Čaputová zobrala do rúk motyku a sadila stromčeky

Prezidentka Zuzana Čaputová a zamestnanci prezidentskej kancelárie zasadili v lokalite Ondrovičov obrázok v lese nad Limbachom blízko Bratislavy 1 650 mladých bukov a smrekov. Stromy vysadili na pozemku v správe Lesov SR na území, ktoré v roku 2010 zasiahla veterná smršť.

24.04.2021 15:01 , aktualizované: 17:11
Čaputová, sadenie, stromov, Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas sadenia stromov nad obcou Limbach, ktorú v roku 2010 zasiahla veterná smršť.
debata (202)
Video

Jedným z cieľov je reagovať na klimatickú krízu, v ktorej sa svet nachádza.

„Sme tu preto, lebo podmienky na našej Zemi sa neustále menia. A súčasťou toho je a musí byť aktívny prístup štátu, aby sme jednak redukovali emisie, ale zároveň to, čo sa nám zredukovať nepodarí, aby sme kompenzovali výsadbou zelene a stromov,“ uviedla Čaputová. Úsek, ktorý vznikol vyvrátením stromov po dávnejšej kalamite, je podľa nej potrebné opätovne zalesniť.

zväčšiť Zuzana Čaputová počas sadenia stromov v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Čaputová, sadenie, stromov, Zuzana Čaputová počas sadenia stromov v lokalite Ondrovičov obrázok nad Limbachom.

Vhodné sadenice, ale aj samotnú lokalitu vybrali Lesy SR, ktoré majú toto územie v správe. „Lokalita bola vybraná preto, lebo tu v roku 2010 bola vetrová kalamita. Stále tieto plochy nie sú zabezpečené mladým lesným porastom. Treba ich stále dosádzať,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka. Sobotnou výsadbou vyslala podľa neho hlava štátu jasný signál, že si váži prácu lesníkov. „Jej hlboké cítenie k ekológii je naozaj známe,“ podotkol Čuka s dôvetkom, že les treba vysádzať a o les sa treba aj starať.

Kancelária prezidenta SR prijala ešte vlani záväzok byť prvou uhlíkovo neutrálnou verejnou inštitúciou na Slovensku do roku 2030. Okrem konkrétnych krokov na redukciu emisií je aj verejný záväzok vysadiť 1200 stromov ročne ako kompenzáciu toho, čo sa zredukovať nepodarí. Pôvodne bola v pláne výsadba na jeseň minulého roka, pre pandemické opatrenia však nebola možná.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #sadenie stromov #Zuzana Čaputová