Prínosy vakcíny od AstraZenecy sa s vekom zvyšujú, konštatovala EMA

Európska lieková agentúra (EMA) v piatok informovala, že pri preskúmaní vakcíny proti covidu od spoločnosti AstraZeneca sa zistilo, že jej prínosy stúpajú s vekom. EMA tiež potvrdila, že napriek riziku vzniku krvných zrazenín prínos podania tejto vakcíny u dospelých prevažuje nad rizikami.

23.04.2021 06:00 , aktualizované: 23:02
AstraZeneca / Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Ampulka s vakcínou proti covidu od spoločnosti AstraZeneca
debata (87)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:02 Grécke zdravotnícke úrady v piatok potvrdili prvý výskyt takzvanej indickej mutácie koronavírusu v krajine. Mutácia B.1.617 sa vyskytla u muža, ktorý ochorel na covid v polovici marca. Takzvaná indická mutácia je považovaná za výrazne nákazlivejšiu ako iné kmene koronavírusu. Kvôli vysokému nárastu počtu prípadov koronavírusu v piatok Cyprus oznámil zavedenie dvojtýždňovej striktnej uzávery.

Kvôli Veľkej noci, ktorú tento rok pravoslávna cirkev slávi prvý májový víkend, zaviedlo Grécko prísnejšie obmedzenia pohybu. Do 10. mája bude platiť zákaz cestovania medzi krajmi. Výnimku budú mať cesty za prácou alebo lekárskou starostlivosťou. Súčasne ale Atény plánujú uvoľnenie obmedzení. Od soboty sa majú napríklad otvoriť nákupné centrá a obchody, od 3. mája terasy reštaurácií a kaviarní. Kompletnú obnovu poskytovania služieb Atény plánujú v polovici mája.

Výskyt covidu v Grécku ostáva stabilný. Hygienici v piatok ohlásili za predchádzajúci deň 2 754 nových prípadov nákazy a 76 úmrtí. Celkovo v Grécku zomrelo v súvislosti s covidom vyše 10-tisíc ľudí a nakazilo sa ich vyše 329-tisíc.

Od pondelka do 9. mája zaviedol prísnu uzáveru Cyprus, ktorý čelí tretej vlne epidémie. Zákaz nočného vychádzania bude počas tohto obdobia začínať o 21.00 hod. Zavrieť budú musieť obchody a služby, ktoré nie sú považované za nevyhnutné. Niektoré opatrenia budú zmiernené na veľkonočnú nedeľu 2. mája.

Podľa prepočtov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je za posledných 14 dní na Cypre najhoršia situácia zo všetkých krajín Európskej únie kvôli prírastku 962 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Od začiatku epidémie sa na ostrove nakazilo skoro 60-tisíc osôb, z nich 296 zomrelo. (afp, čtk)

21:28 Kanadský premiér Justin Trudeau dostal v piatok prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. Predsedu vlády spolu s manželkou zaočkovali v lekárni v kanadskej metropole Ottawa vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

„Veľmi sa teším,“ povedal Trudeau v momente, keď dostával dávku vakcíny. Následne so zdvihnutými palcami oboch rúk zapózoval pred kamerami. Po ňom bola zaočkovaná jeho manželka Sophie, ktorá sa vlani na začiatku pandémie nakazila a mala mierny priebeh covidu.

Očkovanie v Kanade sa po rozpačitom začiatku rozbehlo. Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo takmer 27,5 percenta obyvateľov, uvádza web COVID-19 Tracker Canada.

Trudeau predtým uviedol, že Kanada dosiahla s firmou Pfizer dohodu o dodaní 35 miliónov dávok jej vakcíny v budúcom roku a ďalších 30 miliónov v roku 2023 pre prípad, že účinnosť vakcín sa časom zníži a bude nutné preočkovanie. Dodal, že jeho vláda rokuje aj s ďalšími výrobcami vakcín. (reuters, afp, ap, newsinteracti­ves.cbc.ca, tas­r)

20:27 Pápež František sa v piatok vo Vatikáne stretol so skupinou ľudí v núdzi a bezdomovcov, ktorí sa prišli dať zaočkovať druhou dávkou vakcíny proti covid. Podľa portálu Vatican News pápež takto strávil časť svojho meninového dňa, keďže jeho civilné krstné meno je Jorge (Juraj) a sviatok tohto svätca si v španielsky hovoriacich krajinách pripomínajú práve 23. apríla.

Sviatok sv. Juraja, ktorý je v rímskom kalendári spoločníkom sv. Vojtecha, sa vo Vatikáne slávi ako voľný deň – práve vzhľadom na to, že ide o pápežove meniny. Pápež mal aj v uplynulých rokoch vo zvyku pripomenúť si svoje meniny tým, že obdaroval iných, uviedli Vatican News s tým, že jeho darom pre ľudí v núdzi bolo osobné stretnutie s ním.

V Aule Pavla VI., ktorá vo Vatikáne slúži ako očkovacie centrum, sa pápež František zdržal asi pol hodiny: strávil ju rozhovormi s očkovanými, zdravotným personálom i prítomnými dobrovoľníkmi. V krátko príhovore sa poďakoval všetkým, ktorí sa zapojili do projektu pápežskej dobročinnej pokladne (Vaccino sosopeso), kde sa zhromažďujú finančné prostriedky na nákup vakcín pre chudobné krajiny. Vďaka nej bolo napríklad apoštolskému nunciovi v Sýrii, kardinálovi Mariovi Zenarimu odovzdaných 100-tisíc eur ako reakcia na pápežovu výzvu na zaistenie prístupu k vakcínam pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

Pred svojím odchodom pápež prítomným daroval veľké čokoládové veľkonočné vajce, ktoré dobrovoľníci „pri súčasnom rešpektovaní všetkých zdravotných noriem“ rozdelili. Pápež svojou návštevou opäť podporil projekt bezplatného poskytnutia vakcín proti covidu pre zraniteľné osoby, ktorý spustil pápežský almužník, kardinál Konrad Krajewski. V piatok bolo takto zaočkovaných asi 600 z celkovo 1 400 ľudí, ktorí dostali prvú dávku vakcíny počas týždňa tesne pred Veľkou nocou.

Ide o ľudí, ktorí bývajú hosťami v ubytovniach sestier Matky Terezy, klientmi Komunity sv. Egídia a projektu Solidárneho lekárstva v rámci strediska Matky Milosrdenstva pri Svätopeterskej kolonáde. Kampaň Vatikánu s ponukou bezplatných vakcín pre ľudí bez domova alebo v núdzi sa začala v januári – v rovnakom čase ako očkovanie zamestnancov Vatikánu. V tom čase boli zaočkovaný aj pápež František i emeritný pápež Benedikt XVI. (dpa, vaticannews.va, tas­r)

19:05 Európska komisia očakáva, že do niekoľkých dní uzavrie so spoločnosťami Pfizer-BioNTech najväčšiu dohodu o dodávkach vakcín na svete, ktorou si na najbližších pár rokov zaistí 1,8 miliardy dávok vakcíny proti covidu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Vakcíny od amerického výrobcu liekov Pfizer a jeho nemeckého partnera BioNTech budú dodané v rokoch 2021–23, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas návštevy továrne na výrobu vakcín Pfizer v meste Puurs v Belgicku. Von der Leyenová spresnila, že takto budú zabezpečené dávky vakcíny potrebné na preočkovanie ľudí na posilnenie imunity proti covidu.

Toto je v poradí už tretia zmluva uzavretá Úniou s týmito dvoma spoločnosťami. Na základe dvoch predchádzajúcich zmlúv bude do EÚ dodaných 600 miliónov dávok vakcíny spoločností Pfizer-BioNTech.

