Sulík a Korčok nepodporili predĺženie núdzového stavu, OĽaNO nevidí dôvod na jeho spochybňovanie

SaS rešpektuje rozhodnutie vlády prijať uznesenie o predĺžení núdzového stavu. Šéf strany a vicepremiér Richard Sulík s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) uznesenie nepodporili, pretože nesúhlasia so zákazom vychádzania. Koaličné OĽaNO nevidí racionálny dôvod na spochybňovanie predlžovania núdzového stavu, odvoláva sa na odporúčania pandemickej komisie.

27.04.2021 10:41 , aktualizované: 17:07
Igor Matovič Foto:
Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič
debata (98)

Stanovisko strany SaS poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák. Strana podľa jeho slov verí prísľubu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), že čoskoro príde k nahradeniu núdzového stavu novelou zákona o hospodárskej mobilizácii a pandemickým zákonom.

„Napriek pozitívnej správe, že sa zruší testovanie v školách, ostal aj naďalej platný zákaz vychádzania. Richard Sulík s Ivanom Korčokom z toho dôvodu hlasovali proti núdzovému stavu. Ukončenie spomínaného testovania detí podporil minister školstva Branislav Gröhling, ktorý hlasoval za prijatie uznesenia,“ uviedla SaS v stanovisku.

Koaličné OĽaNO nevidí racionálny dôvod na spochybňovanie predlžovania núdzového stavu, odvoláva sa na odporúčania pandemickej komisie. Poslanci hnutia budú pri predlžovaní núdzového stavu v Národnej rade zohľadňovať odporúčania odborníkov a aktuálnu pandemickú situáciu. Uviedol to Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Predĺženie núdzového stavu vláde opäť navrhla pandemická komisia a my nevidíme žiadny racionálny dôvod toto opatrenie spochybňovať. Ak príde otázka predlžovania núdzového stavu do parlamentu, tak ako vždy, v záujme ochrany života a zdravia obyvateľov, budú naši poslanci zohľadňovať odporúčania odborníkov a aktuálnu pandemickú situáciu,“ píše hnutie v stanovisku.

Hnutie zároveň deklarovalo podporu vláde Eduarda Hegera (OĽaNO) vzhľadom na blížiace sa rokovanie o programovom vyhlásení vlády a o dôvere kabinetu v NR SR. „Pevne veríme, že v parlamente dostane čo najsilnejší mandát na napĺňanie nášho programu rekonštrukcie a modernizácie Slovenska,“ uzavrelo hnutie.

Eduard Heger Čítajte viac Vláda predĺžila núdzový stav aj zákaz vychádzania. Testovanie na školách sa zruší

Koaličná strana Za ľudí predpokladá, že núdzový stav sa skončí skôr, ako príde do Národnej rady. Ak ale dôjde k hlasovaniu o jeho predĺžení v parlamente, poslanci Za ľudí budú hlasovať podľa aktuálnej pandemickej situácie. Pokiaľ bude podobná ako v súčasnosti, núdzový stav nepodporia. Strana to uviedla v stanovisku, ktoré poskytol jej tlačový odbor.

„V prípade, ak by Národná rada musela na 20. deň hlasovať o predĺžení núdzového stavu, poslanci strany Za ľudí by sa riadili aktuálnou pandemickou situáciou, ale ak by bola podobná ako dnes, núdzový stav by nepodporili,“ píše sa v stanovisku.

Strana vysvetlila, že na rokovaní vlády jeho predĺženie podporili vicepremiérka Veronika Remišová aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (obe Za ľudí), pričom argumentujú odporúčaniami pandemickej komisie. Podmienkou strany malo byť predĺženie večerného času, odkedy má platiť zákaz vychádzania a že nebude vyhlásený na 40 dní. Rovnako malo byť podmienkou, aby sa na týždennej báze vyhodnocovalo, či je núdzový stav potrebný.

dobré zdravie Dávame do pozornosti Všetko o tom, ako rozdýchať pľúca po ochorení Covid-19 nájdete už v stredu 28. 4. v prílohe denníka Pravda – Dobré zdravie.

Sme rodina už nechce predlžovať núdzový stav

Sme rodina už nechce predlžovať núdzový stav, pokiaľ sa nepredĺženie neprejaví negatívne na zdraví a životoch ľudí. Ak o 20 dní bude v nemocniciach len 500 či 600 ľudí, hnutie v Národnej rade nezahlasuje za predlžovanie núdzového stavu. „Ten automaticky skončí o 20 dní, teda v deň hlasovania o ňom v parlamente,“ uviedol predseda NR SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Pandemická komisia a odborníci požadovali predĺžiť núdzový stav, dali aj veľa vážnych argumentov, pod ich tlakom a závažnosťou sa vláda rozhodla schváliť na ďalších 30 dní núdzový stav.

Toto rozhodnutie bolo zodpovedné. Cez to všetko tento núdzový stav bude musieť do 20 dní potvrdiť parlament, a tu sa vrátim k nášmu vyhláseniu, že už nechceme v Sme rodina predlžovať tento núdzový stav, pokiaľ sa nepredĺženie neprejaví negatívne na zdraví a životoch ľudí," povedal Kollár.

Ozrejmil, že aktuálne je v nemocniciach 1600 ľudí a Slovensko má len okolo 500 covid lôžok. „Všetky ostatné lôžka boli zriadené a držané len na základe právnych nariadení z núdzového stavu,“ poznamenal.

Odborníci podľa jeho slov vysvetlili, že ak to vláda neschváli, bude 1000 aktuálne odkázaných pacientov „vysťahovaných na parkovisko“ a nebude im mať kto poskytovať pomoc. „Toto bol ten tlak, prečo vláda posunula ešte núdzový stav,“ vysvetlil Kollár.

Hlas ani Smer nepodporia jeho predĺženie

Poslanci Národnej rady z mimoparlamentného Hlasu nepodporia predĺženie núdzového stavu. Ako v utorok na tlačovej konferencii povedal poslanec Richard Raši, rozhodnutie vlády predĺžiť núdzový stav považujú za neprijateľné.

„Nevidíme naň v súčasnej situácii žiaden dôvod. Vláda nepredložila občanom žiadne argumenty, prečo by mali byť naďalej obmedzované základné ľudské práva a je absolútne neprijateľné, aby sa takéto zásadné obmedzovania považovali za samozrejmé a predlžovali sa automaticky,“ povedal.

Podľa Rašiho vláda nezvláda svoje povinnosti, vyčíta jej zlý manažment. Poukázal na to, že opatrenia v súvislosti s pandemickou situáciou sa nezverejňujú načas a o dôležitých témach sa rozhoduje na poslednú chvíľu.

Riešením súčasnej situácie by podľa Rašiho bolo prijatie pandemického zákona, ktorý by upravoval fungovanie potrebnej infraštruktúry v oblasti zdravotníctva či sociálnych vecí bez toho, aby sa obmedzovali ľudské práva a slobody.

Dodal, že namiesto schválenia núdzového stavu by sa mohol upraviť napríklad zákon o hospodárskej mobilizácii, ktorý by poslanci mohli odobriť už budúci týždeň. „Je to riešenie, ktoré trvá 30 minút,“ uzavrel Raši.

Ako opozičný poslanec ďalej uviedol, na poslednú chvíľu rieši kabinet Eduarda Hegera aj programové vyhlásenie vlády. To musia poslanci Národnej rady schváliť do 30. apríla. Tvrdí, že budú mať len niekoľko hodín na preštudovanie si tohto materiálu.

Predlžovanie núdzového stavu v parlamente nepodporí ani opozičný Smer. Núdzový stav považuje aktuálne za zbytočný, pretože podľa strany nemá opodstatnenie. Informoval o tom podpredseda strany a parlamentu Juraj Blanár. Tvrdí, že núdzový stav slúži vláde len na potláčanie základných ľudských práv. Namieta tiež vládou prijaté opatrenia, ktoré sú podľa neho v mnohom protichodné.

„Vláda sa tvári, akoby núdzový stav bol vyhlásený len niekoľko týždňov,“ poznamenal Blanár a pripomenul, že ho vláda vyhlásila už od 1. októbra minulého roka. Tvrdí, že vláda ho potrebovala predlžovať aj preto, lebo sa blížia dva veľké sviatky a kabinet sa bojí prípadných protestov.

Podpredseda Smeru Ľuboš Blaha doplnil, že pandemická situácia na Slovensku nie je taká, že by sa malo brániť ľuďom ísť von. Hovorí o potrebe zachovať základné ľudské práva, ako aj právo na zhromažďovanie sa. „Prioritou musí byť zrušenie povinného testovania,“ podotkol s tým, že je nezmyselné.

Predlžovanie núdzového stavu už počas dňa kritizoval aj predseda Smeru a expremiér Robert Fico. Označil ho za zbytočný. Trvá na tom, že vláde slúži len obmedzovanie práva ľudí, pretože sa bojí protestov.

Vláda v pondelok večer rozhodla, že sa núdzový stav predĺži o ďalších 30 dní. Potvrdiť to musí ešte NR SR. Vláda tiež uznesením rozhodla, že zákaz vychádzania sa zároveň od štvrtka 29. apríla posunie o hodinu, bude platiť po 21.00 h.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav