Chystá sa ďalší cyklomost cez Moravu

Vysokú pri Morave a rakúsky Marchegg by mal do budúceho leta spojiť cyklomost dlhý 270 metrov.

23.04.2021 06:00
debata (3)

VIDEO: Budúci cyklomost medzi Slovenskom a Rakúskom.

Video

Prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. Vo štvrtok sa začalo s vŕtaním pilierov.

Most bude mať šírku 4 metre, takže cezeň prejdú aj ľahké hasičské autá a sanitky. Bude teda spojnicou prípadnej pomoci obcí z oboch brehov rieky Morava. Návrh mosta je realizovaný ako 5-poľová konštrukcia s rozpätím hlavného poľa 80 m a oboch predpolí 2 × 25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov, minimálna plavebná výška po dokončení bude 7 metrov. Tento údaj je dôležitý pre budúcu možnosť plavby po Morave.

Ďalší cyklomost do Rakúska

Vysokú na Morave a rakúsky Marchegg spojí cyklomost.

Fotogaléria
Vysokú na Morave a rakúsky Marchegg by mal do...
Vysokú na Morave a rakúsky Marchegg by mal do...
+4Vysokú na Morave a rakúsky Marchegg by mal do...

Na slovenskej strane je situovaný v povodí Moravy v chránenej krajinnej oblasti Záhorie, približne päť kilometrov od obce Vysoká pri Morave. Na rakúskej strane sa začína priamo v Marcheggu.

"Už dnes máme v kraji vyše tisíc kilometrov značených cyklotrás. Budúci rok vďaka novému cyklomostu vzniknú ďalšie možnosti na bicyklovanie a spoznávanie krás povodia Moravy,“ povedal pri začiatku prác predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Cyklomost by mal byť hotový do leta budúceho roka. Celkové náklady sa môžu vyšplhať na takmer šesť miliónov eur. Bratislavská župa prispeje sumou vyše dvoch miliónov eur.

Podľa Drobu projekt podporí aj cezhraničnú spoluprácu a regionálny rozvoj. Od Cyklomosta slobody bude nový most vzdialený vyše desať kilometrov proti toku Moravy.

VIDEO: Spomienka na vlaňajšie leto. Začiatkom júla sa valil kamión po Cyklomoste slobody (nazývaný aj most Chucka Norrisa). Dva týždne trvalo, kým ho skontrolovali a opäť otvorili (na druhom videu).

Video
Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklomost