India nezvláda boj s pandémiou. Krajiny EÚ sa zapájajú do pomoci

Úrady v Indii zaznamenali v utorok už šiesty deň po sebe viac ako 300 000 novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2.

27.04.2021 06:15 , aktualizované: 23:02
india, koronavírus Foto:
Spopoľnovanie tiel obetí COVID-19 na pohrebných hraniciach v indickej metropole Naí Dillí.
debata (174)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:02 Slovensko sa intenzívne pripravuje na zavedenie digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok po rokovaní so šéfmi Európskej komisie a Európskej rady Ursulou von der Leyenovou a Charlesom Michelom. Spresnil, že je to dôležité z hľadiska všetkých parametrov, a dodal, že Slovensko súhlasí s návrhmi Európskej komisie, aby COVID pasy v sebe obsahovali nielen informácie o vakcinácii, ale aj o testovaní alebo o prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19.

Eduard Heger Čítajte viac Heger predstavil v Bruseli vlastný plán na budúce prerozdelenie vakcín proti covidu

21:20 Členské krajiny EÚ dodajú v najbližších dňoch zásielky liekov a zdravotníckeho vybavenia vrátane urgentne potrebného kyslíka do Indie, ktorá čelí novej vlne pandémie ochorenia COVID-19. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK).

Ako spresnila eurokomisia, zdravotnícka pomoc bude zaslaná na základe žiadosti Indie prostredníctvom aktivácie mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Koordinátorom pomoci bude Koordinačné stredisko pre mimoriadne situácie, ktoré funguje v rámci Európskej komisie.

Podpora poskytnutá doteraz piatimi členskými štátmi EÚ – Írskom, Belgickom, Rumunskom, Luxemburskom a Portugalskom – zahŕňa: takmer 800 koncentrátorov kyslíka, jeden generátor kyslíka, takmer 550 pľúcnych ventilátorov, vyše 14 0000 dávok antivírusového lieku remdezivir, 75 kyslíkových fliaš a 20 000 litrov kyslíka poskytnutých týždenne.

Komisia vyjadrila očakávanie, že v nadchádzajúcich dňoch sa zdravotnícka pomoc pre Indiu zväčší, keď sa do pomocného programu zapoja aj ďalšie krajiny EÚ. Ochotu prispieť už naznačili aj Francúzsko a Nemecko.

19:41 Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) oznámilo, že úplne zaočkovaní Američania nemusia na verejnosti nosiť rúško, pokiaľ nie sú v dave neznámych ľudí. Informovala o tom agentúra AP. Viac ako polovica dospelej populácie USA už dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a viac ako jedna tretina je už úplne zaočkovaná, píše AP.

Úplne zaočkovaní podľa smerníc CDC nemusia nosiť rúška na otvorenom priestranstve počas chôdze, jazdy na bicykli alebo behu, keď sú sami – alebo v spoločnosti osôb z tej istej domácnosti. Dýchacie cesty nemusia mať prekryté ani v menšej skupine naplno zaočkovaných ľudí. Nezaočkovaní obyvatelia USA by mali nosiť rúška počas zhromaždení na otvorenom priestranstve, na ktorých sa zúčastňujú ďalšie nezaočkované osoby. Táto povinnosť platí aj na otvorených terasách reštaurácií.

17:32 Počas víkendového testovania antigénovými testami v meste Brezová pod Bradlom odhalili 22 pozitívnych ľudí. Mesto na základe vysokého počtu vybavilo pozitívnym obyvateľom PCR testy, ktoré potvrdili výskyt nového koronavírusu iba u štyroch. Informoval prednosta mestského úradu Ján Michálek.

„Keďže počet pozitívne testovaných bol výrazne nad bežný priemer, v súčinnosti s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne sme požiadali o pretestovanie pozitívnych ľudí. Mesto všetkých občanov obvolalo a informovalo ich o pretestovaní. Na jeho základe boli identifikovaní iba štyria pozitívni,“ uviedol Michálek.

