Vláda predĺžila núdzový stav aj zákaz vychádzania. Testovanie na školách sa zruší

Núdzový stav sa predĺži o ďalších 30 dní. Rozhodla o tom vláda na pondelkovom rokovaní. Núdzový stav sa mal skončiť 28. apríla. Zákaz vychádzania sa od štvrtka zároveň posunie o hodinu, bude platiť po 21.00 h, vyplýva z vládneho uznesenia.

26.04.2021 14:47 , aktualizované: 23:09
Eduard Heger Foto:
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania vlády
debata (317)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) vo svojom profile na sociálnej sieti zároveň informoval o tom, že sa vláda dohodla aj na zrušení testovania na školách. Toto opatrenie by malo platiť od pondelka 3. mája.

„Epidemicky sa situácia od polovice februára kontinuálne zlepšuje, avšak Slovenská republika je stále na vysokých číslach a ľahko môže opätovne začať rásť, keď by rýchlo vznikol nápor na nemocnice a bolo by potrebné urýchlene zavadzať opatrenia a teda narýchlo prijímať núdzový stav,“ píše sa v predkladacej správe.

hrdinovia Dávame do pozornosti Vyplňte formulár a získajte komiks do vašej školy úplne zadarmo!

Ministerstvo zdravotníctva v nej poukázalo aj na situáciu v nemocniciach. Argumentuje, že ďalší vývoj pandémie nemožno spoľahlivo predpovedať aj vzhľadom na možnosti zavlečenia nových mutácii koronavírusu s rôznou rýchlosťou šírenia a rôznou smrtnosťou. Pripomenulo tiež naviazanosť núdzového stavu na viaceré opatrenia či už v oblasti zdravotníctva alebo hospodárskej mobilizácie.

Video:Pozrite si, ako sa premiér Heger vyjadril o predlžovaní núdzového stavu.

Video

Núdzový stav v pondelok odporučila predĺžiť aj pandemická komisia. Tá tiež navrhla ukončiť pravidelné testovanie v školách a nahradiť ho intervenčným testovaním v školských zariadeniach, okrem testovania v čiernych okresoch podľa covid automatu.

V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny musí o jeho predĺžení ešte rozhodnúť Národná rada (NR) SR. Urobiť tak má do 20 dní od predĺženia.

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy minulý mesiac, keď odsúhlasil jeho predĺženie na 40 dní s účinnosťou od 20. marca.

Heger: Hlavné slovo by mal mať Lengvarský

Ak existuje lepšie riešenie ako núdzový stav, premiér Eduard Heger (OĽaNO) by ho podporil. Kľúčové slovo by podľa neho mal mať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Premiér sa tak vyjadril v pondelok pred rokovaním vlády.

„Dnes na koaličnej rade sa o tom porozprávame. Ak existuje lepšie riešenie, poďme ho zrealizovať, ja som určite za. Ale pamätajme na to, že kľúčové slovo by mal mať minister zdravotníctva, pretože on nesie ťarchu zodpovednosti za všetkých pacientov, ktorí sú dnes hospitalizovaní na lôžkach v nemocniciach a ktorým nemôžeme povedať, že nemáme pre nich od zajtra starostlivosť,“ skonštatoval pred novinármi premiér.

Núdzový stav nie je podľa Hegera politickým nástrojom, ale nástrojom na ochranu občanov a ich zdravia. Nechcú ho predlžovať nezmyslene.

heger Čítajte viac Heger: Núdzový stav sa predĺži, o vyhostení diplomatov rozhodli informácie SIS

Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík pred zasadnutím vlády avizoval, že nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu. Odôvodňoval to zlepšovaním pandemickej situácie. Je ochotný podporiť ministra zdravotníctva Lengvarského s príslušným návrhom zákona, a to aj v skrátenom legislatívnom konaní. Treba podľa neho situáciu riešiť konkrétnymi zákonmi a nie všeobecným núdzovým stavom, ktorý obmedzuje slobodu občanov.

„Myslím si, že núdzový stav sme už podporili dostatočne veľakrát na to, aby sme s tým už prestali,“ povedal Sulík novinárom s tým, že nevidí dôvod na núdzový stav. „Je najvyšší čas, aby sme tieto problémy riešili zákonmi, ktoré budú riešiť len tie problémy, a nie všeobecným núdzovým stavom, ktorý obmedzuje slobodu občanov,“ doplnil.

Eduard Heger Čítajte viac SaS nevidí dôvod pokračovať v 'neefektívnom testovaní' a v zákaze vychádzania
317 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #koronavírus #Pandemická komisia