Smer chce odvolávať Kolíkovú, dôvodom sú podozrenia okolo podnikania ministerky

Opozičný Smer podá v piatok návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vysloviť nedôveru ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí).

30.04.2021 13:22 , aktualizované: 14:25
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)
debata (45)

Dôvodom sú podľa Smeru podozrenia okolo podnikania ministerky a jej rodinnej firmy. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu má šéf parlamentu schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

V súvislosti s Kolíkovou Fico hovorí najmä o podozreniach okolo obchodu spoločnosti Elelektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Členom predstavenstva firmy je podľa slov Fica ministerkin brat.

Kolíková síce z funkcie vo firme odišla pri nástupe do funkcie štátnej tajomníčky, miesto seba tam doplnila Lukáša Opetta, ktorý má byť jej spoločníkom v inej spoločnosti.

Fico v tejto súvislosti namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Ide podľa neho o konflikt záujmov. Fico trvá na tom, že Kolíková nemá čo robiť vo vedení rezortu, spochybňuje jej profesionalitu aj morálnosť.

Kolíková vníma návrh na svoje odvolanie ako útoky zamerané na to, aby ustúpila z návrhu legislatívy o dĺžke kolúznej väzby, ktorý predložila. Útoky tiež podľa jej slov vychádzajú zo sklamania, že sa opäť stala ministerkou.

Zároveň dodala, že sa má o téme kolúznej väzby v piatok rozprávať s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, ktorého hnutie Sme rodina predložilo do NR SR vlastný návrh upravujúci dĺžku kolúznej väzby.

Robert Fico, rekonštrukčný snem, Smer Čítajte viac Smer zváži iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie Kolíkovej
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Mária Kolíková