Čaputová vymenovala nových vysokoškolských profesorov. Oblasť ich pôsobenia je nedocenená, tvrdí hlava štátu

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala 27 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci.

29.04.2021 16:22
Zuzana Čaputová / Profesori / Foto:
Novovymenovaní vysokoškolskí profesori prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 29. apríla 2021
debata (13)

Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že ich spája skutočnosť, že pôsobia v oblasti spoločenských a humanitných vied. Teda v oblasti, ktorá je podľa prezidentky, žiaľ, na Slovensku, ak nie spochybňovaná, tak určite nedocenená. Podľa nej je to situácia, s ktorou sa nemôžeme zmieriť.

Spoločenskovedné a humanitné odbory by sa podľa sov prezidentky nemali chápať iba ako príprava zamestnancov na určité konkrétne pracovné pozície.

„Ako učitelia spoločenskovedných a humanitných disciplín najlepšie viete, že vašou úlohu je vychovávať mysliacich ľudí s pevným hodnotovým zázemím, ktorí si vedia vytvoriť na veci vlastný názor, vedia ho aj podložiť argumentmi a majú morálnu silu, aby ho obhájili v názorovej konfrontácii s inými postojmi,“ uviedla vo svojom príhovore.

Ako tvrdí, takíto ľudia sa dokážu uplatniť nielen v oblasti, v ktorej získali vzdelanie a titul, ale aj všade tam, kde je potrebné aktívne hľadať informácie, tvorivo ich spracovať a použiť v praxi.

zväčšiť Novovymenovaní vysokoškolskí profesori... Foto: TASR
Zuzana Čaputová / Profesori / Novovymenovaní vysokoškolskí profesori prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 29. apríla 2021

Profesorom hlava štátu uviedla, že ich úlohou nie je registrovať priemyselné patenty, ale prinášať hlboké pochopenie toho, čo sa deje so spoločnosťou, s ľuďmi, prinášať pochopenie trendu, kam svet smeruje a čo ľudia svojím konaním spôsobujú.

„Vašou úlohou je vychovávať absolventov, ktorí dokážu vytvárať intelektuálne, kultúrne a duchovné hodnoty a dokážu pôsobiť na ľudí tak, aby boli schopní prijímať hodnotové rozhodnutia na vysokej intelektuálnej a kultúrnej úrovni,“ povedala prezidentka s tým, že aj vývoj na Slovensku ukázal, aké je to dôležité pre zdravý vývoj spoločnosti.

Od spoločenských vied a od novovymenovaných profesorov ako ich predstaviteľov očakáva, že svoju expertízu ponúknu pri tvorbe verejných politík a pri identifikácii najväčších civilizačných výziev, ktoré pred republikou stoja.

„Veľmi potrebujeme, aby ste sa kvalifikovane zamýšľali nad alternatívami spoločenského vývoja i nad tým, ako je možné vyriešiť najzávažnejšie konflikty a protirečenia, ktoré nás ohrozujú,“ dodala hlava štátu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolskí profesori #Zuzana Čaputová