Heger: Núdzový stav sa predĺži, o vyhostení diplomatov rozhodli informácie SIS

Vláda je už dohodnutá na opätovnom predĺžení núdzového stavu. V diskusnej relácii Televízie TA3 V politike to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

25.04.2021 11:33 , aktualizované: 12:59
heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (321)

Predĺženie núdzového stavu by mala v pondelok 26. apríla odporučiť Pandemická komisia vlády SR. Vláda ho chce schváliť ešte do stredy 28. apríla.

„V tomto stave ešte nie sme v štádiu, aby sme núdzový stav nemuseli predĺžiť,“ povedal Heger. Premiér podotkol, že predĺžovanie núdzového stavu nie je príjemné a vláda nemá záujem ho predlžovať zbytočne, ak to nebude treba. Vyhlasovanie núdzového stavu by malo byť nahradené pandemickým zákonom.

Súčasný núdzový stav sa končí v stredu 28. apríla. Jeho predĺženie bude musieť schváliť Národná rada SR.

počasie / chôdza / prechádzka / muž / Čítajte viac Vládou predĺžený núdzový stav je v súlade s ústavou, rozhodol ÚS

O vyhostení rozhodli informácie SIS

Heger sa takisto vrátil aj k vyhosteniu troch ruských diplomatov. Podkladom pre toto rozhodnutie boli podľa premiéra podrobné spravodajské informácie a nerešpektovanie suverenity Slovenska.

„Sme suverénny štát a sú jasné pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. Ak niekto takéto hranice prekročí, musí rátať s tým, že na základe našej legislatívy či medzinárodných dohôd budeme konať,“ zdôraznil Heger a zároveň ocenil kvalitný monitoring tajnej služby.

Zároveň priznal, že išlo aj o akt solidarity voči Českej republike, keďže udalosti vo Vrběticiach považuje za výrazný zásah do bezpečnosti susednej krajiny. „Je to náš najbližší spojenec, Vrbětice sú navyše blízko našich hraníc, nemôžeme sa tváriť, že sa nič nestalo,“ vysvetlil.

**VIDEO: Ministri o vyhostení ruských diplomatov: Nie sú to prázdne gestá
Video

Zdôraznil, že Slovensku záleží na dobrých a korektných vzťahoch s inými krajinami. „To sa týka nášho prístupu k druhým, ale aj prístupu druhých k nám,“ dodal premiér.

Zmeny v programe vlády minimálne

Šéf vlády takisto uviedol, že programové vyhlásenie vlády (PVV) bude predložené na rokovanie vlády rovnako v stredu 28. apríla. Následne plánuje vláda predložiť dokument NR SR na schôdzi, ktorá sa uskutoční v piatok 30. apríla. Podľa Hegera budú poslancom dva dni na jeho preštudovanie stačiť.

Zmeny oproti predošlému vládnemu programu budú podľa Hegera minimálne. „My nepotrebujeme teraz celé programové vyhlásenie prekopávať. Ak by sme aj chceli priniesť nejakú ďalšiu vec, je to o politickom rokovaní a nepotrebujeme teraz vyvíjať úsilie na samotný dokument programového vyhlásenia vlády, ale skôr potom už na konkrétne riešenia,“ povedal Heger.

matovič heger mikulec Čítajte viac Heger: Do programového vyhlásenia potrebujeme zapracovať veci, ktoré sa už udiali

Za podstatné považuje hlavne plniť ciele z PVV. Svoju úlohu v tejto súvislosti vníma tak, že v „pestrej koalícii“ má zabezpečiť jednotu a „ťah na bránu“ ku konkrétnym výsledkom. „Ľudia nám dali dôveru na to, aby sme naplnili zmenu, po ktorej bolo také silné volanie pred voľbami,“ zdôraznil premiér.

Kabinet preto chce viesť k nastoleniu spravodlivosti, kvalitného vzdelávania a zdravotníctva, inovatívnej ekonomiky a zdravého životného prostredia. Verí, že výsledky napravia súčasnú pošramotenú povesť kabinetu, ktorý má historicky najnižšiu dôveru verejnosti.

sulík Čítajte viac SaS chce do programového vyhlásenia vlády presadiť znižovanie daní a odvodov
321 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #núdzový stav #Eduard Heger