Heger predložil programové vyhlásenie vlády. Poslanci budú v diskusii pokračovať v pondelok

Poslanci ukončili prvý rokovací deň 27. schôdze Národnej rady (NR) SR. V diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV) budú pokračovať v pondelok od rána od 9.00 h, zrejme až do jeho prerokovania. Následne by malo plénum hlasovať o dôvere vláde.

30.04.2021 09:46 , aktualizované: 19:35
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády Eduard Heger počas mimoriadnej schôdze NR SR 30. apríla 2021
debata (13)

Do diskusie k vládnemu programu je prihlásených ešte 17 rečníkov písomne. V závere dňa viacerým pre neúčasť v pléne prepadlo poradie. Po tom, ako sa vyjadria všetci písomne prihlásení, budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do diskusie aj ústne.

Piatkovému rokovaniu dominovali vystúpenia ministrov. Hovorili o tom, čo sa im za uplynulý rok podarilo, ale aj o ambíciách do budúcna. V úvode vystúpil premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý predstavil priority vládneho programu. Vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska.

Pilierom PVV je podľa Hegera boj proti korupcii, návrat k zdravým verejným financiám, ako aj podpora rodiny a obnova Slovenska po kríze a znovunaštartovanie ekonomiky.

Premiér počas predloženia programu vlády v pléne Národnej rady poďakoval svojmu predchodcovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ktorý podľa Hegera svojím pôsobením v politike a bojom proti korupcii získal dôveru občanov v minuloročných parlamentných voľbách.

Poslancom sa prihovoril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), vyzval ich na podporu PVV a poukázal na ambíciu podpory rodín a na plán reformovať sociálny systém.

Do diskusie sa zapojili i podpredsedovia snemovne Gábor Grendel (OĽANO) a Juraj Blanár (Smer).

Blanár: Nová vláda je stále vládou Matoviča

Podpredseda parlamentu a Smeru Juraj Blanár v piatkovej diskusii skonštatoval, že súčasná vláda je stále vládou Igora Matoviča. Pozície si s Hegerom vymenili rošádou, no kompetencie im ostali. Riadenie štátu pod vedením Matoviča bolo podľa Blanára zlyhaním aj ostatných členov koalície a vlády. V pléne predložil pozmeňujúci návrh uznesenia k vládnemu programu, ktorý dopredu strana Smer avizovala.

„Nové PVV museli predložiť preto, lebo vláda Igora Matoviča bola neudržateľná,“ skonštatoval. Namieta, že nový premiér Eduard Heger v úvode diskusie ďakoval Matovičovi a odignoroval, čo všetko za uplynulý rok spôsobil. Matovičovu vládu označil za vládu chaosu. Keďže sa podľa neho kompetencie v rekonštruovanom kabinete nezmenili, obáva sa, že ani vláda pod vedením Hegera nebude iná.

Blanár rešpektuje, že vláda predložila podobný program ako pred rokom. Namieta však, že doň nezahrnula dôsledky pandémie. Tvrdí pritom, že práve vláda nesie zodpovednosť za tieto dôsledky vo viacerých sektoroch a tiež určitú mieru zodpovednosti za úmrtia na covid. Spochybňuje častú deklaráciu transparentnosti v PVV, keďže podľa neho vláda často konala v rozpore s tým. Ako príklad uviedol obsadzovanie pozícií prednostov okresných úradov či neskoré zverejňovanie plánu obnovy.

Uznesením, ktoré Blanár predložil, chce Smer docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhujú i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Matovič je na ministrov hrdý, prezidentku kritizoval

Expremiér Matovič sa ospravedlnil v pléne všetkým, ktorých sa počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády dotkol a ktorí jeho vyjadrenia vnímali ako nenáležité. Hovorí, že ho „do nepríčetna“ privádzala ľahostajnosť niektorých voči potrebe ochrany životov a zdravia ľudí.

„Verím, že väčšina z vás by konala rovnako,“ povedal. Matovič poznamenal, že ako premiér mal kľúčovú úlohu bojovať s pandémiou. Tvrdí, že išlo o boj s ľuďmi, ktorí dávali na prvé miesto slobodu jednotlivca. Poukázal najmä na opozičný Smer a Hlas. Poďakoval sa všetkým, ktorí na prvé miesto postavili zápas za záchranu životov.

Počas diskusie k programovému vyhláseniu tiež uviedol, že je hrdý na viacerých ministrov a ich prácu. Opätovne kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej vyjadrenia počas pandémie aj opozíciu. Prezidentke vyčítal, že za uplynulý rok od nej počul len minimum vyjadrení nabádajúcich ľudí, aby sa chránili a pomohli vláde. V diskusii pripomenul aj spory v koalícii a vládnu krízu.

Diskusia k programovému vyhláseniu

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne.

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča trvala okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov.

Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NR SR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

Eduard Heger Programové vyhlásenie vlády / PVV / Plán obnovy / Čítajte viac Heger: Nie je dôvod prekopávať programové vyhlásenie vlády, je postavené na dobrých základoch

Vláda svoj program schválila v stredu. Materiál má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre.

PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie. Vláda deklaruje, že „revitalizované“ PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už avizovala, že nepodporí súčasnú vládu.

Hegerovu vládu menovala prezidentka Zuzana Čaputová 1. apríla tohto roka. Podľa Ústavy SR musí kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

Miroslav Kollár Čítajte viac Vládna garnitúra podľa Kollára nie je vládou zmeny. Dôkazom je podľa neho jej programové vyhlásenie

Laurenčík podpredsedom NR SR, Hlinka sa vrátil do parlamentu

Milan Laurenčík (SaS) sa vrátil do funkcie podpredsedu Národnej rady. Rozhodli o tom poslanci v piatkovej voľbe. V tajnej voľbe získal 77 hlasov, proti jeho zvoleniu bolo 11 poslancov, 37 sa zdržali.

Laurenčík bol podpredsedom snemovne aj pred vládnou krízou a rekonštrukciou vlády. Keďže bol ale náhradníkom za Branislava Gröhlinga (SaS), ktorý počas krízy odišiel z funkcie ministra školstva, Laurenčík mu musel v pléne uvoľniť miesto. Po rekonštrukcii vlády sa do parlamentu vrátil.

Jozef Hlinka (Sme rodina) sa vrátil do Národnej rady. V úvode mimoriadnej schôdze zložil opätovne poslanecký sľub. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,“ znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom „sľubujem“ a podpisom.

Do pléna sa vracia po rekonštrukcii vlády a návrate Milana Krajniaka (Sme rodina) do funkcie ministra práce. Hlinka je totiž jeho náhradník a po Krajniakovej demisii počas vládnej krízy mu na chvíľu prenechal miesto v poslaneckých laviciach.

Poslanec Národnej rady Jozef Hlinka (Sme... Foto: TASR
Jozef Hlinka Poslanec Národnej rady Jozef Hlinka (Sme rodina) skladá poslanecký sľub počas 27. schôdze NR SR 30. apríla 2021.
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #programové vyhlásenie vlády #Eduard Heger #mimoriadna schôdza NR SR #Hegerova vláda