Cigarety z Ukrajiny pašovali dronom

Kriminálny úrad finančnej správy opäť zaistili na východe Slovenska cigarety bez platných kontrolných známok. V prvom prípade sa pokúšal páchateľ cigarety prepašovať dronom na územie Slovenska z Ukrajiny, v druhom našli nelegálne cigarety počas domovej prehliadky.

28.04.2021 17:45
cigarety pašovanie Foto:
Pašované cigarety z dronu na východe Slovenska.
debata (3)

„Spotrebiteľské balenia cigariet bez platnej kontrolnej známky v celkovom množstve 12 600 kusov poslali pašeráci na Slovensko z Ukrajiny bezpilotným dopravným prostriedkom. Pristáli v katastrálnom území obce Kalná Roztoka v okrese Snina zabalené v igelitovej fólii prelepenej lepiacou páskou. Dron sa následne vrátil na Ukrajinu,“ povedala Martina Rybanská, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR.

Snaha dostať cigarety týmto nelegálnym spôsobom na Slovensko však bola márna. „Príslušníkom finančnej správy sa ich podarilo zachytiť a zamedzili tak možnému úniku na spotrebnej dani vo výške skoro 1 500 eur. Okrem toho sa im podarilo aj zadržať osobu slovenskej národnosti, ktorá si cigarety mala vyzdvihnúť,“ spresnila Rybanská. Obvinenú osobu Okresný súd Humenné odsúdil v super rýchlom konaní na podmienečný trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov s odkladom na 1 rok.

V druhom prípade našli cigarety bez platnej kontrolnej známky aj počas dvoch domových prehliadok v rámci akcie Voice v mestskej časti Čemerné vo Vranove nad Topľou.

„Celkovo kriminalisti zaistili skoro 80-tisíc kusov cigariet rôznych značiek a okrem toho aj hotovosť vo výške 4 000 eur, obrovské množstvo textilu, obuvi a doplnkov rôznych svetových značiek, veľkostí a farieb. V tomto prípade príslušníci finančnej správy zadržali jednu osobu, ktorá v minulosti už bola viackrát trestaná a spracováva sa návrh na väzobné stíhanie,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že škoda vo forme úniku na spotrebnej dani predstavuje viac ako tritisíc eur a v súčasnosti kriminalisti ešte vyčísľujú škodu spôsobenú uvádzaním predmetných falzifikátov do obehu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kriminálny úrad Finančnej správy