Lipšic podľa Fica znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry, nasledujúca garnitúra ho musí odvolať

Daniel Lipšic znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a nasledujúca vládna garnitúra ho musí z úradu špeciálneho prokurátora odvolať. Na dnešnej tlačovej besede to skonštatoval líder opozičnej strany Smer Robert Fico.

27.04.2021 12:29 , aktualizované: 17:14
Daniel Lipšic Foto:
debata (17)

Fico vyhlásil, že na ÚŠP a na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) sú ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. „Ak neurobí generálny prokurátor poriadky, bude potrebné urobiť poriadky s týmito ľuďmi, ktorí slúžia tejto vládnej garnitúre. Tie poriadky musí urobiť nová politická garnitúra,“ podotkol.

Zopakoval, že väzba je zneužívaná ako mučiaci nástroj. Potrebná je podľa neho zmena zákonov, „ktoré stanovia podstatne väčšiu mieru zodpovednosti týchto prisluhovačov vládnej koalícii, ktorých tu vidíme v týchto orgánoch na každodennej báze“.

Ako ďalej uviedol, špeciálny prokurátor sa vylúčil pre možný konflikt záujmov v 24 trestných veciach, ktoré previedol na svojho námestníka Petra Kysela. Keď Kysel 57 dní nekonal vo veci žiadosti obvineného o prepustenie z väzby, čím sa podľa Fica dopustil závažného porušenia trestného poriadku, Lipšic to podľa predsedu Smeru riešil „iba” pohovorom.

Fico poukázal na prípad bývalého policajného funkcionára Jozefa Reháka, ktorý koncom januára podal žiadosť o prepustenie z väzby. Prokurátor Kysel však podľa neho žiadosť predložil súdu až 26. marca. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) následne žiadosť Jozefa Reháka zamietla, Najvyšší súd SR (NS SR) súd ho však 14. apríla prepustil.

Ako dôvod podľa Fica uviedol „zásadné porušenie práv obvineného”. „Po takomto konštatovaní mal prokurátor Kysel okamžite odísť z ÚŠP,” povedal Fico. Zároveň kritizoval aj sudkyňu Pamelu Záleskú, ktorá Jozefa Reháka ponechala vo väzbe. „Vôbec ju netrápilo 57 dní nečinnosti prokurátora Kysela,” skonštatoval. Predseda Smeru zároveň zopakoval tvrdenie, že väzba sa v súčasnosti využíva ako „mučiaci nástroj” voči obvineným.

Peter Kysel Čítajte viac Prokurátor Kysel 57 dní ignoroval obvineného. Súd ho prepustil z väzby

Je neprípustné, aby sa predseda Smeru Robert Fico vyhrážal prokurátorom a sudcom, ktorí si len robia svoju robotu. V utorok to uviedol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Reagoval na Ficove slová, že nová politická garnitúra bude musieť urobiť poriadky s niektorými sudcami a prokurátormi.

Šeliga vyhlásil, že pri pochybení sudcov a prokurátorov existujú orgány, ktoré majú kontrolnú právomoc. V prípade sudcov to je Súdna rada. „Keď sa vyšetrovali mafiáni a vrahovia prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), tak bol ticho,“ uviedol podpredseda parlamentu.

Ficove vyjadrenia môžu byť podľa neho považované za nebezpečné vyhrážanie. „Toto dávam do pozornosti generálnej prokuratúre. Verím, že sa pozrie na to, akým spôsobom Robert Fico postupuje a čo rozpráva,“ doplnil.

Podpredsedníčka vlády a šéfka Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že Fico prekročil ďalšiu hranicu, keď sa vyhrážal nezávislým prokurátorom a sudcom. „Je absolútne neprípustné, aby sa aktívny politik vyhrážal sudcom a prokurátorom. O to viac, keď politickí nominanti Roberta Fica ako pani Monika Jankovská, Kajetán Kičura či Tibor Gašpar sedia vo väzbe,“ zdôraznila.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedol, že v právnom štáte nemôže sudcov a prokurátorov zaujímať, kto je práve pri moci. „V právnom štáte sú orgány činné v trestnom konaní nezávislé. Bodka,“ podotkol.

Úrad špeciálnej prokuratúry minulý týždeň informoval, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonal pohovor s dozorujúcim prokurátorom vo veci postupu pri rozhodovaní o žiadosti obvineného bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka o prepustenie z väzby.

Najvyšší súd SR totiž v stredu 14. apríla o sťažnosti obvineného Jozefa Reháka rozhodol a z väzby ho prepustil. Konštatoval totiž prieťah na strane dozorového prokurátora pri predkladaní žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na Špecializovaný trestný súd. Ten predtým rozhodol o ponechaní bývalého policajného funkcionára Jozefa Reháka vo väzbe.

„S prihliadnutím na zdravotný stav prokurátora v súvislosti s ochorením covid-19, ako aj jeho pracovné zaťaženie v relevantnom čase, jeho viac ako 15-ročné pôsobenie na Úrade špeciálnej prokuratúry, počas ktorého úspešne dozoroval a zastupoval profilové kauzy organizovaného zločinu na Slovensku a skutočnosť, že konaním prokurátora nebol spôsobený závažný následok, považujem vykonanie pohovoru s prokurátorom za dostatočné,” uviedol v tejto súvislosti Lipšic.

fico Čítajte viac Fico: Lipšic je najzbytočnejší šéf ÚŠP, prokurátor na kritiku Smeru zareagoval
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Daniel Lipšic #Špeciálna prokuratúra