Čierny nie je žiadny okres, bordových je 22 a červených 52 okresov

Od pondelka nie je podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich je 22, červených je 52 a v ružovej fáze ich je päť. Aktualizáciu rozdelenia okresov podľa rizikovosti schválila v rámci COVID automatu vláda na svojom rokovaní 21. apríla.

26.04.2021 06:30 , aktualizované: 06:39
debata (14)

V treťom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Ilava, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

Covid automat už nemá čiernu farbu

epidemická situácia, ministerstvo zdravotníctva

Fotogaléria
+6

V druhom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

V prvom stupni varovania sú okresy Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Regionálne opatrenia platné od

V piatich okresoch sa do škôl vrátia všetci žiaci základných a stredných škôl

V okresoch Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce sa môžu od pondelka vrátiť do lavíc všetci žiaci základných aj stredných škôl. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odporúča otvoreným školám, aby žiakom v prvom týždni dopriali čas na prispôsobenie sa.

V bordových okresoch budú tak ako doposiaľ otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl, ôsmy a deviaty ročník základných škôl, špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy (ZUŠ) na individuálnu prácu so žiakom. Podľa rezortu školstva v červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a navyše sa otvorí celý druhý stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách (príma až kvarta). Otvorené sú tiež špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a ZUŠ na individuálnu prácu so žiakom.

promo hrdinovia klímy Dávame do pozornosti Komiks Hrdinovia klímy môžete mať už aj vy. Nájdete ho vložený v denníku Pravda v pondelok 26. 4.

V ružových okresoch môžu školy v súlade s platnými pravidlami obnoviť školské vyučovanie v prezenčnej forme už vo všetkých ročníkoch základných aj stredných škôl. Otvoria sa aj ZUŠ a jazykové školy na skupinovú výučbu.

Pre školy aj rodičov a žiakov naďalej platia aktuálne protiepidemické pravidlá. To okrem iného znamená, že žiaci na základných a stredných školách sú povinní nosiť rúško, preukazujú sa negatívnym testom aspoň jedného zákonného zástupcu nie starším ako sedem dní bez ohľadu na farbu okresu a žiaci na druhom stupni základných škôl a na strednej škole aj vlastným testom. Naďalej platí, že v prípade potvrdenia pozitivity môže regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo riaditeľ školy v spolupráci so zriaďovateľom flexibilne reagovať a danú triedu alebo školu zatvoriť.

Rezort školstva odporúča školám, aby žiakom dopriali čas na prispôsobenie sa. „Počas prvého týždňa by nemali skúšať ani písať písomky, aby si žiaci postupne zvykli na návrat do tried. Návrat do škôl by mal byť bezbolestný, aby si žiaci postupne zvykli na klasický školský režim, a nemal by byť o naháňaní známok,“ dodal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

14 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Covid automat