18:09 Nemecko nateraz nestanovilo vekový limit pre očkovanie jednodávkovou protikoronaví­rusovou vakcínou od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), v súvislosti s ktorou sa objavili správy o jej možnej súvislosti s veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Odborníci na štvrtkovom stretnutí nemeckej Stálej komisie pre očkovanie (STIKO) sa podľa šéfa Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI) Klausa Cichuteka nedohodli v súvislosti s používaním vakcíny od J&J na žiadnych obmedzeniach. Dodal, že vakcína od J&J je bezpečná a účinná a že frekvencia hlásení o extrémne zriedkavom výskyte trombóz je u nej desaťkrát nižšia ako pri očkovacej látke od spoločnosti AstraZeneca.

17:21 „Ukázalo sa, že benefity očkovania sa zvyšujú so zvyšujúcim sa vekom a mierou infekčnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení agentúry EMA zverejnenom v piatok v Amsterdame v súvislosti s vakcínou proti Covidu-19 od spoločnosti AstraZeneca.

„Prínosy vakcíny Vaxzevria prevažujú nad jej rizikami u dospelých všetkých vekových skupín; po očkovaní sa však vyskytli veľmi zriedkavé prípady krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek,“ uvádza sa vo vyhlásení EMA.

Ako informovala agentúra AFP, EMA predstavila svoje najnovšie zistenia po tom, čo ju Európska komisia požiadala, aby preskúmala dôvody obáv, ktoré viedli niekoľko krajín EÚ k obmedzeniu používania vakcíny Vaxzevria na očkovanie starších ľudí.

15:54 V Rakúsku sa od 19. mája uvoľnia protiepidemické opatrenia. Otvoria sa reštaurácie, hotely a kultúrne a športové zariadenia. Oznámil to v piatok popoludní rakúsky kancelár Sebastian Kurz na brífingu po rokovaní s predsedami vlád spolkových krajín, sociálnymi partnermi a odborníkmi.

Podmienkou vstupu do týchto priestorov bude tzv. zelený pas, v ktorom bude zaznačené, že príslušná osoba bola testovaná na nový koronavírus, prekonala ochorenie COVID-19 alebo bola zaočkovaná.

Od 17. mája sa začne obnovovať prezenčné vyučovanie v školách. Vítaní v Rakúsku budú opäť turisti z krajín, kde je priaznivá epidemická situácia, uviedol Kurz.

15:38 Vakcíny od konzorcia Pfizer-BioNTech a spoločnosti AstraZeneca výrazne znižujú riziko nákazy koronavírusom už po podaní prvej dávky. Informovala o tom v piatok Oxfordská univerzita. Výskum sa opiera o výsledky testov, na ktorých sa od apríla do decembra zúčastnilo v Anglicku a Walese viac ako 370-tisíc ľudí. Závery štúdie zatiaľ neboli publikované v recenzovanom vedeckom časopise.

Počas troch týždňov od podania prvej dávky ktorejkoľvek z testovaných vakcín miera infekcií ochorením Covid-19 klesla o 65 percent, tvrdia vedci. Po podaní druhej dávky bola redukcia ešte výraznejšia.

13:35 V základnom tábore pod najvyššou horou sveta Mount Everest identifikovali prvý prípad nákazy koronavírusom. Pozitívny výsledok testu mal 15. apríla nórsky horolezec Erlend Ness. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Horolezca po diagnostikovaní previezli helikoptérou do nepálskej metropoly Káthmandú, kde ho hospitalizovali. Ness v správe pre agentúru AP uviedol, že druhý test s negatívnym výsledkom absolvoval vo štvrtok. Ako dodal, momentálne sa nachádza u miestnej rodiny v Nepále.

Rakúsky horský vodca Lukas Furtenbach varoval, že vírus môže v tábore zasiahnuť stovky horolezcov, sprievodcov a pomocníkov, pokiaľ sa nedajú okamžite otestovať a kompetentní nezavedú bezpečnostné opatrenia. Rozšírenie nákazy by podľa neho mohlo predčasne ukončiť horolezeckú sezónu v čase, keď sú vyhliadky na dobré májové počasie. Furtenbach upozornil, že v tábore môžu byť už teraz infikovaní ďalší ľudia, keďže nórsky horolezec strávil v spoločnosti viacerých osôb niekoľko týždňov. Predstaviteľ nepálskeho úradu pre horolezectvo uviedol, že v súčasnosti neevidujú informácie o aktívnych prípadoch nákazy koronavírusom v oblasti.

11:08 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 3427 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je o 180 menej než vo štvrtok. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 207 pacientov, o sedem menej než predchádzajúci deň. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

9:36 V piatok ráno prekročil v Maďarsku počet zaočkovaných 3,5 milióna, a preto v sobotu už môžu otvoriť terasy reštauračných zariadení, povedal premiér Viktor Orbán v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kosssuth Rádió.

Podľa jeho slov však budúcu stredu či štvrtok dosiahne počet zaočkovaných štyri milióny a vtedy už otvoria aj prevádzky služieb a kultúrne a športové zariadenia – ale iba pre tých, ktorí sa budú môcť preukázať, že sú proti ochoreniu COVID-19 chránení.

Budúci týždeň otvoria aj hotely a interiéry reštaurácií, avšak aj tam sa budú musieť klienti preukázať potvrdením o zaočkovaní, prípadne o prekonaní covidu.

Ministerský predseda poznamenal, že po tom, čo všetci zaregistrovaní obyvatelia Maďarska budú zaočkovaní, vláda spustí program očkovania zahraničných Maďarov.

9:18 Český premiér Andrej Babiš vo štvrtok oznámil, že všetci záujemcovia o očkovanie v ČR by mohli byť zaočkovaní do konca augusta. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

„Očkujeme na maximum možného a je veľká nádej, že do konca júla budeme mať zaočkovaných viac než 5,6 milióna našich spoluobčanov,“ povedal. „Dúfajme, že naočkujeme všetkých záujemcov najneskôr do konca augusta,“ dodal premiér na tlačovej konferencii.

V ČR doteraz podali 2 647 527 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19, píšu Novinky.cz. Obe dávky dostalo 908 108 ľudí.

8:41 Štúdia uskutočnená vo viacerých krajinách naznačuje, že tehotné ženy nakazené COVID-19 majú vyššie riziko úmrtia, hospitalizácií na jednotke intenzívnej starostlivosti, predčasného pôrodu a ďalších komplikácií.

Výsledky štúdie boli zverejnené vo štvrtok v časopise Journal of the American Medical Association Pediatrics. Na výskume sa zúčastnili stovky tehotných žien v 18 krajinách na celom svete. Sponzoroval ho výskumný fond britskej Oxfordskej univerzity.

Tehotenstvo spôsobuje v tele rôzne zmeny, pre ktoré môžu byť ženy zraniteľné koronavírusom. Tehotné ženy však môžu získať určitú ochranu očkovaním. Nedávne výskumy preukázali, že očkovanie vakcínami Moderna a Pfizer je bezpečné i počas tehotenstva.

U zaočkovaných tehotných žien bola miera potratov, predčasných pôrodov a ďalších komplikácií porovnateľná s mierami zaznamenanými v publikovaných správach o tehotných ženách pred pandémiou.

8:03 V Nemecku za posledný deň pribudlo 27 543 novo nakazených koronavírusom, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI). To je o približne 1 700 viac ako pred týždňom, do aktuálnej štatistiky sú však započítané prípady zo Severného Porýnia-Vestfálska, ktoré do nej kvôli technickým ťažkostiam neboli zahrnuté vo štvrtok. Bilancia úmrtí sa v krajine zvýšila o 265 na 81 158.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku preukázateľne nakazilo 3,25 milióna ľudí, uzdravilo sa 2,87 milióna z nich.

V Nemecku k dnešku pripadá 164,0 novo nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov, vo štvrtok táto hodnota predstavovala 161,1. Sedemdňové reprodukčné číslo stúplo zo štvrtkových 0,94 na 1,01.

Nemecká spolková vláda bude mať po novom viac právomocí v boji s pandémiou. Hlavnou súčasťou balíka, ktorý vo štvrtok schválila Spolková rada a podpísal prezident, je takzvaná núdzová brzda, ktorá stanovuje reštrikcie vrátane zákazu nočného vychádzania bez ohľadu na postoj spolkových krajín.

7:25 V Indii za uplynulý deň pribudlo rekordných 332 730 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a tiež rekordný počet 2 263 úmrtí súvisiacich s covidom, oznámilo indické ministerstvo zdravotníctva. India sa v súčasnosti potýka s najväčšími prírastkami nakazených na svete.

O deň skôr indické úrady hlásili, že za stredu v krajine pribudlo 2 104 úmrtí a 314 835 nových prípadov nákazy, čo bol najvyšší prírastok zaznamenaný v jednej krajine na svete od začiatku epidémie.

V krajine, v ktorej žije 1,3 miliardy obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo skoro 16,3 milióna ľudí, z ktorých 186 920 nákaze podľahlo.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá sleduje vývoj pandémie globálne, je India v počte potvrdených prípadov nákazy na druhej priečke na svete, hneď po Spojených štátoch.

Pri prepočte denných prírastkov na 100 000 obyvateľov v Indii pribúda asi sedmina nakazených za deň v porovnaní napríklad s januárovou najhoršou situáciou v Českej republike.

6:43 Maloobchodníci so spodnou bielizňou vo Francúzsku spustili kampaň, v ktorej svoje zákazníčky vyzývajú, aby premiérovi Jeanovi Castexovi poslali poštou v obálke čipkované nohavičky a tangá a žiadali takto výnimku z pravidiel v poradí už tretieho lockdownu, ktorý vo Francúzsku trvá od začiatku apríla.

Protestná kampaň sa volá Action Culottée – ide o slovnú hračku, ktorá by sa dala preložiť aj ako „drzá akcia“ – a majitelia obchodov ju koordinovali na Facebooku.

„Chceli sme upozorniť na veľmi vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli stovky obchodov so spodnou bielizňou po celom Francúzsku,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny. „Všetci máme veľmi silný pocit nespravodlivosti“, že tento typ obchodov nebol zaradený medzi obchody s nevyhnutným sortimentom.

Vesna Savovicová, predavačka dámskej bielizne z mesta Sens ležiaceho juhovýchodne od Paríža, v rozhovore pre televíziu France 3 ako príklad uviedla, že obchody s týmto sortimentom sú nevyhnutnosťou napr. pre ženy s veľkým poprsím, ktoré bez vyskúšania nenájdu vhodnú spodnú bielizeň, či ženy, ktoré potrebujú podprsenky na dojčenie, alebo dospievajúce dievčatá.

Úrad predsedu vlády Castexa bol zodpovedný za zostavenie zoznamu obchodov, ktoré môžu počas lockdownu zostať vo Francúzsku otvorené. Patria sem obchody s potravinami a nápojmi, ale aj kvetinárstva, kníhkupectvá, kaderníctva a záhradné centrá.

Dvanásť maloobchodných federácií zverejnilo vo štvrtok otvorený list, v ktorom žiadajú, aby všetky obchody boli znovuotvorené najneskôr 10. mája.

Francúzska vláda je momentálne v procese prípravy svojich plánov na postupné znovuotváranie sa krajiny. Castex vo štvrtok oznámil, že Francúzsko pravdepodobne dosiahlo vrchol tretej vlny pandémie. „Zdá sa, že vrchol tretej vlny je za nami,“ uviedol a dodal, že situácia sa pomaly zlepšuje.

Do škôl sa tak zatiaľ vrátia žiaci materských a základných škôl. Stredoškoláci sa budú ešte učiť dištančne a od 3. mája sa v ich prípade začne so striedaním prezenčnej a dištančnej výučby.

6:22 Trinásť pacientov s koronavírusom prišlo o život v piatok skoro ráno počas požiaru, ktorý vypukol v nemocnici na predmestí indického veľkomesta Bombaj. Pre agentúru AFP to uviedol príslušník miestneho hasičského zboru.

„Keď začalo horieť, vo vnútri na jednotke intenzívnej starostlivosti bolo v nemocnici v meste Vasai–Virár 17 pacientov, z ktorých 13 zomreli a štyria boli prevezení do iných zariadení,“ povedal miestny hasič.

Ako pre agentúru AP potvrdil šéf tamojšej nemocnice v oblasti bombajskej metropolitnej oblasti Virár, požiar, ktorý vypukol v piatok okolo 03.00 h miestneho času (štvrtok 23.30 h SELČ) na druhom poschodí budovy, sa podarilo uhasiť. V nemocnici, ktorá sa nachádza zhruba 70 kilometrov severne od Bombaja, bolo celkovo 90 pacientov. Príčinu vzniku požiaru vyšetrujú.

Maháraštra na západnom pobreží Indie, kde došlo i k požiaru, je najviac zasiahnutým štátom v krajine, kde evidujú razantný nárast počtu nakazených koronavírusom. V stredu zomrelo v meste Násik v tom istom štáte 24 covidových pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu po tom, čo v dôsledku výpadku dodávok došlo k prerušeniu prívodu kyslíka.

6:00 Obe dávky vakcíny proti COVIDU-19 už získalo viac ako päť miliónov obyvateľov Izraela, čo je zhruba 54 percent populácie. S odkazom na aktualizované údaje izraelského ministerstva zdravotníctva o tom napísal web The Times of Israel.

Izrael, ktorého populácia je približne 9,3 milióna, očkuje obyvateľov od 16 rokov. Obe dávky vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech tam doteraz dostalo 5 003 113 ľudí, čo predstavuje približne 80 percent populácie, ktorej bola sprístupnená. Najmenej prvú dávku vakcíny dostalo 5 372 417 ľudí.

Vakcinačnú kampaň Izrael začal v decembri a doteraz si udržuje najvyššiu zaočkovanosť proti COVIDU-19 na svete. Krajina chce začať očkovať deti od 12 do 15 rokov, akonáhle podávanie vakcíny Pfizer/BioNTech tejto vekovej skupine schváli americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Šezy Levy z ministerstva zdravotníctva povedal, že Izrael po naočkovaní detí vo veku 12 až 15 rokov dosiahne kolektívnu imunitu, takže očkovanie mladších nebude nutné.

Počty novo nakazených v Izraeli naďalej klesajú. Kým začiatkom roka denne pribúdalo aj niekoľko tisíc infikovaných, v utorok krajina zaznamenala 113 nových ochorení. Aktívnych prípadov nákazy Izrael eviduje 1 954, pričom 161 ľudí je vo vážnom stave. Od začiatku pandémie sa v Izraeli koronavírus preukázal u 837 668 ľudí a 6346 ľudí tam po chorobe COVID-19 zomrelo.

V marci začala krajina postupne otvárať ekonomiku. Obnovila sa aj prezenčná výučba v školách a v nedeľu v Izraeli prestala platiť povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva varovalo obyvateľov pred cestami do siedmich krajín (Brazília, Etiópia, JAR, India, Mexiko, Turecko a Ukrajina), čo zdôvodnilo prudkým šírením nákazy a obavami z mutácií koronavírusu, ktoré by mohli byť viac odolné voči vakcínam.

Zároveň odporučilo Izraelčanom, vrátane očkovaných a zotavených, aby sa vyhli akémukoľvek „zbytočnému“ medzinárodnému cestovaniu. Varovanie prichádza, keď odborníci vyjadrili znepokojenie nad novou mutáciou koronavírusu, ktorá bola odhalená v Indii a považuje sa za podstatne nákazlivejšiu než pôvodný variant.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus