Vláda schválila návrh na vymenovanie Aláča za šéfa SIS

Vláda na stredajšom rokovaní odsúhlasila návrh na vymenovanie Michala Aláča do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Premiér Eduard Heger (OĽaNO) má návrh predložiť prezidentke Zuzane Čaputovej.

28.04.2021 12:11 , aktualizované: 16:40
SIS / Slovenská informačná služba / Foto:
debata (9)

Aláč sa narodil 1. marca 1985 v Detve. Dlhšiu dobu pôsobil v SIS na viacerých pozíciách od staršieho referenta až po funkciu námestníka riaditeľa SIS. Študoval trestné právo na Trnavskej univerzite v Trnave a právo na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vyplýva to z jeho životopisu.

Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. Miesto šéfa tajných sa uvoľnilo po odchode Vladimíra Pčolinského. Z funkcie ho odvolali v marci na jeho vlastnú žiadosť po tom, ako bol zadržaný a obvinený z korupcie.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva od nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hĺbkovú reformu a obnovenie dôvery u zahraničných partnerov. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom kabinet odsúhlasil navrhnutie Michala Aláča za šéfa SIS.

Ako podotkla Remišová, viacerí vysokí predstavitelia tajných služieb sú momentálne obvinení, čo má zničujúci dosah na dôveru v tajné služby. „Potrebujeme, aby sme obnovili dôveru aj u zahraničných partnerov a aby výmena informácií medzi zahraničnými partnermi a našou tajnou službou prebiehala bez problémov,“ skonštatovala.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyhlásila, že k Aláčovi nepozná žiadne námietky, ktoré by musela vzniesť. „Keď si pozriem jeho životopis, tak ide o osobu, ktorá dôverne pozná štruktúru SIS,“ poznamenala.

pčolinský Čítajte viac Pčolinský mal peniaze dostať zviazané gumičkou

Mimoparlamentný Hlas verí, že nový riaditeľ zastabilizuje Slovenskú informačnú službu a odolá politickým tlakom, uviedol šéf Hlasu Peter Pellegrini.

Pellegrini vyhlásil, že hlavnou úlohou nového riaditeľa bude obnova dôveryhodnosti a kredibility SIS. „Nastupuje v absolútne neprijateľnej situácii, kedy má tajná služba za mrežami svojho riaditeľa aj jeho námestníka. Hlas preto verí, že nový riaditeľ bude ako dlhoročný pracovník SIS pristupovať k svojim povinnostiam výlučne profesionálne, zastabilizuje SIS, ale hlavne bude odolávať všetkým politickým tlakom na svoju osobu,“ uviedol Pellegrini vo vyjadrení, ktoré poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Smer nomináciu Michala Aláča na post SIS rešpektuje, uviedol predseda strany Robert Fico. „Nemám príliš čo komentovať, rešpektujem model, že v tomto prípade je nominantom človek, ktorý prichádza z inej strany, ako je najsilnejšia vládna strana,“ povedal Fico s tým, že rešpektuje aj dohodu v koalícii na tom, že nominácia patrí hnutiu Sme rodina. Považuje za správne aj to, že ide o človeka z vnútra SIS.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #Michal Aláč