Testovanie PCR testami sa uskutočnilo v pondelok 26. apríla. "Na antigénové testovanie som išiel s tým, že výsledok budem mať negatívny. Nepociťoval som žiadne príznaky ochorenia. Preto ma výsledok testu prekvapil, zvlášť keď aj osoba, ktorá bola testovaná hneď po mne, mala pozitívny výsledok testu,“ uviedol Peter Sokol, ktorému vyšiel pozitívny antigénový test, ale test PCR COVID-19 nepotvrdil.

„Výrobnú šaržu AG testov, ktorá sa používala v sobotu sme okamžite stiahli z testovania, aj vďaka čomu bol v nedeľu pozitívny iba jeden občan," doplnil prednosta.

17:26 Nemecká vláda navrhne výhody pre očkovaných proti covidu v nadchádzajúcom týždni, schválenie spolkovými krajinami je potom možné očakávať k 28. máju. Dnes to v televízii ARD vyhlásil nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Jadrom opatrení má byť rovnocennosť očkovania s negatívnym testom, zaočkovaní navyše nebudú musieť do karantény pri návrate do Nemecka či po kontakte s infikovaným.

„Návrh predloží vláda budúci týždeň a Spolková rada o tom 28. mája s konečnou platnosťou rozhodne,“ povedal Spahn. Spolková rada je ústavným orgánom, ktorý zastupuje priamo spolkové krajiny.

Kancelárka Angela Merkelová so spolkovými krajinami v pondelok rokovala o možných výhodách pre očkovaných a tiež pre tých, ktorí sa uzdravili, žiadny konkrétny záver ale debata nepriniesla.

17:14 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že obe dávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 dostala už štvrtina dospelých obyvateľov Spojeného kráľovstva.

Viac ako 33,7 milióna ľudí už dostalo prvú dávku a takmer 12,9 milióna je plne zaočkovaných, píše na svojej webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na údaje britskej vlády.

„Je to veľký úspech, ktorý svojou neúnavnou prácou umožnili mnohí ľudia po celej krajine,“ napísal Johnson na Twitteri. Občanov vyzval, aby sa dali zaočkovať v prípade, keď im bude vakcína ponúknutá.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock vyjadril poďakovanie Národnej zdravotnej službe (NHS), dobrovoľníkom, miestnym samosprávam, ozbrojeným zložkám a štátnym zamestnancom, ktorí sa na očkovacej kampani podieľajú.

V Británii už spustili očkovanie osôb vo veku 42 a viac rokov, pripomína BBC.

16:41 V Peru objavili nový variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zrejme vznikol v Peru, alebo v susednom Čile. Informovala o tom agentúra EFE s odvolaním sa na peruánskych vedcov. Tí teraz novú mutáciu skúmajú, ale zatiaľ nie sú schopní povedať, či sa šíri rýchlejšie alebo či spôsobuje vážnejšie zdravotné komplikácie. Čile i Peru sa ale, podobne ako niektoré ďalšie latinskoamerické krajiny, od marca stretávajú s výrazným zhoršením epidemickej situácie a denné prírastky nakazených sú v oboch týchto krajinách už vyššie ako na vrchole minuloročnej prvej vlny.

„Jediné, čo vieme, je, že sa začala objavovať v rovnakej dobe, kedy v Peru začínala druhá vlna,“ povedal peruánsky mikrobiológ Pablo Tsukayama. Podľa neho stojí tento variant, nazvaný č.37, za asi 40 percentami nákaz skúmaných v peruánskej metropole Lime od januára do marca. Zaznamenaná bola táto mutácia v celom Peru, ďalej v Čile a tiež v Argentíne, Kolumbii, Ekvádore či v USA.

Podľa Tsukayamu nemožno povedať, či nová mutácia vznikla v Peru, alebo v Čile. Obe krajiny majú tento rok podobný epidemický vývoj a ešte v marci medzi nimi fungovalo pravidelné letecké spojenie. Podľa peruánskeho experta nemožno ani odhadnúť, kedy terajšia druhá vlna v Peru dosiahne vrchol. Už pred mesiacom a pol sa podľa neho peruánski epidemiológovia domnievali, že druhá vlna vrcholí. „Vieme len to, že táto pandémia sa chová úplne nepredvídateľne,“ dodal Tsukayama.

Čile sa potýka s výrazným nárastom novo nakazených, pričom v celom regióne očkuje proti covidu najrýchlejšie a vo svetovom porovnaní je na piatom mieste – aspoň jednu dávku vakcíny tam dostalo asi 41 percent obyvateľov, čo je skoro rovnako ako v USA.

16:33 Pri pokusnom koncerte so zhruba 5000 účastníkmi, ktorý sa konal na konci marca v Barcelone, sa takmer určite nikto nenakazil koronavírusom. Uviedli to zástupcovia miestnych zdravotníckych úradov. Koncert slúžil ako experiment a má pomôcť pri organizovaní veľkých kultúrnych podujatí počas pandémie covidu. Diváci museli mať počas neho nasadené respirátory triedy FFP2. Krátko pred začiatkom koncertu sa navyše podrobili antigénnemu testu.

Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Čítajte viac Experiment v Barcelone: Na živom koncerte bolo až 5 000 divákov

„Nič nenasvedčuje tomu, že by počas akcie došlo k prenosu (koronavírusu),“ uviedol epidemiológ Josep Maria Llibre. U účastníkov koncertu sa počas nasledujúcich pätnástich dní potvrdilo šesť prípadov nákazy. Najmenej u štyroch sú si ale lekári úplne istí, že nesúvisia s účasťou na hudobnej akcii.

Podľa zdravotníkov a epidemiológov bolo kľúčové dodržiavanie hygienických predpisov a vysoká kvalita vetrania haly, kde sa koncert indie rockovej skupiny Love of Lesbian uskutočnil. Okrem nosenis respirátorov ale účastníci nemuseli dodržiavať ďalšie striktné pravidlá, napríklad rozostupy.

Výsledky pilotného koncertu potešili miestnych politikov. „Je možné uvoľniť obmedzenia, a to vrátane kultúrnych podujatí, ktorých organizovanie je potrebné obnoviť,“ uviedol zástupca starostu Barcelony Jaume Collboni.

15:29 Srbsko znovu ponúklo vakcíny proti covidu cudzincom. Registrovať sa môžu cez portál elektronickej štátnej správy e-Uprava, prednosť majú však naďalej srbskí občania. Srbi sa môžu oddnes nechať očkovať bez objednania vakcínou čínskeho výrobcu Sinopharm, v prípade americko-nemeckého preparátu Pfizer/BioNTech a ruského Sputnika V majú túto možnosť už od minulého týždňa.

„Cudzinci sa môžu prihlásiť cez portál e-Upravy, aj keď nemajú v Srbsku trvalé bydlisko. Samozrejme prioritu majú v tejto chvíli naši občania," povedal verejnoprávnej televízii RTS riaditeľ úradu pre elektronickú štátnu správu Mihailo Jovanović. „Až dokončíme vakcináciu našich občanov a bude dostatok vakcín, premýšľame, že pozveme aj cudzích štátnych príslušníkov,“ do­dal.

belehrad, očkovanie Čítajte viac Do Srbska za očkovaním zadarmo prúdia stovky cudzincov

V sedemmiliónovom Srbsku dostalo podľa Jovanoviča aspoň jednu dávku vakcíny zhruba 1,95 milióna ľudí, pričom 1,31 milióna dostalo dávky obe. Na rozdiel od svojich balkánskych susedov má Srbsko vakcín relatívnu dostatok, a to najmä vďaka veľkým vládnym nákupom západných, ruských a čínskych vakcín.

Podľa Jovanović bolo v Srbsku doteraz zaočkovaných 39 000 cudzincov, najviac zo susedných krajín Severného Macedónska, Bosny a Hercegoviny a Čiernej Hory. Tisíce záujemcov o očkovanie z cudziny sa koncom marca nahrnuli do Belehradu po tom, čo úrady ponúkli očkovanie zadarmo všetkým cudzincom, ktorí sa dostavia. Všetci potom boli očkovaní vakcínami AstraZeneca, u ktorých hrozila exspirácia.

Srbsko sa v prepočte na obyvateľa radí ku krajinám s najvyšším počtom podaných vakcín na svete, v posledných týždňoch však záujem obyvateľov o očkovaní slabne. Podľa expertov oslovených srbským vydaním webu BBC sa k očkovaniu prihlásili už de facto všetci, ktorí zaočkovaní byť chcú. Vláda sa preto teraz snaží osloviť ďalších potenciálnych záujemcov o vakcinácii pomocou marketingovej kampane.

15:08 Maďarsko dospelo do bodu, keď je očkovanie proti koronavírusu už dostupné každému, konštatovala v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa agentúry MTI povedala, že vďaka úspešnému zaobstarávaniu očkovacích látok v utorok prevzalo Maďarsko 480 000 dávok ruských vakcín Sputnik V a 355 680 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Tento týždeň očakávajú ešte 343 000 dávok vakcíny AstraZeneca.

„V Maďarsku tak máme k dispozícii patričné množstvo vakcíny širokej palety, ktorou môžeme každého, kto prejaví záujem, chrániť pred infekciou a jej komplikáciami. Záleží iba na jedincoch, či túto možnosť využijú,“ dodala Müllerová a podčiarkla, že toto je cesta k zdolaniu pandémie.

Prvú dávku vakcíny dostalo už 3 679 730 oby­vateľov Maďarska, pričom obe dávky podali už 1 711 723 osobám.

15:00 Šesť týždňov po začiatku postupného uvoľňovania opatrení je Portugalsko na ceste k ďalšiemu zmierňovaniu obmedzení súvisiacich so šírením koronavírusu.

V krajine pravdepodobne od budúceho pondelka zrušia obmedzenia týkajúce sa otváracích hodín reštaurácií a kaviarní. Budú sa môcť konať väčšie interiérové i exteriérové podujatia s limitovanou kapacitou, a zvýši sa počet osôb, ktoré sa môžu zúčastniť na svadbách a krstoch. V platnosti zostanú pravidlá týkajúce sa spoločenských rozostupov a nosenia rúšok.

Zdravotnícki predstavitelia v utorok v televíznom stretnutí s politickými lídrami krajiny vrátane prezidenta a premiéra uviedli, že výskyt ochorenia COVID-19 je v ostatných týždňoch stabilný. Miera výskytu koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov v priebehu 14 dní je momentálne 67. Na konci januára bol tento ukazovateľ na hodnote 1628. Kým začiatkom februára bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti viac ako 900 pacientov, teraz ich je 91.

V krajine sa postupne zrýchľuje očkovací proces. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v utorok očakáva dosiahnutie míľnika – troch miliónov podaných dávok. Všetci ľudia nad 60 rokov by mali byť zaočkovaní do 23. mája.

14:43 Od štvrtka sa otvorí čakáreň na očkovanie pre ľudí nad 16 rokov. Oznámil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Očkovať sa bude zrejme Pfizerom a pre záujemcov zatiaľ nebude umožnené vyberať si vakcínu.

Lengvarský takisto informoval, že Sputnikom V sa bude na Slovensku očkovať najskôr o mesiac. Rusi si totiž vyžiadali vzorky vlastnej vakcíny na kontrolu.

Vladimír Lengvarský / Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Od štvrtka sa otvorí čakáreň pre ľudí od 16 rokov, zmluvu k Sputniku zverejnia

14:34 Bavorsko počnúc stredou nebude vyžadovať testy a ani karanténu od ľudí, ktorí majú ukončené očkovanie proti covidu. Po rokovaní krajinskej vlády to oznámil bavorský premiér Markus Söder. Zvýhodnenie, ktoré ale nemá celonemeckú platnosť, uľahčí dochádzanie za prácou aj českým pendlerom, pokiaľ už očkovanie podstúpili.

„Dnes sme sa dohodli, že v predstihu pred celonemeckým opatrením nebudeme vyžadovať testy od tých, ktorí už boli dvakrát zaočkovaní. Nedávalo by žiadny zmysel chcieť dodatočné testy po niekom, kto bol dvakrát očkovaný,“ povedal Söder. „Mierime aj na cestovanie, na vstupnej karanténu. Kto je dvakrát očkovaný, tak do nej nemusí. A to sa týka aj karantény po kontakte (s infikovaný­mi),“ dodal.

Söder sa v postoji bavorskej vlády opiera o stanovisko Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý je nemeckým úradom pre prevenciu a boj proti chorobám. Stála očkovacia komisia, ktorá pôsobí pri RKI a ktorá vydáva očkovacie odporúčania, uvádza, že plne očkovaný človek nepredstavuje prakticky žiadne riziko prenosu infekcie. Plné očkovania v takom prípade znamená jednu, prípadne dve dávky podľa typu vakcíny.

O uvoľnenie podmienok pre očkovaných konala v pondelok so spolkovými krajinami kancelárka Angela Merkelová. Aj ona uviedla, že ľudia s plným očkovaním sa dočkajú výnimiek, žiadne konkrétne rozhodnutie ale na tejto úrovni nepadlo. Túto tému Merkelová označila za citlivú a povedala, že ho na návrh vlády prerokujú zákonodarcovia.

14:16 Rakúska metropola Viedeň v pondelok 3. mája ukončí lockdown, ktorý platí od začiatku apríla. Otvoriť budú môcť obchody a vybrané služby, reštaurácie zostanú zatiaľ uzavreté. Uvoľnenie opatrení bude sprevádzať intenzívne testovanie, uviedol viedenský starosta Michael Ludwig.

K ukončeniu uzávery pristúpi Viedeň k rovnakému dátumu ako priľahlé Dolné Rakúsko. Burgenland opatrenia uvoľnil už pred týždňom. Tieto tri spolkovej krajiny na východe Rakúska vyhlásili „veľkonočné“ reštrikcia 1. apríla kvôli obavám zo zahlteniu nemocníc covidovými pacientmi.

Celé Rakúsko chce podľa plánov vlády kancelára Sebastiana Kurze od 19. mája otvoriť reštaurácie, kultúrne inštitúcie, športoviská či hotely. Ešte o dva dni skôr, 17. mája, sa majú vrátiť všetky deti do škôl. Spolkové krajiny budú mať právomoc prijať prísnejšie opatrenia v prípade zhoršenia epidemickej situácie.

V Rakúsku za posledných 24 hodín pribudlo 1 566 novo nakazených a 11 úmrtí spojených s covidom. V oboch prípadoch je to menej, než koľko bol priemer v poslednom týždni. Za uplynulých sedem dní zaznamenala alpská krajina s bezmála deviatimi miliónmi obyvateľov 168,6 nakazených na 100 000 obyvateľov, v nedeľu bol tento ukazovateľ 174,8.

13:58 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že mnoho Indov mieri do nemocníc zbytočne a krízu tak len zhoršuje. Krajina šiesty deň po sebe hlási viac ako 300-tisíc novo nakazených.

zväčšiť Spopoľnovanie tiel obetí COVID-19 na pohrebných... Foto: TASR/AP
india, koronavírus Spopoľnovanie tiel obetí COVID-19 na pohrebných hraniciach v indickej metropole Naí Dillí.

Hovorca WHO Tarik Jarasevic povedal, že „k problémom prispieva to, že mnoho ľudí sa ponáhľa do nemocníc, aj keď je možné zabezpečiť domácu starostlivosť a sledovanie pacienta doma“. Dodal, že časť ľudí k tomu vedie fakt, že nemajú dosť informácií a možnosť sa poradiť. Jarasevic povedal, že nemocničná starostlivosť je potrebná len u 15 percent chorých a ešte menej ich potrebuje kyslík.

Podľa neho by mali miestne zdravotné strediská pacientov triediť a poskytovať rady k domácej starostlivosti. WHO poskytuje Indii najpotrebnejšie vybavenie vrátane 4000 kyslíkových koncentrátorov.

Kvôli devastujúcej epidemickej situácii indická vláda rozhodla o okamžitom zapojení armády do boja s pandémiou.

