Slovensko bude od pondelka rozdelené podľa opatrení na dve časti

Slovensko sa od pondelka rozdelí do dvoch častí, bordovej a červeno-ružovej. Platiť v nich budú rôzne typy opatrení. Informoval o tom v piatok počas tlačovej besedy hlavný hygienik SR Ján Mikas. V ružových a červených okresoch, teda v prvom a druhom stupni varovania, sa zrušia doterajšie pravidlá pre vstupy do prevádzok. Po novom sa pri vstupe nebude vyžadovať negatívny test.

30.04.2021 18:39
debata (40)

VIDEO: Lengvarský a Mikas o epidemických opatreniach.

Video

V prípade bordových okresov, teda v treťom stupni varovania, bude platiť aj naďalej od 3. mája zákaz vychádzania od 5:00 do 1:00 hodiny nasledujúceho dňa. Pre okresy červené a ružové, teda v druhom a prvom stupni varovania, bude zákaz vykázania platiť od 21:00 do 1:00 nasledujúceho dňa.

V prípade všetkých okresov však budú platiť výnimky zo zákazu vychádza bez testu, očkovania či potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19. Tie sa budú týkať návštevy lekára či lekárne, starostlivosti o blízkeho a vychádzky so psom alebo mačkou do tisíc metrov od bydliska. Platiť budú aj pre sprevádzanie dieťaťa do jaslí, na prijímacie pohovory do škôl, na orgán činný v trestnom konaní, ako aj do prírody pre poľovníkov.

seniori koronavírus Čítajte viac Od 9. mája sa rušia nákupné hodiny pre seniorov. Kultúra dostala zelenú

Čo sa týka zákazu vychádzania v treťom stupni, teda v bordových okresoch, výnimky v čase od 5:00 do 21:00 budú platiť napríklad pre vstup do potravín a drogérie, nákup krmiva pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti či domáce zvieratá. Tiež sa týkajú doplnenia pohonných hmôt, vychádzky za účelom preventívnej prehliadky, očkovania či COVID testu, ale aj na sobáš, pohreb a krst.

So sedemdňovým testom, po očkovaní a s potvrdením o prekonaní ochorenia budú môcť ísť ľudia v bordových okresoch do práce i maloobchodnej prevádzky. Zúčastniť sa budú môcť aj na hromadnom podujatí povolenom úradom verejného zdravotníctva. Akceptovať sa bude aj cesta do zahraničia, okrem dovoleniek, ktoré sú zakázané. Rovnako bude povolená cesta na úrad, ak sa úkon nedá vykonať elektronicky. Bude možné ísť aj na pohovor, prijímacie konanie, podpis pracovnej zmluvy aj na skúšky. Do školy sa takto dostanú aj vybrané skupiny študentov medicíny. Povolená bude rovnako výučba v autoškole a návšteva múzea, galérie, zoo či botanickej záhrady.

Regionálne opatrenia platné od

V červených okresoch budú môcť ísť ľudia do práce so 14-dňovým testom, potvrdením o očkovaní či prekonaní ochorenia. Povolená bude aj cesta do zahraničia okrem dovoleniek, a to so sedemdňovým testom. S rovnakými pravidlami budú mať povolenú cestu do školy vybrané skupiny študentov medicíny. Rovnaké pravidlá budú platiť pre účasť na štátnej skúške alebo skúške vysokej školy. Pri ružových okresoch budú podľa Mikasa platiť obdobné pravidlá, no v prípade práce bude stačiť 21-dňový test.

  • V prvom, teda ružovom stupni varovania sú okresy Dunajská Streda, Komárno, Nitra, Nové Zámky, Skalica, Sobrance, Stropkov, Topoľčany a okres Zlaté Moravce.
  • V druhom, teda červenom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a okres Zvolen.
  • V treťom, teda bordovom stupni varovania sú okresy Ilava, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Martin, Myjava, Poltár, Považská Bystrica, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín.
kultúrne podujatie covid Čítajte viac Kiná zostávajú zatvorené
40 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus