Podali už miliardu dávok vakcín, za deň sa na svete nakazilo rekordných 900-tisíc ľudí

Po celom svete bola podaná viac ako miliarda dávok vakcín proti koronavírusu, pritom od spustenia programov hromadného očkovania prešlo necelých päť mesiacov.

24.04.2021 08:20 , aktualizované: 22:08
Tokio, koronavírus Foto: ,
Ľudia s maskami proti šíreniu koronavírusu v japonskom Tokiu.
debata (63)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:07 Hoci Maďarsko je v očkovaní obyvateľov úspešné (k piatku podalo 3,5 milióna dávok vakcín, zaočkovaných je asi 35 % populácie) a premiér Viktor Orbán povedal, že budúci týždeň by mohli byť zaočkované už štyri milióny ľudí, krajina má napriek tomu podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa najvyššiu úmrtnosť v prepočte na milión obyvateľov. V krajine na komplikácie covidu zomrelo 26 420 ľudí, tisíce ľudí sú stále hospitalizované a stovky pripojené na ventilátory, napísala agentúra Reuters. Nákaza sa potvrdila od začiatku epidémie u viac ako 767 000 občanov.

Orbán počíta s tým, že držitelia certifikátu o získanej imunite, teda tí, ktorí doložia, že boli očkovaní alebo sa uzdravili z covidu, budú čoskoro môcť začať chodiť znovu do divadiel, kín, telocviční, bazénov alebo knižníc.

21:50 V Česku potvrdili výskyt indickej mutácie koronavírusu SARS-CoV-2, informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na českého ministra zdravotníctva Petra Arenbergera.

„Indickú mutáciu máme i v Hradci Králové, kam ju zrejme priviezla študentka z Indie,“ povedal Arenberger pre denník Právo. „Paradoxne, chorá nebola ona, ale jej indická spolubývajúca,“ povedal.

Indickí vedci o výskyte novej dvojitej mutácie informovali na konci marca. Virológ Šáhid Džamíl vtedy pre stanicu BBC uviedol, že dvojitá mutácia na kľúčových miestach v hrotovom proteíne môže vírusu umožniť odolávať imunitnému systému.

Arenberger podľa Noviniek.cz považuje za zásadné sekvenovanie alebo čítanie genetickej informácie vírusu. Ministerstvo zdravotníctva ČR v spolupráci českým Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (SÚKL) preto zisťovalo kapacity laboratórií, ktoré by sa do rozpoznávania rôznych variantov vírusu mohli zapojiť.

V ČR od konca minulého roka prevláda britská mutácia koronavírusu, ktorá je oproti pôvodnému variantu nákazlivejšia, pripomínajú Novinky.cz. Súčasné vakcíny sú však voči nej účinné.

V krajine potvrdili aj výskyt juhoafrického a brazílskeho variantu vírusu.

21:30 Po celom svete bola podaná viac ako miliarda dávok vakcín proti koronavírusu, pritom od spustenia programov hromadného očkovania prešlo necelých päť mesiacov. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do 19.45 h SELČ.

V 207 krajinách a teritóriách bola podaná najmenej 1.002.938.540 dá­vok, spresnila AFP.

Vyše polovicu, konkrétne 58 percent, dostali ľudia v troch krajinách: USA (225,6 milióna dávok), Číne (216,1 milióna) a Indii (138,4 milióna).

Vzhľadom na podiel obyvateľov, ktorí sú zaočkovaní, však vedie Izrael. Tam je úplne zaočkovaných takmer šesť z desiatich Izraelčanov.

Potom nasledujú Spojené arabské emiráty (SAE) s vyše 51 percentami obyvateľov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny, Británia so 49 percentami, USA so 42 percentami, Čile so 41 percentami, Bahrajn s 38 percentami a Uruguaj s 32 percentami.

V Európskej únii bolo podaných 128 miliónov dávok 21 percentám obyvateľov. V 27-člennej Únii vedú Malta, keďže má očkovaných 47 percent populácie, a Maďarsko s 37 percentami. V Nemecku však bolo zaočkovaných len 22,6 percenta obyvateľstva, v Španielsku 22,3 percenta, vo Francúzsku 20,5 percenta a v Taliansku 19,9 percenta.

