Analytik Vlachynský v Ide o pravdu: Plán obnovy nie sú Vianoce, keď každý čaká na darček

Vláda nemá ucelenú predstavu ako zmeniť veci. „Len pokračuje v starých témach svojich politických predchodcov,“ povedal v relácii Ide o pravdu Martin Vlachynský, analytik INESS.

30.04.2021 00:00
debata (13)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Martina Vlachynského v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Slovenský návrh Plánu obnovy a odolnosti čaká na súhlas z Bruselu. „Nebudú naťahovať čas a plán schvália,“ povedal v relácii Ide o Pravdu Martin Vlachynský, analytik z Inštitútu ekonomických a politických analýz (INESS).

Základné rozdelenie mimoriadnej finančnej podpory EÚ pre Slovensko vo výške takmer 7 miliárd vláda odsúhlasila v stredu. Najviac peňazí dostane zelená ekonomika, zdravotníctvo, vzdelávanie a digitalizácia. Tieto priority žiadal Brusel, a sú totožné pre štáty únie.

„Nepáčia sa mi rovnaké kritériá pre všetkých. Pre nás, pre Rumunsko, pre Švédsko,“ poznamenal analytik. Čo sa týka naplnenia cieľov Slovenska, je skeptický. Upozorňuje, že chýba dostatok kvalifikovaných úradníkov, a preto päťnásobne viac práce bude čakať súčasný personál. „Už doteraz sme mali problémy pri čerpaní eurofondov,“ dodal Vlachynský.

Varuje pred nereálnymi očakávaniami rýchleho hospodárskeho rastu alebo zvyšovania platov. Ako príklad použil zelenú obnovu budov, ktorá síce podľa neho prinesie nové pracovné príležitosti veľmi rýchlo, ale návratnosť investície budeme rátať na desaťročia.

Na otázku, či boli peniaze z plánu obnovy rozdelené dobre, reagoval prirovnaním k Vianociam, kedy ľudia očakávajú darčeky.

„Každý chce dostať najkrajší, každý chce dostať čo najviac. Ale to sa nedá,“ dodal analytik. Na jednej strane pripustil, že vláda mohla viac diskutovať s opozíciou a inštitúciami, ale vzápätí zdôraznil, že zodpovední sú v konečnom dôsledku premiér a ministri.

„Ak by všetci diskutovali, mohlo sa to zvrhnúť na divokú domovú schôdzu,“ uviedol Vlachynský.

Rovnako opatrne sa vyjadril aj k absencii peňazí v pláne obnovy pre pôdohospodárstvo. Zdá sa mu logické, že návrh s dôrazom na ekológiu mal pamätať aj na poľnohospodárov. Ale upozornil na dva samostatné finančné piliere, ktoré zásadne zvýhodňujú agrosektor v členských štátoch únie, a na tieto by sa malo sústrediť aj Slovensko.

V relácii Ide o pravdu sa dozviete, či má vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) odvahu urobiť zásadné reformy. „Budú dominovať témy z plánu obnovy, ale politici nesmú zabudnúť na iné nevyhnutné zmeny, ktoré treba urobiť. To, že nie sú v pláne, neznamená, že sú na druhej koľaji,“ upozornil Martin Vlachynský z INESS.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Martin Vlachynský