Červených bude už 60 okresov. Čakáreň na očkovanie je otvorená pre 16+

Od pondelka 3. mája nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude desať (momentálne ich je 22), červených bude 60 (teraz 52) a v ružovej fáze ich bude deväť (momentálne päť). Nové rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda.

28.04.2021 11:49 , aktualizované: 23:08
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas tlačového brífingu k epidemiologickej situácii na Slovensku
debata (71)

Čakáreň na očkovanie je otvorená pre 16-ročných a starších. Pri výbere očkovacieho miesta sa bude dať vybrať len okres. Do čakárne môžete vstúpiť cez stránku korona.gov.sk a kliknúť na tlačidlo Požiadať o očkovanie alebo ísť priamo do formulára na vakcinacia.nczis­k.sk/registra­cia.

Už druhý týždeň tak ani jeden okres nie je čierny. Akú farbu má ten váš okres?

Tretí stupeň varovania, teda bordovú farbu majú okresy: Ilava, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Martin, Myjava, Poltár, Považská Bystrica, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín. V týchto okresoch je na cestu do práce potrebný najviac sedemdňový negatívny test.

.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Druhý stupeň varovania, teda do červena sa zafarbili okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen. V červených okresoch na cestu do práce stačí najviac štrnásťdňový test.

Prvý stupeň varovania, v Covid automate ružová farba, platí pre okresy: Dunajská Streda, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Skalica, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Zlaté Moravce. Na cestu od práce v ružových okresoch stačí najviac 21-dňový negatívny test.

Prejde Slovensko do červenej?

Od pondelka by sa mohli uvoľňovať ďalšie opatrenia. Je možné, že Slovensko v rámci COVID automatu prejde do červenej fázy. Uznesenie by mala vláda schváliť ešte na stredajšom online rokovaní. „Má sa presne definovať, ktoré opatrenia budú platiť v červených okresoch a ktoré v bordových,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Aktuálne je Slovensko v bordovej farbe, teda 3. stupni varovania.

Regionálne opatrenia platné od

Reprodukčné číslo stabilne pod 1

Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa na Slovensku aj naďalej zlepšuje. Na umelej pľúcnej ventilácii je menej ako 200 osôb. Reprodukčné číslo sa drží pod úrovňou 1. V stredu to po rokovaní vlády povedal šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Od štvrtka sa otvorí čakáreň na očkovanie pre osoby staršie ako 16 rokov.

Ako priblížil, v kľúčových parametroch došlo k poklesu o 20 percent. Aktuálne je zaočkovaných prvou dávkou vakcíny približne 19 percent občanov Slovenska. Efekt očkovania na vývoj situácie sa podľa jeho slov prejavuje s určitým oneskorením.

Riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja informoval o tom, že po novom si každý občan, ktorý sa bude registrovať, vyberie okres, kde sa bude chcieť dať očkovať, nevyberie si však vakcinačné miesto.

Podľa jeho slov ostala veľká skupina ľudí, ktorí si zvolili len jedno vakcinačné miesto. Vakcíny budú prideľované automaticky, a to na základe algoritmu alebo veku. Od štvrtka budú do tohto algoritmu zapracovaní aj chronicky chorí pacienti.

VIDEO: Ministerstvo zdravotníctva o epidemickej situácii a očkovaní. (28. 4. 2021)

Video

Zmluva k Sputniku v stredu

Zmluva k nákupu vakcíny Sputnik V sa zverejní ešte v stredu. Po rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Pôvodne minister sľuboval zverejnenie zmluvy už v utorok, ale nestalo sa tak.

Zmluva má byť zverejnená v plnom rozsahu. Podľa Lengvarského je všetko pripravené tak, že podpíše súhlas so zverejnením. O používaní tejto očkovacej látky ho musia presvedčiť slovenskí odborníci, zopakoval.

Sputnik V, vakcína Čítajte viac Z Imuna Pharm odviezli na kontrolu do Ruska 600 ampuliek Sputniku V.

Žiaci sa nebudú musieť testovať

Od štvrtka sa umožňuje vstup žiakov bez testu do škôl a školských zariadení. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa.

„Umožňuje sa vstup žiakov druhého stupňa základnej školy, strednej školy alebo poslucháčov jazykovej školy bez testu do škôl a školských zariadení, ako aj na prijímacie pohovory na vysokú školu,“ spresnil Marek Eliáš, hovorca ÚVZ. Doplnil, že učitelia budú od 29. apríla v režime ako ostatní zamestnanci, teda podľa COVID automatu.

Opatrenie sa týka okresov, ktoré nie sú zaradené uznesením vlády SR podľa COVID automatu do štvrtého stupňa varovania, teda všetkých okresy okrem čiernych. Vyhláška má platnosť od 29. apríla do 28. mája 2021.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že testovanie sa zmení na intervenčné. „Je to cielené testovanie v prípade podozrenia či potvrdenia nákazy. Aktuálne vzniká stratégia intervenčného testovania, na ktorom pracujú odborníci,“ povedal minister školstva. Pripomenul, že sa bude používať aj školský semafor.

Zahraničné dovolenky od 15. mája?

Ak to dovolí pandemická situácia, od 15. mája by mohla byť povolená zahraničná rekreácia. Na sociálnej sieti to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus.

„Realita je taká, že zatiaľ platí termín 28. máj, ale s dobrým vývojom pandemickej situácie sa môže o dva týždne skôr zrušiť nielen núdzový stav, ale aj zákaz cestovania,“ spresnil štátny tajomník. Dodal, že členovia konzília odborníkov sa na utorkovom (27. 4.) mimoriadnom rokovaní dohodli, že 6. mája znovu prehodnotia uvoľňovanie opatrení.

Klus navrhuje opätovné zavedenie tzv. cestovného semaforu. „Konzílium sa zhodlo na tom, že by sme sa mohli vrátiť k režimu, ktorý rozlišoval červené (tzv. rizikové krajiny), žlté (menej rizikové krajiny, z ktorých by napríklad bol potrebný návrat s testom) a zelené krajiny (relatívne bezpečné),“ poznamenal na sociálnej sieti. Doplnil, že tento semafor by sa odvíjal aj od množstva zaočkovaných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus