Zaplatí Slovensko za Sputnik, aj keď ho nevezme? Heger tvrdí, že zmluva je výhodná

Na Slovensku malo byť do konca apríla už pol milióna kompletných dvojzložkových vakcín Sputnik V. Vyplýva to zo zmluvy o nákupe ruskej vakcíny proti covidu, ktorú vo štvrtok zverejnil rezort zdravotníctva.

29.04.2021 15:35 , aktualizované: 23:29
Sputnik V Foto: ,
debata (282)

Zmluva je dostupná v centrálnom registri zmlúv (CRZ).

Podľa dohodnutých podmienok mala ruská strana dodať prvých kompletných dvojzložkových 100-tisíc vakcín do konca februára, ďalších 200-tisíc do konca marca a následne ďalších 200-tisíc do konca apríla 2021. Do konca mája malo prísť 300-tisíc dávok a zvyšných 200-tisíc do konca júna.

Na Slovensku je však zatiaľ iba prvá dodávka, ktorú na košické letisko doviezli 1. marca slovenské vojenské lietadlá. Zmluva medzi ruským dodávateľom a Ministerstvom zdravotníctva SR, ktorú podpísal vtedajší šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO) sa stala platnou 27. februára.

Podľa nej si Slovensko objednalo 1 milión dvojzložkových vakcín Sputnik V pri cene 19,90 dolára za kompletnú vakcínu, 9,95 dolára za jednu zložku. Za kompletnú dodávku by malo Slovensko zaplatiť 19,9 milióna USD.

V zmluve sa zároveň Slovensko zaviazalo, že za dodávky zaplatí do siedmich dní od ich doručenia. Kontrakt zároveň dáva právo ruskej strane od neho odstúpiť v prípade, ak sa kupujúci omešká s úhradou o viac ako 15 dní. Zrejme tento bod zmluvy uplatnila ruská strana, keď prvú platbu za vakcíny Slovensku vrátila.

Plná suma. Aj za nič

Ďalej sa v zmluve píše, že kupujúci je povinný zaplatiť sto percent sumy aj v prípade, ak si neobjedná dohodnuté množstvo očkovacej látky.

Ak by teda Slovensko nereklamovalo kvalitu dodanej očkovacej látky, ak by predávajúci dodržal všetky termíny a povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, môže ruská strana žiadať uhradiť plnú sumu za vakcíny.

Ak by predávajúci nedodal vakcínu v dohodnutom termíne, má Slovensko právo žiadať pokutu – tá však nepresiahne 10 percent z celkového sumy.

Slovensko má na druhej strane právo odstúpiť od zmluvy v prípade, ak dodávateľ nebude schopný dodať minimálne 50 percent dodávok podľa stanoveného harmonogramu. Rovnako môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku.

Ruská strana neberie žiadnu zodpovednosť za prípadné vedľajšie účinky. Naopak, Slovensko je povinné v podstate okamžite oznámiť, že sa vedľajšie účinky vyskytli. Rusi môžu po celý čas kontrolovať podmienky, za akých je Sputnik V skladovaný.

Jedna zo strán môže od zmluvy odstúpiť aj v prípade, ak budú zverejnené utajované informácie zo zmluvy. Ak by jedna strana prezradila detaily tohto obchodu bez toho, aby o tom druhá strana vedela, hrozí jej buď pokuta do sumy milióna dolárov, alebo do výšky spôsobenej škody. V tomto prípade má prednosť suma, ktorá je vyššia.

Ruská strana sa zaviazala, že dodá požadovanú dokumentáciu k výrobe očkovacej látky. V zmluve sa hovorí o posudzovaní vakcíny, no nie je tam zmienka, že by Sputnik V malo skúmať len certifikované laboratórium. Rezort zdravotníctva nezverejnil list, ktorý mal prísť ešte 6. apríla a ktorým mala ruská strana požiadať o vrátenie prvej dodávky vakcíny.

Péter Szijjártó / Igor Matovič / Čítajte viac Matovič: Rezort zdravotníctva už má niektoré výsledky maďarských testov Sputnika

„Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva. Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení.

Zmluva je platná do 27. februára 2024, teda tri roky od jej uzavretia.

Začiatok očkovania najneskôr v polovici mája

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) považuje zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V za výhodnú. Najmä preto, že na Slovensku je skupina ľudí, ktorá sa chce očkovať iba touto vakcínou. Očakáva, že v prípade dobrých výsledkov testov sa začne na Slovensku očkovať vakcínou Sputnik V najneskôr v polovici mája. Hovoril o tom v diskusii TV JOJ Na hrane.

„Sú tu ľudia, ktorí Sputnik V chcú, preto je povinnosťou štátu ho zabezpečiť,“ vyhlásil Heger. Za dobrú považuje aj cenu za vakcíny. „Cena je veľmi dobrá. Je porovnateľná s inými vakcínami,“ podotkol.

Premiér pripomenul, že aktuálne čaká na výsledky testov z maďarského laboratória. „Akonáhle prídu výsledky, minister zdravotníctva bude vedieť, či je bezpečná. Podľa výsledkov bude uvoľňovať šaržu,“ uviedol Heger. Predpokladá, že všetky výsledky budú v poriadku.

Brazília koronavírus povolenie zamietnutie Čítajte viac Rusi žalujú Brazílčanov pre neschválenie Sputnika

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Zmluva mala byť zverejnená už v stredu. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) vo štvrtok poobede uviedol, že nechápe, prečo sa tak nestalo. Ako povedal, dôvody bude preverovať.

Ministerstvo zdravotníctva ešte v utorok informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Tá tak spravila v stredu ráno. Kontrola má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom na Slovensku padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu. Jej výsledkom bolo odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), ktorého nahradil Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Premiérom sa stal Eduard Heger, a jeho miesto vicepremiéra a ministra financií zaujal dovtedajší predseda vlády Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

282 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Sputnik V