SaS nevidí dôvod pokračovať v 'neefektívnom testovaní' a v zákaze vychádzania

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nevidí dôvod pokračovať v „neefektívnom testovaní" a v zákaze vychádzania. Informoval o tom hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

26.04.2021 10:36 , aktualizované: 11:46
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády Eduard Heger (druhý zľava)
debata (142)

Ako dodal, predstavitelia SaS sa zoznámia na vláde s dôvodmi, pre ktoré by mal byť opätovne predĺžený núdzový stav. Ten súčasný sa totiž končí v stredu 28. apríla.

„Namiesto predĺženia núdzového stavu, ktorý v sebe zahŕňa testovanie a zákaz vychádzania po 20:00, sme premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) navrhli novelu zákona o hospodárskej mobilizácii.

Tá by umožňovala ukladať pracovnú povinnosť mimo núdzový stav a v súlade s Ústavou SR," uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Podotkol, že v strane nevidia žiadny dôvod pokračovať v testovaní a napríklad zakazovať ľuďom behať po ôsmej večer, keď je ešte svetlo.

Názor odborníkov a Lengvarského

Členky vlády za stranu Za ľudí sa pri hlasovaní o predĺžení núdzového stavu rozhodnú na základe názoru odborníkov v pandemickej komisii a názoru ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO).

Uviedla to vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová s tým, že očakáva predloženie pandemického zákona, ktorý má nahradiť núdzový stav. Remišová tiež navrhuje, aby zákaz vychádzania platil od 22.00 h.

Minister zdravotníctva musí podľa Remišovej odôvodniť, prečo je núdzový stav nevyhnutný. Prehodnotiť by sa mali aj ďalšie opatrenia. „Zároveň si však myslíme, že by sa mal v krátkom čase prehodnotiť covid automat a pravidelné testovanie, ktoré by malo byť povinné len v lokalitách zvýšeného výskytu koronavírusu a rovnako budeme žiadať upraviť zákaz vychádzania, ktorý by sa mal posunúť na neskoršiu hodinu, napríklad by mohol platiť od 22.00 h,“ skonštatovala šéfka Za ľudí.

Strana tiež očakáva, že ministerstvo zdravotníctva v krátkom čase predloží pandemický zákon. Ten by mal definitívne nahradiť núdzový stav, „ktorý by sa mal využívať skutočne len vo výnimočných prípadoch“.

heger Čítajte viac Heger: Núdzový stav sa predĺži, o vyhostení diplomatov rozhodli informácie SIS

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v nedeľu vyhlásil, že núdzový stav by sa mal predĺžiť a vláda má o tom rozhodnúť v stredu. Slovensko napriek zlepšeniu pandemickej situácie podľa neho ešte nie je pripravené na jeho zrušenie. Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár je naopak proti predĺženiu núdzového stavu.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz vychádzania #testovanie na covid-19 #SASKA