Vyhostením ruských diplomatov sa podľa Fica potvrdilo, že slovenská vláda je vláda amerických agentov

Opozičná strana Smer vyzýva členov vlády, aby bezodkladne informovali slovenských občanov, na základe čoho boli vyhostení diplomati Ruskej federácie. Podpredseda strany a Národnej rady Juraj Blanár avizoval, že vysvetlenie budú požadovať aj na mimoriadnom rokovaní Zahraničného výboru NR SR, ktoré chcú iniciovať.

22.04.2021 18:44
veľvyslanectvo Ruskej federácie Foto: ,
Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku.
debata (233)

„Strana Smer odmieta spôsob, ktorý dnes predviedli jednostranne nekriticky orientovaní predseda vlády s ministrom zahraničných vecí a ministrom obrany. Svoju dlhodobo prejavovanú rusofóbiu dnes naplno preukázali,“ skonštatoval Blanár.

Video: Vyhlásenie premiéra Hegera a ministrov Naďa a Korčoka o vyhostení diplomatov.

Video

Poznamenal, že Európska únia doteraz napríklad neprijala žiadne spoločné stanovisko a po Česku sme jediní, kto urobil takýto unáhlený krok. Podľa predsedu strany Roberta Fica sa potvrdilo, že slovenská vláda je vláda amerických agentov.

Hlas vyhostenie diplomatov prekvapilo

Mimoparlamentnú stranu Hlas prekvapilo rozhodnutie vlády vyhostiť troch ruských diplomatov.

Video: Ministri Korčok a Naď o vyhostení troch ruských diplomatov. Podľa nich nerobíme prázdne gestá a vieme, prečo sme ich vyhostili.

Video

„Mrzí nás, že tak vážny akt sa uskutočnil bez informácii parlamentu a slovenská verejnosť nebola informovaná o príčinách tohto závažného zahraničnopoli­tického rozhodnutia,“ uvádza sa v stanovisku strany Hlas.

Ako podotkli, od začiatku vyjadrovali solidaritu s Českou republikou pri riešení kauzy Vrbětice, ale zároveň zdôrazňovali, že rozhodnutiu slovenskej vlády v tejto záležitosti by mala predchádzať dôsledná diskusia v kontrolných orgánoch Národnej rady SR a následne koordinovaný postup na úrovni Európskej únie.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov. Rusko je sklamané, bude reagovať

SNS tvrdí, že je naivné a hlúpe na základe preukazovania solidárnosti vyhosťovať akýchkoľvek veľvyslancov či pracovníkov ambasád. „Slovenská republika si musí zachovať svoju pozíciu a samozrejme musí byť solidárna s členskými štátmi Európskej únie. Dôležitejšie je však nepodľahnúť priebežným informáciám a počkať si na konečné pozície,“ uviedla strana v stanovisku. Vďaka vyhosteniu bude podľa SNS ťažko doriešiteľné, aby bol Sputnik V, ktorý ostal na území Slovenskej republiky, poskytnutý na očkovanie.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diplomacia #vyhostenie ruských diplomatov