Celosvetovo sa počet vpichnutých dávok vakcín zdvojnásobil za necelý mesiac, pretože programy očkovania nabrali tempo.

Hoci očkovanie spustila aj väčšina chudobných krajín, prevažne vďaka medzinárodnému programu Covax, vakcinácia je stále privilégiom najmä krajín s vyššími príjmami, ako ich definuje Svetová banka – žije v nich 16 percent svetovej populácie, ale podali tam 47 percent dávok vakcín.

V krajinách s nízkymi príjmami bolo podaných len 0,2 percenta dávok.

Niektoré štáty ešte len začnú s očkovaním – sedem v Afrike (Tanzánia, Madagaskar, Burkina Faso, Čad, Burundi, Stredoafrická republika/SAR a Eritrea), tri v Oceánii ((Vanuatu, Samoa a Kiribati), jeden v Ázii (Severná Kórea/KĽDR) a jeden v Karibiku (Haiti).

Zatiaľ je najpoužívanejšou vakcínou, aj napriek problémom, tá od spoločnosti AstraZeneca – dostali ju tri štvrtiny alebo 156 z tých štátov a území, kde už očkovanie prebieha.

Konkurenčnú vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech podávajú v 91 krajinách, čo jej 44 percent z celkového počtu. Ďalšiu vakcínu, vyvinutú spoločnosťou Moderna, podávajú v 46 štátoch, teda v 22 percentách. Očkovaciu látku od čínskej firmy Sinopharm používajú v najmenej 41 krajinách, čiže v 20 percentách z celkového počtu. Sputnik V podávajú v najmenej 32 krajinách, čo je 15 percent, a Sinovac v najmenej 21 štátoch, čiže v desiatich percentách.

20:07 Očkovanie je v aktuálnej situácii najrýchlejšou cestou, ako nad pandémiou ochorenia COVID-19 zvíťaziť v relatívne krátkom čase. V mimoriadnom príhovore v RTVS to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Slovákov zároveň požiadal, aby možnosť vakcinácie využili.

„Pridajte sa aj vy k viac ako jednému miliónu ľudí – občanov Slovenskej republiky, ktorí sa už zaočkovať dali,“ vyzval Heger tých, ktorí sa na očkovanie už môžu prihlásiť, ale aj tých, na ktorých ešte len príde rad.

„Robíme to pre nás a je to najmä na nás a o nás,“ zdôraznil premiér a pripomenul, že v čase, keď sa pandémia začala, túžobne sa očakávala vakcína, ktorá umožní vrátiť život do normálnych koľají.

Heger verí, že sa zopakuje obdobie, keď Slovensku pomohlo pri prvej vlne pandémie spoločné úsilie. „To bola najlepšia možná voľba v takejto náročnej dobe,“ zdôraznil predseda vlády. Je presvedčený o tom, že opäť sa podarí spoločne pandémiu zvládnuť prostredníctvom vakcinácie, a to definitívne.

18:40 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) začne s mobilným očkovaním proti ochoreniu COVID-19 v utorok 27. apríla v Tornali v okrese Revúca, následne očkovací autobus navštívi obce Banská Belá a Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese. Očkovanie je určené pre ľudí starších ako 60 rokov, ktorí dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNtech, informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

„Pôvodne sme mali v pláne s očkovaním začať už od pondelka a očkovať počas celého týždňa, ministerstvo zdravotníctva nám však pridelilo len 500 dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech. Chceme však dodržať slovo, preto 250 dávok bude v prvom očkovacom týždni určených pre ľudí z Tornale a štyroch okolitých obcí. Ďalších 250 dávok rozdelíme medzi obce Banská Belá a Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter. Ako dodal, kraj verí, že v prípade záujmu obyvateľov bude v ďalších týždňoch k dispozícii viac vakcín.

