Rusko vyhostilo troch slovenských diplomatov

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si dnes dopoludnia predvolalo veľvyslanca Slovenskej republiky. Ambasádor Ľubomír Rehák prišiel do sídla rezortu ruskej diplomacie okolo 10. hodiny. Odovzdali mu nótu, v ktorej Moskva označila troch slovenských diplomatov za persona non grata. „Územie Ruskej federácie musia opustiť do 5. mája,“ informovala agentúra TASS.

28.04.2021 10:56 , aktualizované: 13:24
debata (309)

Ide o odvetu za to, že Slovensko sa minulý týždeň rozhodlo poslať preč troch ruských diplomatov pôsobiacich v Bratislave.

Video: Kollár o vyhostení diplomatov. Bolo to gesto voči Českej republike a budeme za to niesť aj dôsledky.

Video

Vláda Eduarda Hegera týmto krokom vyjadrila solidaritu s Českou republikou, ktorá vyhostila veľký počet ruských diplomatov po oznámení premiéra Andreja Babiša, že za výbuchmi v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014 boli dvaja ruskí agenti.

veľvyslanectvo Ruskej federácie Čítajte viac Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov. Rusko je sklamané, bude reagovať

Do budovy ruského ministerstva zahraničných vecí boli predvolaní aj diplomatickí predstavitelia Lotyšska, Litvy a Estónska. Aj tieto tri pobaltské štáty vyhostením Rusov v predchádzajúcom týždni podobne vyjadrili spolupatričnosť s Českom. Agentúra TASS napísala, že do siedmich dní musia odísť z Ruska dvaja diplomati z Litvy, jeden z Estónska a jeden z Lotyšska.

Korčok: Ide o recipročný symetrický krok

Vyhostenie troch diplomatov zo slovenského veľvyslanectva v Moskve berie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) na vedomie. Poukázal, že ide o recipročný symetrický krok z hľadiska jeho rozsahu i času, ktorý dostali diplomati na opustenie Ruska.

Ubezpečil, že slovenskí príslušníci diplomatických misií pôsobia striktne v súlade s medzinárodnými normami. Želá si, aby vzťahy s Ruskou federáciou boli založené na vzájomnom rešpekte a spolupráci.

„Samozrejme, že je to zásah do chodu našej ambasády, pretože traja kolegovia, ktorí budú musieť opustiť Ruskú federáciu, nám budú chýbať, ale verím, že sa s tým vyrovnáme, rovnako ako tomu bolo v auguste minulého roka, keď sme pristúpili my a ruská strana odpovedala rovnakým spôsobom. Urobím maximum preto, aby naša ambasáda v Moskve fungovala,“ vyhlásil Korčok s tým, že ide o situácie, ktoré diplomacia pozná.

Korčok na spoločnej tlačovej konferencii s novým českým ministrom zahraničných vecí Jakubom Kulhánkom povedal, že sa bude zaujímať o ďalšie kroky v kríze česko-ruských vzťahov. Slovensko podľa Korčoka urobilo to, čo avizovalo, dodal, že sme v našej reakcii stáli na správnej strane a konali sme aj na základe závažnych informácií slovenských spravodajských služieb.

Kulhánek označil slovenskú reakciu za veľmi komplexnú, takisto ocenil podporu Bratislavy v rámci vyjednávaní o oficiálnych vyhláseniach EÚ a NATO.

© Autorské práva vyhradené

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vyhostenie