa nich nerobíme prázdne gestá, vieme prečo sme ich vyhostili.

Video

Českej republike opätovne vyjadril solidaritu a plnú podporu. Rozhodnutiu o vyhostení podľa premiéra predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií našich spravodajských služieb.

Český premiér Andrej Babiš sa vo štvrtok poďakoval Slovensku za solidárny postoj, ktorý prejavilo rozhodnutím vyhostiť troch ruských diplomatov. „Veľmi ďakujeme. Veľmi si vážim toto obrovské gesto a postoj Slovenskej republiky,“ napísal Babiš na Twitteri.

Český premiér na tejto sociálnej sieti tiež napísal, že hovoril s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou – informoval ju o vážnej situácii v česko-ruských vzťahoch a zároveň ju požiadal o podporu na bilaterálnej úrovni i v rámci EÚ a NATO. Merkelová Babiša ubezpečila, že Nemecko stojí pevne za Českom.

Vyhostenie troch ruských diplomatov je podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) nielen prejavom solidarity, ale aj jasným odkazom, že Slovensko nebude tolerovať neprípustné aktivity na svojom území. Dodala, že Slovensko má záujem o korektné vzťahy s Ruskom, rovnako ako so všetkými krajinami.

„Nemôžeme pripustiť, aby agenti tajných služieb, ktorí sa tvária ako diplomati, porušovali zákony krajín, kde pôsobia. To, čo sa stalo v Českej republike, je absolútne neprípustné a týmto krokom – vyhostením troch ruských diplomatov – vyjadrujeme nielen solidaritu ku krajine, ktorá je nám najbližšia, ale posielame jasný odkaz, že nebudeme tolerovať neprípustné aktivity na našom území,“ skonštatovala Remišová. Zákony podľa nej musia platiť pre každého rovnako. Informácie prinieslo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Prezidentka: Vyhostením sme sa ohradili voči činnosti ohrozujúcej naše záujmy

Vyhostením troch ruských diplomatov Slovensko podporilo Českú republiku a zároveň sa dôrazne ohradilo voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy. V reakcii na vyhostenie to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

„S Čechmi sme vždy stáli pri sebe, v dobrom aj zlom. Vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie zo Slovenska sme jednak podporili nášho najbližšieho suseda, partnera a spojenca a zároveň sme sa dôrazne ohradili voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy,“ skonštatovala prezidentka.

Video: Ministri Korčok a Naď aj o situácii v Rusku.

Video

Pseudosolidarita s Prahou

Moskva je údajne sklamaná nepriateľským konaním vlády SR. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení avizovalo, že „odpoveď na seba nenechá dlho čakať“. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

Podľa Zacharovovej je Moskva „hlboko sklamaná“ nepriateľským konaním „Bratislavy, ktorá sa rozhodla preukázať pseudosolidaritu s Prahou v prípade vykonštruovaného prípadu“ vo Vrběticiach.

česko rusko ambasáda Čítajte viac Česko zastropuje počet ruských pracovníkov na ambasáde v Prahe

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, označil rozhodnutie vlády SR vyhostiť trojicu ruských diplomatov za provokáciu.

Bratislava podľa Sluckého dobrovoľne vstupuje do vazalského vzťahu s USA. Rozhodnutie vyhostiť troch ruských diplomatov „na znak solidarity so schizofrenickými obvineniami Prahy nie je o nič menším nezmyslom. Rusko bude musieť na tieto provokatívne kroky Slovenska zareagovať a som si istý, že rýchlo a adekvátne,“ povedal Sluckij pred novinármi.

Ruské veľvyslanectvo obvinenia odmieta

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR odmieta obvinenia voči svojím pracovníkom. Rozhodnutie slovenskej vlády vyhostiť troch ruských diplomatov považuje za krok, ktorý je v rozpore s historicky dobrými vzťahmi medzi národmi našich krajín. Vyplýva to zo stanoviska zverejneného na sociálnej sieti.

„Obvinenia proti pracovníkom Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike z akejkoľvek nezákonnej činnosti, tým väčšmi z činnosti zameranej proti Slovenskej republike, sú absolútne neopodstatnené,“ deklarovalo veľvyslanectvo. Dodalo, že ruská strana si vyhradzuje právo primerane reagovať na postup slovenských vládnych orgánov, o ktorom budú v krátkom čase informované.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Video: Vyhlásenie premiéra Hegera o vyhostení diplomatov.

Video

Česká strana na tento krok vzniesla ultimátum, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala. Nový minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek následne vo štvrtok oznámil, že ČR rozhodla o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

Vyhostenie ruských diplomatov následne oznámila vo štvrtok aj SR. Ako oznámil slovenský premiér Eduard Heger, trojica ruských diplomatov musí opustiť územie SR do siedmich dní. Tomuto rozhodnutiu podľa Hegera predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií slovenských spravodajských služieb.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diplomacia #Eduard Heger #vyhostenie ruských diplomatov #kauza Vrbětice