Hoax, že zaočkovaní ľudia sú väčší roznášači covidu ako nezaočkovaní, zdieľali tisíce Slovákov

Tisíce zdieľaní na sociálnych sieťach mal hoax, podľa ktorého môžu byť zaočkovaní ľudia väčší roznášači koronavírusu ako nezaočkovaní.

26.04.2021 14:30
Vakcína / Koronavírus / Očkovanie / Covid / Foto: ,
debata (65)

Ako ďalej uvádza polícia vo svojom profile „Hoaxy a podvody – Polícia SR", na tvrdenia zverejnené na účte „Emilia Minarikova" sa opýtali lekára. Ten skonštatoval, že zaočkovaní majú výrazne nižšiu šancu získať nielen príznakovú, ale aj bezpríznakovú infekciu v porovnaní s nezaočkovanými.

„Vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 chránia primárne pred vznikom závažného ochorenia a pred úmrtím na covid-19," zdôraznil lekár Marián Jánoš s tým, že účinnosť vakcín pred vznikom samotného ochorenia sa môže medzi jednotlivými vakcínami líšiť, klinické štúdie však preukázali zatiaľ vysokú účinnosť od 90 do 95 percent.

Jánoš zároveň pripomína, že infekcia a ochorenie nie je to isté. „Je možné sa infikovať vírusom bez toho, aby sa ochorenie vôbec rozvinulo. V tomto prípade je legitímna otázka, či vakcíny okrem prevencie vzniku ochorenia zabraňujú aj prenosu infekcie od zaočkovaných," povedal lekár a doplnil, že na základe čerstvých štúdií existuje dôvod byť optimistický.

Vakcíny sa totiž ukazujú byť veľmi efektívne nielen ako ochrana pred vznikom ochorenia, ale aj proti samotnej infekcii vírusom SARS-CoV-2. „Dáta naznačujú 70 až 90-percentnú úspešnosť vakcín v prevencii pred samotnou infekciou," dodal Jánoš.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #koronavírus #vakcína proti covidu