Korčok si praje pravidelné stretnutia k zahraničnej politike

Najvyšší ústavní činitelia by sa v rámci diskusií o aktuálnych otázkach zahraničnej a európskej politiky mali stretávať pravidelne. Po dnešnom spoločnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO) to skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý stretnutie inicioval.

30.04.2021 15:12
Ivan Korčok / Eduard Heger / Zuzana Čaputová /... Foto:
Sprava minister zahraničných vecí Ivan Korčok, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger pri stretnutí pred pracovným obedom na Ministerstve zahraničia 30. apríla 2021 v Bratislave.
debata (27)

Minister je podľa vlastných slov presvedčený, že takéto stretnutia môžu prispieť k upevneniu zhody na základných zahraničnopoli­tických prioritách a ich efektívnej komunikácii voči partnerom vo svete i smerom k verejnosti na Slovensku.

„Mojou osobnou snahou je urobiť všetko preto, aby Slovensko malo jasný geopolitický kompas. Aby sme vedeli, kde je naše miesto v tomto zložitom a nestabilnom svete a aby sme to dokázali vysvetliť našim občanom,” povedal minister s tým, že priority zahraničnej politiky definované v programovom vyhlásení vlády z roku 2020 ostávajú platné aj v novom dokumente.

Zľava minister zahraničných vecí Ivan Korčok,... Foto: TASR
Ivan Korčok / Eduard Heger / Zuzana Čaputová / Boris Kollár / Zľava minister zahraničných vecí Ivan Korčok, premiér Eduard Heger, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár počas stretnutia na pracovnom obede na ministerstve zahraničia SR 30. apríla 2021 v Bratislave.

Pravidelné stretnutia za účelom diskusie o zahraničnej politike považuje za dôležité aj predseda vlády. „Oceňujem, že sme sa dnes spoločne s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom parlamentu Borisom Kollárom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom stretli na spoločnom obede,” napísal vo svojom profile na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

Dodal, že atmosféra stretnutia bola priateľská a diskusia zameraná na smerovanie Slovenska. „Verím, že sme započali novú tradíciu,” dodal Heger.

Korčok dnes najvyšších ústavných činiteľov informoval o aktuálnych témach týkajúcich sa regionálnej spolupráce, členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO), vývoja v bezprostrednom susedstve i globálnych otázok, ktorým rezort diplomacie venuje pozornosť.

„Diskutovali sme aj o aktivitách, ktoré nás čakajú v najbližšom období, vrátane spoločného otvorenia Konferencie o budúcnosti Európy 9. mája," dodal minister.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ústavní činitelia #Ivan Korčok #zahraničná politika SR