Tínedžerom rušia termíny na očkovanie. Musia späť do čakárne

V piatok v noci rezort zdravotníctva zrušil termíny na očkovanie tínedžerov vo veku 16 až 18 rokov. Prednosť dostávajú seniori.

01.05.2021 00:02
debata (99)

VIDEO: Heger dostal AstraZenecu, obhajoval Matovičov zásah proti tínejdžrom, pre ktorý im boli zrušené očkovacie termíny.

Video

Tínedžeri, ktorí sa prihlásili do Čakárne na očkovanie, pritom dostávali termíny veľmi rýchlo. Tisícky ich mohli byť zavakcinovaných už tento víkend.

„Po sprístupnení čakárne pre všetky vekové skupiny sa na očkovanie prihlásili desiatky tisíc záujemcov starších ako 16 rokov. Otvorením kapacít na očkovanie na najbližšie dni sa vytvorené voľné miesta zaplnili ľuďmi z čakárne a systém obsadzoval voľné pozície striktne podľa veku,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa nej boli v prvom rade termíny na očkovanie látkou Pfizer pridelené zaregistrovaným seniorom a chronickým pacientom s ťažkými a stredne ťažkými diagnózami. „Ak sa v konkrétnych vakcinačných centrách neobsadili všetky voľné pozície, systém automaticky pridelil zostávajúce voľné termíny záujemcom vo veku 16 a 17 rokov, nakoľko vakcína Pfizer je jedinou vakcínou aktuálne používanou na Slovensku, ktorá môže byť aplikovaná ľuďom mladším ako 18 rokov,“ pokračuje.

Pfizer dostávajú tínedžeri preto, lebo klinické štúdie u tejto vakcíny boli realizované na ľuďoch od veku 16 rokov.

Rezort tvrdí, že Čakáreň prideľovala termíny na očkovania správne – podľa veku a určenej vakcíny. To bola reakcia na upozornenia, že rezervačný systém si mohol vzhľadom na rok narodenia pomýliť mladých ľudí a seniorov. Rok narodenia 1902 a 2002 berie ako 02, nerozlišuje, že je medzi nimi rozdiel sto rokov.

V piatok v noci ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že prijalo rozhodnutie o preplánovaní časti záujemcov o očkovanie, ktorí sú mladší ako 18 rokov na iný termín a uvoľnené kapacity budú pridelené záujemcom, ktorí sa zaregistrovali neskôr a spĺňajú podmienku veku nad 60 rokov, tiež chronicky chorým pacientov.

„Ubezpečujeme všetkých záujemcov o očkovanie, ktorí sa prihlásili cez registračný formulár, že sa k svojej vakcíne určite dostanú,“ dodala Eliášová.

Pripomenula, že seniori dostávajú letáky s informáciami o očkovaní pri preberaní dôchodkov. Rozbehlo sa aj mobilné očkovanie, čím chce rezort urýchliť zavakcinovanie najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #čakáreň #koronavírus #Covid-19 #očkovanie proti covidu