Pellegrini a Sulík na kávičke. Otvorené terasy si vychutnali aj politici

Jarné počasie prilákalo na opäť otvorené terasy mnohých. Aj bývalý premiér Peter Pellegrini (Hlas) prišiel v pondelok symbolicky podporiť ľudí z gastrosektora. Na terasách bolo vidieť aj Richarda Sulíka či Miroslava Kollára.

27.04.2021 08:15
debata (14)

VIDEO: Mesiace zavreté terasy reštaurácií a kaviarní sa opäť otvorili.

Video

„Choďte aj vy do svojej obľúbenej kaviarne alebo reštaurácie, pretože práve teraz nás títo ľudia najviac potrebujú,“ uviedol Pellegrini na sociálnej sieti.

Rovnako na sociálnej sieti informoval aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) o návšteve otvorenej terasy v centre hlavného mesta.

„Užívajte si uvoľnenie opatrení, ale zostaňte opatrní,“ uviedol poslanec Národnej rady Miroslav Kollár. Ten navštívil kaviareň v Hlohovci, kde je zároveň primátorom.

Od pondelka môžu reštaurácie a kaviarne otvoriť terasy, no stále platia prísne opatrenia, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva v piatok poobede. Stoly tak musia byť od seba dva metre, konzumovať jedlo či nápoje možno iba posediačky.

„Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel,“ spresnili hygienici. Okrem toho si ľudia môžu zložiť rúško len na čas pitia či jedenia – vchádzať na terasu či konverzovať môžu len v rúšku.

Odhadnúť, koľko podnikov však naozaj od pondelka otvorilo, je ťažké. Podľa Viliama Pavlovského, zakladateľa iniciatívy na záchranu gastronómie na Slovensku – 10 pre gastro, čaká väčšina majiteľov reštaurácií až na termín otvorenia interiérov. Až tie totiž môžu výraznejšie potiahnuť návštevnosť. „Potrebujeme rokovať o jasných pravidlách a termíne, kedy sa tak stane,“ objasňuje Pavlovský.

kaviareň, reštaurácia, terasa, rúško Čítajte viac Reštaurácie od pondelka otvárajú terasy. Ako budú fungovať?

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák odhaduje, že v pondelok otvorilo len 20 až 30 percent prevádzok. No počíta s tým, že postupne toto číslo porastie.

Vyššej návštevnosti v gastroprevádzkach môžu terasy síce pomôcť, no skutočné uvoľnenie príde až s vyššími číslami zaočkovanosti a vytvorením kolektívnej imunity, upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

„Strach z pandémie môže mnohých ľudí odradiť od návštevy terás, no nesmieme byť skeptickí,“ hovorí.

VIDEO: Gastrosektor žiada zníženie dane z pridanej hopdnoty. (23. 4. 2021)

Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #terasy #gastro