BBSK prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek ako prvý na Slovensku ešte 7. apríla. Pilotné mobilné očkovacie miesto zriadi v utorok v Tornali v Klube dôchodcov na Daxnerovej ulici. Určené bude pre obyvateľov mesta a obcí Stránska a Lenartovce. V stredu (28. 4.) sa budú môcť na očkovacom mieste zaočkovať okrem obyvateľov Tornale i obyvatelia obcí Otročok a Štrkovec.

V srtedu zamieri očkovací autobus BBSK do obce Banská Belá a vo štvrtok (29. 4.) do obce Svätý Anton. Konkrétne miesto očkovania v obciach Banskoštiavnického okresu spresní obyvateľom obec vyhlásením v miestnom rozhlase.

17:51 Polícia na španielskom ostrove Malorka zatkla 40-ročného muža na základe podozrenia z trestného činu ublíženia na zdraví po tom, ako údajne nakazil 22 osôb koronavírusom SARS-CoV-2.

Osem osôb sa nakazilo priamo prostredníctvom kontaktu s mužom na pracovisku alebo v telocvični, ktorú navštevoval. Ďalších 14 ľudí sa nakazilo nepriamo.

Vyšetrovanie celého prípadu sa začalo v januári, keď odhalili ohnisko nákazy v meste Manacor na Malorke. Na jednom pracovisku zaznamenali viacero infikovaných osôb.

Niektorí z pracovníkov upozornili, že jeden z ich kolegov mohol tajiť nákazu ochorením COVID-19 a označili ho za možný zdroj nákazy, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Muž podľa AFP nerešpektoval upozornenia kolegov a vedenia a navštevoval pracovisko aj napriek tomu, že sa uňho prejavovali príznaky ochorenia.

PCR test absolvoval až neskôr, no aj počas čakania na výsledok naďalej chodil do práce a do telocvične.

Výsledok mužovho testu bol pozitívny a následne ochorenie potvrdili aj u piatich jeho kolegov a troch ľudí, s ktorými prišiel do kontaktu v telocvični. Nakazené osoby ochorenie preniesli aj na niektorých svojich rodinných príslušníkov.

Stav ani jednej z 22 mužom nakazených osôb si podľa polície nevyžadoval liečbu v nemocnici.

17:24 Prvý prípad zmutovaného koronavírusu, ktorý prispel k explozívnej nákaze v Indii, zistili vo Švajčiarsku. Informoval švajčiarsky úrad verejného zdravotníctva. „Vo Švajčiarsku bol zistený prvý prípad indického variantu koronavírusu,“ napísal na Twitteri švajčiarsky Federálny úrad verejného zdravia (OFSP).

Tento variant odhalili u „pasažiera, ktorý prechádzal cez letisko“, dodal úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o prípade.

Správa prišla po tom, čo belgické úrady vo štvrtok oznámili, že skupina 20 študentov ošetrovateľstva, ktorí pricestovali z Paríža, mala v Belgicku pozitívne testy na tento variant.

Zdravotnícky systém v Indii kolabuje pod náporom novej vlny nákazy koronavírusom, sčasti pripisovanej variantu „s dvojitou mutáciou“, známemu aj pod vedeckým označením B.1.617.

Krajiny po celom svete sú z dôvodu nového variantu ostražité a niektoré pozastavili lety z Indie.

Švajčiari teraz diskutujú, či dodajú Indiu na „červený zoznam“ vysoko rizikových krajín, uviedol v sobotu úrad verejného zdravotníctva.

Ľudia prichádzajúci z krajín zaradených do červeného zoznamu Švajčiarska musia ísť na desať dní do karantény.

Štáty a regióny sa na zoznam dostanú vtedy, keď sa ich miera ochorenia COVID-19 drží dva týždne na výrazne vyšších hodnotách než vo Švajčiarsku.

16:48 Nemocnice v indickej metropole Nai Dillí sú na pokraji zrútenia, na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici Svätej rodiny nemajú už miesto na ďalšie lôžka. „Skoro všetky nemocnice sú na pokraji kapacít. Pokiaľ dôjde kyslík, nie je pre pacientov žiadne riešenie. Zomrú za niekoľko minút,“ citoval server BBC jedného z lekárov.

V inej nemocnici konštatovali, že zostáva kyslík na 30 minút. „Ponechali sme tu všetkých zamestnancov z nočnej smeny, aby sme zachránili čo najviac životov,“ povedala riaditeľka Madhu Handaová. Jej nemocnica prestala prijímať ďalších pacientov, kým sa problém s kyslíkom nevyrieši.

V nemocnici Džajpur v noci zomrelo 20 pacientov, pretože pre nich nebol kyslík. Vláda síce nemocnici pridelila 3,6 ton kyslíka do piatkových 17:00 hodín, ale až o polnoci dorazil iba zlomok sľúbeného objemu.

Šéf miestnej vlády v Dillí Arvind Kedžrivál v televízii sľúbil, že vláda kyslík zaistí. „Vláda by mala prostredníctvom armády okamžite prevziať všetky továrne na kyslík v krajine,“ povedal.

Vláda sa snaží dostať kyslík do nemocníc mnohými spôsobmi, vypravuje špeciálny „kyslíkové vlaky“, kyslík prepravujú vojenské lietadlá aj nákladné autá. Pomôcť má aj oslobodenie kyslíka od colných poplatkov.

O tom, nakoľko je situácia dramatická, svedčí podľa agentúry AP aj dnešné rozhodnutie najvyššieho súdu v Dillí, ktorý oznámil, že nechá „obesiť“ každého, kto sa postaví do cesty zásielkam kyslíka. Rastúci počet nákaz súd označil termínom tsunami.

Virológ Gagandíp Kang chce, aby sa zaviedli ďalšie nevyhnutné opatrenia a zakázali sa všetky zvyšné aktivity. „Viete, ako vyzerajú indické svadby. Musí sa obmedziť počet ľudí na zhromaždeniach, či už ide o rodinné, spoločenské, pracovné alebo politické akcie. Všetky tieto zhromaždenia musia skončiť,“ povedal.

15:52 Vo svete sa za jediný deň od posledného súčtu nakazilo koronavírusom 894 043 ľudí, čo je podľa agentúry AFP doterajší rekord. Vyplýva to z aktuálnej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Najviac – vyše tretinou – sa na prírastku podieľa India, zhruba 230 000 novo nakazených registrovala Európa a rovnaký počet potom Severná a Južná Amerika.

V Indii teraz pribúda nakazených takým tempom, aké doteraz žiadna iná krajina nezaznamenala. Za posledných 24 hodín tam malo pozitívny test skoro 350 000 ľudí. Brazília k bilancii prispela 80 000 novými prípadmi, cez 62 000 infikovaných ohlásili USA.

Celkovo sa podľa WHO od začiatku pandémie nakazilo vírusom SARS-CoV-2 cez 144 miliónov ľudí, viac ako tri milióny z nich zomreli.

14:41 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala obyvateľov, aby dodržiavali celoštátne pandemické opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti o polnoci z piatka na sobotu. Nové opatrenia sú prísne, avšak potrebné, aby sa zastavilo šírenie koronavírusu, uviedla kancelárka v pravidelnom sobotňajšom príhovore. Nemecká agentúra pre kontrolu chorôb v piatok hlásila 23 392 nových potvrdených infekcií a ďalších 286 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19. Od začiatku pandémie v Nemecku evidujú takmer 3,3 milióna infikovaných osôb a 81 444 úmrtí.

Opatrenia sú „naliehavo potrebné“, povedala Merkelová. Kritikom, ktorí reštrikcie označujú za prehnané odkázala, že krajiny ako Veľká Británia, Portugalsko a Írsko práve vďaka prísnym lockdownom výrazne zredukovali mieru infekcií.

nemecko steinmeier Čítajte viac Nemecko si pripomenulo obete covidu, prezident vyzval k súdržnosti

„Žiadna krajina, ktorá dokázala zastaviť tretiu vlnu pandémie a potom opäť uvoľniť reštrikcie to neurobila bez prísnych opatrení, akým je zákaz nočného vychádzania,“ uviedla kancelárka.

Nový pandemický zákon schválil nemecký parlament tento týždeň. Na jeho základe bude môcť vláda v Berlíne rozhodovať o zákaze vychádzania od 22:00 do 5:00, obmedzovať osobné kontakty, zatvárať športové zariadenia a zatvárať obchody alebo obmedzovať do nich vstup. Tieto opatrenia sa uplatnia v oblastiach, v ktorých bude týždenný priemer nových prípadov koronavírusu vyšší ako 100 na 100-tisíc obyvateľov. Zákon sa má uplatňovať do konca júna.

13:59 Nemecko výrazne obmedzí vstup na svoje územie pre ľudí cestujúcich z Indie. Dôvodom sú obavy zo zmutovaného variantu koronavírusu, ktorý bol odhalený v juhoázijskej krajine. Informovali o tom v sobotu agentúry AP a DPA.

Médiá z nemeckého vydavateľstva Funke v sobotu citovali vyjadrenie ministra zdravotníctva Jensa Spahna o tom, že Berlín čoskoro pridá Indiu na svoj zoznam oblastí s výskytom nákazlivejších variantov vírusu SARS-CoV-2.

Zaradenie do tejto najprísnejšej skupiny bude znamenať, že od pondelka budú môcť z Indie do Nemecka cestovať len nemeckí občania. Pasažieri budú musieť pred odletom podstúpiť test a po pristátí nastúpiť na 14 dní do karantény, ktorej skrátenie nie je v prípade príchodu z oblasti s výskytom vírusových variantov možné.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva toto rozhodnutie potvrdilo. Uviedlo tiež, že v Nemecku dosiaľ hlásili len ojedinelé prípady nákazy tzv. indickým variantom, ktorý má vedecké označenie B.1.617.

Nemecko len v piatok oznámilo, že od soboty zaraďuje Indiu na zoznam oblastí s vysokým výskytom nákazy koronavírusom, pre ktoré platí druhý najvyšší stupeň opatrení, a to z dôvodu prudkého nárastu prípadov COVID-19 v tejto krajine.

Viacero letov z Indie by malo v nedeľu pristáť na frankfurtskom letisku, dodáva AP.

13:09 Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V nenamieta zverejnenie zmluvy uzavretej so Slovenskom. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla samotná spoločnosť. Výrobca Sputniku však dodal, že by mala byť zverejnená aj zmluva so spoločnosťou Pfizer-BioNTech, aby ich bolo možné porovnať.

Sputnik V Čítajte viac Rusi súhlasia so zverejnením zmluvy k Sputniku

12:35 V Budapešti pristálo ráno maďarské nákladné lietadlo s doteraz najväčšou zásielkou 600 000 dávok očkovacej látky, ktorú dodal čínsky výrobca Sinopharm. Oznámil to na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý zdôraznil, že aj vďaka týmto vakcínam bude možné dosiahnuť už budúci týždeň hranicu štyroch miliónov zaočkovaných.

V sobotu v rámci postupného uvoľňovania prísnych epidemiologických opatrení po prekročení hranice 3,5 milióna zaočkovaných otvorili v Maďarsku terasy reštauračných zariadení a začiatok nočného vychádzania posunuli o hodinu na 23.00 h. Zákaz platí aj naďalej do 05.00 h.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 2 796 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s COVID-19 zomrelo ďalších 212 pacientov. Vyplýva to z údajov operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny stúpol na 3 576 705, z nich aj druhú dávku dostalo 1 552 685 ľudí.

Počet nakazených v Maďarsku od vypuknutia pandémie dosiahol 767 190. Aktuálne je nakazených 478 323 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 6 737 pacientov s covidom, z nich 813 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

12:21 Mexiko udržiava úzke vzťahy s Ruským fondom priamych investícií (RFPI) a má záujem na svojom území vyrábať ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Uviedol to v rozhovore pre ruské médiá mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard.

Podľa ministra sa touto záležitosťou zaoberá mexická štátna farmaceutická spoločnosť Birmex. Ebrard poznamenal, že Mexiko „oceňuje kvalitu ruskej technológie“ a skutočnosť, že ruské vakcíny proti koronavírusu „patria, bezpochyby, k najlepším v súčasnosti dostupným na svete“.

Podľa agentúry TASS mexický minister zahraničia v najbližších dňoch pricestuje do Ruska na pracovnú návštevu. Bude rokovať so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Očakáva sa tiež, že sa stretne s vývojármi, výrobcami a distribútormi vakcíny Sputnik V a navštívi Národné výskumné centrum pre epidemiológiu a mikrobiológiu akademika Nikolaja Gamaleju.

Mexiko používa očkovaciu látku Sputnik V na očkovanie starších ľudí. Začiatkom tohto týždňa bola do tejto latinskoamerickej krajiny dodaná ďalšia dávka vakcíny.

11:04 Cyprus na dva týždne obnoví lockdown. V krajine od 26. apríla do 9. mája zatvoria predajne, reštaurácie a telocvične a obyvatelia budú môcť zo svojich domovov vychádzať iba raz denne. Cyperský minister zdravotníctva Konstantinos Ioannou uviedol, že pre rast počtu infekcií koronavírusom sa zdravotnícky systém krajiny dostal pod veľký tlak napriek zintenzívneniu vakcinačného programu, ktorý zredukoval počet hospitalizácii pacientov s ochorením COVID-19 vo veku nad 70 rokov.

Šéf cyperského rezortu zdravotníctva informoval, že súčasťou lockdownu bude zákaz všetkých verejných zhromaždení a mládežníckych športových aktivít. Bohoslužby počas budúcotýždňových pravoslávnych veľkonočných sviatkov sa budú konať bez účasti veriacich. Výnimkou budú sobotňajšie polnočné omše, na ktorých prítomnosť veriacich bude povolená v exteriéroch chrámov.

Podľa prepočtov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) je za posledných 14 dní na Cypre najhoršia situácia zo všetkých krajín Európskej únie kvôli prírastku 962 prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov. Od začiatku epidémie sa na ostrove nakazilo skoro 60 000 osôb, z nich 296 zomrelo.

10:05 Prostredníctvom 14 312 vykonaných RT-PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 841 nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet obetí covidu sa zvýšil o 53. V uplynulý deň podali u nás aj milióntu prvú dávku vakcíny proti covidu. VIAC TU.

suchý vrch Čítajte viac Zaočkovaných je už milión ľudí, počet hospitalizovaných s covidom klesol pod 1 500

9:44 Nový Zéland pozastavil tzv. cestovateľskú bublinu s Austráliou, vďaka ktorej mohli tamojší obyvatelia od pondelka po prvý raz po vyše roku cestovať medzi oboma krajinami. Dôvodom je nové ohnisko nákazy koronavírusom v Austrálii, píše agentúra AFP.

Rozhodnutie novozélandských úradov prišlo po tom, ako štát Západná Austrália oznámil, že z dôvodu pozitívneho testovania cestujúceho na koronavírus zavedú v regiónoch Perth a Peel od polnoci z piatka na sobotu trojdňový lockdown.

Miestne médiá informovali, že muž približne vo veku 50 rokov, ktorý priletel v stredu z Perthu do Melbourne, mal v piatok pozitívny test na prítomnosť koronavírusu.

V Perthe podstúpil povinnú karanténu v hoteli a pred odchodom z regiónu navštívil v meste svojich priateľov, reštaurácie, univerzitu či ordináciu lekára. „V Perthe strávil až päť dní a teraz musíme predpokladať, že bol infekčný,“ uviedol na tlačovej konferencii premiér štátu Západná Austrália Mark McGowan.

Austrália a Nový Zéland uzavreli svoje hranice v marci minulého roka a zaviedli povinnú karanténu pre svojich občanov, ktorí sa vracajú do vlasti. Od vlaňajšieho októbra novozélandským cestujúcim umožnili vstupovať do väčšiny austrálskych štátov bez nutnosti izolácie, aj keď Nový Zéland toto opatrenie neopätoval pre obavy týkajúce sa sporadického výskytu infekcie.

9:31 V piatok laboratóriá v Česku odhalili 2 587 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 628 menej ako pred týždňom a najmenej od konca septembra minulého roka. Počet úmrtí súvisiacich s covidom sa v krajine blíži k 29 000, klesá však počet hospitalizovaných a pacientov vo vážnom stave.

Z údajov českého ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že očkovanie proti covidu sa v ČR spomalilo. V piatok podali v krajine 58 042 dávok vakcíny, čo je pokles s 11 000 v po­rovnaní so štvrtok i predošlým piatkom. Celkovo dostalo prvú dávku viac ako 2,7 milióna ľudí, z nich vyše 937 000 ľuďom už podali obidve dávky očkovacej látky.

V českých nemocniciach bolo v piatok 3 466 pacientov s koronavírusom, z nich 765 sa nachádzalo vo vážnom stave. Najviac ľudí bolo hospitalizovaných 15. marca, a to 9457, z ktorých bolo 2050 v ohrození života.

Česko eviduje od začiatku pandémie 1 618 068 pot­vrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, z nich 1 524 041 sa vyliečilo. Celkový počet ľudí, ktorí zomreli a mali pozitívny test na tento koronavírus, dosiahol 28 920. Reprodukčné číslo mierne kleslo na 0,82.

9:20 Očkovanie proti COVID-19 vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) môže v USA pokračovať, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

„Dospeli sme k záveru, že známe a potenciálne výhody vakcíny Janssen proti COVID-19 prevažujú nad jej známymi a potenciálnymi rizikami u osôb vo veku 18 rokov a starších,“ uviedlo CDC.

Niekoľko hodín predtým poradný výbor CDC uviedol, že Spojené štáty by mali obnoviť očkovanie touto vakcínou. Členovia výboru pomerom hlasov 10–4 odporučili zrušenie pozastavenia očkovania, zároveň však odporučili pridať k informáciám o produkte varovanie pred zvýšeným rizikom veľmi zriedkavých, ale závažných krvných zrazenín.

Pozastaveniu očkovania pred 11 dňami predchádzali správy, že do dvoch týždňoch po očkovaní touto vakcínou došlo v USA k šiestim prípadom krvných zrazenín v mozgu v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek. Odvtedy sa objavili informácie o ďalších deviatich prípadoch. Z potvrdených prípadov zomreli traja pacienti, ďalších sedem zostáva hospitalizovaných. Všetky tieto prípady sa týkali žien.

V USA dostalo jednodávkovú vakcínu od J&J už vyše sedem miliónov ľudí, dodala stanica NBC News.

8:20 Šírenie nákazy koronavírusy v Indii sa naďalej zrýchľuje, za posledných 24 hodín malo pozitívny test 346 786 ľudí, 2 624 pacientov s COVIDOM-19 zomrelo, čo sú vôbec najvyššie bilancie od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra Reuters. Situácia v Indii sa v posledných týždňoch zhoršuje, denné štatistiky sú tam pravidelne rekordne vysoké a miestne médiá referujú o kritickej situácii v nemocniciach, ktoré nezvládajú prívaly pacientov a bojujú s nedostatkom lôžok aj kyslíka.

India zaznamenáva v súčasnosti najväčšie prírastky nakazených na svete, v piatok ministerstvo zdravotníctva hlásilo 332 730 nových prípadov infekcie a 2 263 mŕtvych s COVIDOM-19. Ázijská krajina pritom v prepočte na obyvateľa robí relatívne málo testov, a tak skutočný počet nakazených bude zrejme ešte oveľa vyšší.

Najviac nakazených teraz pribúda v indických štátoch Maháraštra, kde leží veľkomesto Bombaj, a Uttarpradéš. Nepriaznivá je aj situácia v metropole Dillí, kde za posledný deň podľa štatistík zomrelo pre COVID-19 348 ľudí.

Celkovo sa v krajine, v ktorej žije 1,3 miliardy obyvateľov, od začiatku pandémie nakazilo takmer 16,3 milióna ľudí, z ktorých takmer 190 000 nákaze podľahlo.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus