Kajúcnik a exnámestník SIS Beňa spolupracuje, prokurátor už podal návrh dohody o vine a treste

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v piatok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným bývalým námestníkom Slovenskej informačnej služby Borisom Beňom.

30.04.2021 11:17
Boris Beňa Foto:
Exámestník riaditeľa SIS Boris Beňa v sprievode polície na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku na archívnej snímke z 6. decembra 2020.
debata (5)

Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Exnámestník SIS je väzobne stíhaný a zadržaný bol počas minuloročnej akcie Judáš.

Uzatváranie dohody medzi prokurátorom a obvineným na ÚŠP v Pezinku trvalo necelé dve hodiny. Na uzavretie dohody upozornil portál Zoznam.sk. „Prokurátor ÚŠP podal dnes návrh na schválenie dohody o vine a treste na ŠTS s osobou B. B. za zločin prijímania úplatku a dva prečiny – ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti,“ priblížila hovorkyňa ÚŠP.

Dva skutky prečinov sa dotýkajú poskytnutia informácií neoprávneným osobám z prostredia SIS. Zločin sa týka podľa slov hovorkyne vyžiadania úplatku viacerými osobami od podnikateľského subjektu pre vybavenie odblokovania zablokovaného majetku na Kriminálnom úrade Finančnej správy.

Akcia Judáš

K akcii Judáš došlo na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, ďalší bývalý predstaviteľ SIS Peter G. a bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Zadržali ho 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #dohoda o vine a treste #Boris Beňa