13:37 Rada Európy v súvislosti s nárastom prípadov falšovania vakcín proti koronavírusu a iných nelegálnych aktivít týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19 vydala nové odporúčania vládam na základe Dohovoru o liekovej kriminalite. Informovala o tom Rada Európy.

Jej výbor vo vzťahu k dohovoru navrhuje preventívne opatrenia v spolupráci s príslušnými odvetviami na posilnenie dodávateľského reťazca, zabezpečenie pravosti vakcín a zlepšenie opatrení na zneškodňovanie odpadu z vakcín proti koronavírusu.

Výbor tiež zdôrazňuje význam školení príslušných štátnych úradníkov, ako napríklad colníkov, policajtov či sudcov, ako aj význam zvyšovania povedomia verejnosti.

V doterajšom priebehu pandémie nastalo viacero pochybných aktivít v súvislosti s očkovacími látkami. Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer minulý týždeň uviedla, že identifikovala falošné verzie svojej vakcíny v Mexiku a Poľsku.

Na nelegálnom kybernetickom trhu, takzvanom darknete, zasa v marci zaznamenali viac ako 1200 účtov ponúkajúcich falošné vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Ich predajcovia pochádzajú zväčša zo Spojených štátov amerických (USA), Ruska, ale aj európskych krajín ako Španielsko, Nemecko či Francúzsko.

Okrem toho sa objavili aj webové stránky, ktoré ponúkajú možnosť vytvoriť autenticky vyzerajúce negatívne výsledky testov. Dokumenty sú profesionálne vyrobené, vygenerovanie by nemalo trvať viac ako 30 minút a cena jedného je 25 amerických dolárov.

Predajcovia dokonca ponuky dopĺňajú aj o špeciálne akcie. Na jednom z fór boli v ponuke falošné výsledky testov, ktoré kupujúci získa do 24 hodín. V prípade, ak sa zákazník rozhodne kúpiť dva, tretí dostane zdarma.

13:05 Strana Za ľudí očakáva, že tento týždeň príde k zmene covid automatu a aktualizácii vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktoré nereflektujú aktuálnu situáciu. Uviedla to predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Pripomenula, že dnes môžu trénovať len šiesti športovci a tréner v sektore 800 metrov štvorcových, kde je riziko nákazy radikálne nižšie, ako v uzavretých priestoroch. Preto žiadajú aktualizáciu covid automatu a vyhlášky tak, aby zohľadňovali riziká prenosu vírusu. Jej stanovisko poskytlo tlačové oddelenie strany.

Podľa Remišovej trvajú zmeny príliš dlho a opatrenia nestíhajú reflektovať na novú situáciu. „Samozrejme, uvedomujeme si riziká otvárania, ale verím, že všetci sme sa naučili, že v prípade potvrdenia ohniska okamžite urobíme potrebné lokálne opatrenia. Rozšírenie nákazy v jednej firme alebo v jednej škole na západnom Slovensku nemôže mať vplyv na opatrenia na východnom Slovensku. Máme na skladoch dostatok testov, aby sme ich využívali masívne tam, kde bude treba,“ dodala Remišová.

Aktualizácia covid automatu by mala podľa nej obsahovať aj nové pravidlá testovania, aby sa nevykladali desiatky tisíc eur na jedného pozitívne testovaného tak, ako je to dnes. „Situácia je radikálne lepšia a iná, ako bola. Testovanie musí mať zmysel a plošné testovanie dnes zmysel nemá,“ uzavrela Remišová. (sita)

12:14 Úmrtnosť v Rusku v minulom roku vzrástla o 17,9 percenta oproti predchádzajúcemu roku, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na správu ruského ministerstva zdravotníctva. Vlani zomrelo celkovo 2,124 milióna Rusov, čo je podľa spomenutej správy o 323 800 viac ako v roku 2019.

TASS súčasne pripomenul predošlé vyhlásenie podpredsedníčka vlády Tatiany Golikovovej, že veľký podiel na náraste úmrtnosti mali úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19.

Demograf Jevgenij Andrejev v denníka Kommersant upozornil, že nákaze podliehajú relatívne mladí ľudia, čo sa už odrazilo na tom, že priemerná dĺžka života sa v Rusku vlani skrátila o 1,8 roka.

V Rusku za uplynulý deň pribudlo 8 053 novo nakazených covidom a 392 úmrtí. V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo skoro 4,8 milióna ľudí, z ktorých podľa operatívneho štábu 108 980 nákaze podľahlo.

Ruský štatistický úrad vykazuje viac ako dvojnásobné číslo obetí pandémie. Vláda to vysvetľuje tým, že Rosstat v štatistikách eviduje aj zomrelých, u ktorých sa nákaza koronavírusu preukázala až po smrti.

Golikovová dnes uviedla, že aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu dostalo 12,1 milióna Rusov, z ktorých 7,7 milióna dostalo obe várky vakcíny.

11:50 Ministerstvo zdravotníctva SR eviduje k utorku 832 požiadaviek na výjazdové očkovanie v zariadeniach sociálnej starostlivosti (ZSS). Z toho v 87 % zariadení sa už uskutočnilo prvé kolo očkovania, v 65 % týchto zaradení už podali klientom a zamestnancom aj druhú dávku vakcíny.

K pondelku bolo teda zaočkovaných takmer 36-tisíc klientov a zamestnancov ZSS aspoň prvou dávkou vakcíny proti covidu, z nich dostalo druhú dávku vakcíny takmer 29-tisíc osôb. Na očkovanie prvou dávkou čaká ešte 3 779 klientov a zamestnancov zariadení, z nich 1 671 má už naplánovaný termín očkovania. (sita)

10:20 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 1253 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 183 pacientov. Informoval o tom v utorok maďarský operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 772 707 potvrdených prípadov infekcie a 26 984 úmrtí.

9:45 Úrady v Indii zaznamenali v utorok už šiesty deň po sebe viac ako 300-tisíc novoinfikovaných koronavírusom SARS-CoV-2.

Za ostatných 24 hodín pribudlo 323 144 nových prípadov nákazy a 2771 súvisiacich úmrtí, informuje agentúra Reuters. Ide o mierny pokles oproti pondelku, keď pribudlo rekordných 352 991 novoin­fikovaných, avšak celkovo bolo vykonaných výrazne menej testov než v predchádzajú­cich dňoch.

Austrália sa medzitým v utorok pridala na zoznam krajín, ktoré obmedzili alebo úplne zakázali letecké spojenia z Indie. Stalo sa tak po tom, ako muž, ktorý sa vrátil z Indie do austrálskeho mesta Perth nakazil v karanténe ďalších ľudí. Následne došlo ku komunitnému šíreniu vírusu, na čo austrálske úrady zareagovali zavedením lockdownu, ako aj zákazom priamych letov z indického subkontinentu najmenej do 15 mája.

8:16 Prvá dodávka zdravotníckeho materiálu z Británie do Indie, v ktorej je aj 100 pľúcnych ventilátorov a 95 koncentrátorov kyslíka, dorazila v utorok skoro ráno do Naí Dillí, informovalo indické ministerstvo zahraničných vecí.

India patrí momentálne k štátom, ktoré sú najviac zasiahnuté epidémiou infekčnej choroby COVID-19, a Británia je jedným z mnohých štátov, ktoré jej prisľúbili pomoc: indický systém zdravotnej starostlivosti totiž kolabuje pod náporom covidových pacientov.

Podľa britských zdrojov sa tento týždeň uskutoční celkovo deväť dodávok zdravotného materiálu a prístrojov z Británie do Indie. Ide o ďalších 495 kyslíkových koncentrátorov, 120 neinvazívnych ventilátorov a 20 manuálnych ventilátorov.

Koncom tohto týždňa do Indie dopravia aj pomoc z Francúzska. Obsahuje osem jednotiek na výrobu kyslíka napájaných z generátora, zásobníky na skvapalnený kyslík, ktoré umožnia dodávať lekársky kyslík až 10.000 pacientom za deň, ako aj špecializované lekárske vybavenie vrátane 28 pľúcnych ventilátorov, uviedlo francúzske veľvyslanectvo v Naí Dillí.

7:37 Brazílsky regulačný úrad Anvisa v pondelok zamietol žiadosť niekoľkých federálnych štátov o umožnenie dovozu ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V. Zdôvodnil to tým, že nemá dostatok technických údajov potrebných na overenie bezpečnosti a účinnosti tejto vakcíny.

„Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené výrobkom bez náležitého overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti,“ citujú agentúry AFP a TASS z vyhlásenia riaditeľa úradu Antonia Barru Torresa.

„Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie odráža súčasnú situáciu a bolo prijaté na základe toho, čo sa nám doteraz podarilo analyzovať,“ uviedol ďalej Torres.

6:34 V Turecku budú od 29. apríla do 17. mája platiť doteraz najprísnejšie obmedzenia od začiatku koronavírusovej pandémie. Oznámil to v pondelok prezident Recep Tayyip Erdogan, informovala agentúra AFP.

Zatvoria sa školy obchody. Obyvatelia budú môcť, až na niekoľko výnimiek, opustiť svoje domovy iba na nakupovanie alebo návštevu lekára. Cestovanie v rámci krajiny bude povolené iba so súhlasom úradov a po prvý raz budú v nedeľu zatvorené aj supermarkety.

Erdogan uviedol, že bez prísnejších opatrení a spomalenia epidémie by cestovný ruch, obchody a školstvo zaplatili príliš vysokú cenu. Cieľom lockdownu je znížiť denný počet nových infekcií na 5000.

6:15 Nemecko chce očkovanie proti chorobe COVID-19 sprístupniť od júna kažému. V pondelok to po rokovaní so spolkovými krajinami vyhlásila kancelárka Angela Merkelová.** Témou debaty boli aj výhody pre očkovaných, rozhodnutie v tejto otázke, ktorú Merkelová označila za citlivé, ale nepadlo. Očkovaní tak naďalej musia podstupovať testy a vzťahuje sa na nich aj karanténa, čo by sa však už v máji mohlo zmeniť.

Postupné zvyšovanie zaočkovanosti rizikových skupín a navyšovanie dodávok vakcín umožní podľa Merkelovej v júni skončiť s prioritnou imunizáciou. „Očkovať sa tak bude môcť nechať každý. Neznamená to však, že každý hneď v júni príde na rad, bude ale môcť žiadať o termín,“ povedala kancelárka.

Po všeobecnom nedostatku vakcín sa situácia s dodávkami začína zlepšovať a Nemecko v druhom štvrťroku očakáva 80 miliónov dávok, ktoré z veľkej časti budú od združenia Pfizer/BioNTech. Tohto výrobcu Merkelová označila za spoľahlivého partnera.

Merkelová novinárov informovala, že nemecké ministerstvo zdravotníctva pracuje na digitálnom certifikáte, ktorý bude využitý aj pre plánovaný európsky očkovací pas. Uviedla, že témou rokovania boli aj výhody pre očkovaných, pretože podľa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) ľudia dva týždne po ukončenom očkovaní nepredstavujú riziko šírenia nákazy. V budúcnosti preto od očkovaných nebude vyžadovaný test ani karanténa. Presná podoba opatrení ale musí byť ešte prerokovaná, dodala kancelárka.

Berlínsky primátor Michael Müller, ktorý sa tlačovej konferencie s Merkelovou zúčastnil spolu s bavorským premiérom Markusom Söderom, žiada čo najrýchlejšie vyriešenie statusu očkovaných. „RKI predložil jasné hodnotenia,“ povedal Müller, ktorý by chcel dohodu v máji.

Söder povedal, že otázka práv pre očkovaných je veľmi kontroverzná téma a že súhlasí s postojom spolkovej vlády. „Stanovisko RKI treba rešpektovať. Ak by očkovaní museli naďalej predkladať testy pri vstupe do Nemecka, bolo by to absurdné a nepochopiteľné,“ povedal. Uľahčenie života pre očkovaných by navyše podľa neho zapôsobilo ako signál, že sa oplatí nechať si aplikovať vakcínu.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus