Rusi súhlasia so zverejnením zmluvy k Sputniku

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V, Ruský fond priamych investícií, nenamieta zverejnenie zmluvy uzavretej so Slovenskom. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla samotná spoločnosť.

24.04.2021 12:49 , aktualizované: 15:32
debata (182)

Výrobca Sputniku však dodal, že by mala byť zverejnená aj zmluva so spoločnosťou Pfizer-BioNTech, aby ich bolo možné porovnať. Poznamenáva takisto, že na základe údajov priamo z očkovania Maďarsko oznámilo, že Sputnik V dosahuje lepšie výsledky ako Pfizer.

Matovič verí, že sa pridajú ďalší

O súhlase so zverejnením hovorí aj šéf rezortu financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO). „Práve som dostal link na Twitter Sputnik V, kde ruská strana zverejnila, že nemajú žiadny problém so zverejnením zmluvy uzavretej so Slovenskom. S dôvetkom, že Maďari zverejnili, že zatiaľ najlepšie výsledky majú z očkovania Sputnikom,“ približuje Matovič.

Verí, že aj výrobcovia iných vakcín udelia Slovensku súhlas zverejniť zmluvy, to by bolo podľa neho „úplne fér“. „Tým dupľom, že podľa zverejnených informácií sú kontrakty na iné vakcíny pre krajiny výrazne nevýhodnejšie,“ dodal Matovič.

Ministerstvo zdravotníctva oficiálnu informáciu zatiaľ nemá. „Ministerstvo v tejto chvíli oficiálnou informáciou nedisponuje,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zmluvu k Sputniku minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zverejní podľa nej až po oficiálnom súhlase ruskej strany. K požiadavke na zverejnenie zmluvy s inou farmaceutickou firmou sa ministerstvo vyjadrí budúci týždeň po dôkladnej analýze.

Aj bez súhlasu

Lengvarský v piatok uviedol, že zmluvu o nákupe Sputniku V rezort zverejní aj bez súhlasu ruskej strany. „Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany,“ uviedol Lengvarský. Na vyjadrenie ruskej strany mieni čakať podľa vlastných slov „maximálne niekoľko dní“.

Zmluvu po podpise dosiaľ nezverejnili. O potrebe zverejnenia hovorí prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Zmluvu o Sputniku zverejníme, aj keby ruská strana nesúhlasila

Vakcíny Sputnik V sú podľa ministerstva zdravotníctva naďalej v skladoch v Šarišských Michaľanoch. V Maďarsku analyzujú 46 ampuliek tejto vakcíny. Pôvodne prišli do Michalian dva maďarské kamióny a chceli naložiť všetkých 37 paliet vakcíny. Vedenie firmy Imuna Pharm im ich ale odmietlo vydať s tým, že vakcína je majetkom štátu a musí prejsť riadnym odovzdávacím konaním. Následne firma odoslala na pokyn ministerstva 46 ampuliek vakcín

Závod navštívili aj audítori od ruského výrobcu. „Bol audit, spísali sme zápis, všetko v poriadku. Kontrolovali naše procesy, skladovanie. Robili sme všetky pokusy podľa európskeho liekopisu, ktorý je záväzný v Európskej únii,“ skonštatoval predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás.

VIDEO: Slovensko môže za zverejnenie zmluvy čeliť finančnému postihu, uviedol Lengvarský
Video

Meškajúca platba ako zámienka?

Matovič minulý týždeň povedal, že Rusi požiadali o vrátenie vakcín pre neuhradenie dodávky. Má však ísť o zámienku z jej strany. Tvrdí, že v skutočnosti nešlo o peniaze, ale Rusom malo prekážať stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorý spochybnil reputáciu vakcíny. Žiadali preto testy v OMCL laboratóriu, nie v „nepriateľskej organizácii“.

Slovenská akadémia vied rovnako minulý týždeň informovala, že Sputnik V vyhovel v 14 skúškach jeho Biomedicínskeho centra, ktoré sú základným východiskom pre potvrdenie farmaceutickej kvality vakcíny. V otázke posúdenia komplexných aspektov vakcíny však SAV plne rešpektuje odborný názor ŠÚKL.

Eugen Gindl Čítajte viac Gospodin Kirill, Gamaleja e tutti-quanti

VIDEO: Fico o Sputniku: Vyhostením Rusov vypiekli s Matovičom.

Video
182 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #koronavírus #Sputnik V