V európskych mestách mali pandemický 1. máj

Vo viacerých európskych mestách boli ľudia 1. mája v uliciach, tradičné demonštrácie niekde spojili s protestom proti pandemickým opatreniam.

01.05.2021 07:20 , aktualizované: 20:50
Turecko, lockdown, koronavírus Foto: ,
Polícia kontroluje cestujúcich vo vozidlách na Moste mučeníkov z 15. júla v piatok 30. apríla 2021, v prvý deň tvrdého lockdownu, ktorý má znížiť šírenie koronavírusu.Turecké bezpečnostné sily hliadkujú na hlavných uliciach a zriadili kontrolné body na vstupných a výstupných bodoch miest, aby presadili doteraz najprísnejšie uzamknutie Turecka. Napriek tomu bolo v piatok veľa ľudí na cestách, pretože vláda v zúfalej snahe úplne nevypnúť ekonomiku ušetrila niektoré odvetvia pred obmedzeniami.
debata (42)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:50 Belgická polícia v sobotu použila vodné delá a slzotvorný plyn, aby rozohnala niekoľko stoviek mladých ľudí, ktorí sa v jednom z parkov v Bruseli zišli na úradmi nepovolenom proteste proti pravidlám lockdownu.

Svoju akciu zvolanú prostredníctvom sociálnych sietí nazvali Boum 2 (v preklade: Párty 2), keďže šlo o pokračovanie podobného podujatia spred mesiaca, informovala agentúra AFP.

Zhromaždenie mladých ľudí bolo pokojné, kým na trávnik nevošlo hliadkovacie auto polície. Mládež začala vykrikovať: „Sloboda, sloboda“ a následne odpaľovaním petárd a inej zábavnej pyrotechniky donútili posádku policajného auta, aby sa otočilo späť.

Nad parkom v tom čase prelietaval policajný vrtuľník a dron, ktorý vo francúzštine, angličtine a flámčine vyzýval ľudí, aby si prekryli ústa a nos rúškom a udržiavali bezpečnú vzdialenosť.

19:25 Talianska polícia zadržala dvoch ľudí podozrivých z nastraženia zápalných zariadení, ktoré v apríli poškodili vakcinačné stredisko v severotalianskom meste Brescia. V sobotu o tom informovala agentúra DPA.

Obe osoby sú obvinené z terorizmu, uviedla talianska prokuratúra, ktorú cituje agentúra ANSA.

Taliansky minister obrany Lorenzo Guerini ocenil prácu talianskych bezpečnostných zložiek Carabinieri pri zadržaní podozrivých osôb, ktoré majú obe nad 50 rokov.

17:47 Taliansko chce rozšíriť svoju proticovidovú vakcinačnú kampaň zriadením ďalších očkovacích stredísk vo firmách a turistických letoviskách. Pre sobotňajšie vydanie talianskeho denníka La Repubblica to povedal komisár talianskej vlády poverený pandémiou koronavírusu Francesco Figliuolo.

Ako píše agentúra DPA, v Taliansku je vo firmách v súčasnosti zriadených 730 očkovacích stredísk. Figliuolo chce do konca mája dosiahnuť, aby boli proti chorobe COVID-19 zaočkovaní všetci záujemcovia starší ak 65 rokov.

16:11 Indické hlavné mesto Naí Dillí o ďalší týždeň predĺži lockdown, ktorý sa mal pôvodne skončiť v pondelok. Dôvodom je prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom, informoval v sobotu šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrival, píše agentúra AFP.

„Lockdown v Naí Dillí sa predĺži o týždeň,“ uviedol Kedžrival na Twitteri. Počet nakazených v metropole s 20 miliónmi obyvateľov totiž stále rýchlo stúpa. V Naí Dillí podľa sobotných údajov ministerstva zdravotníctva pribudlo 27.000 infikovaných a 375 úmrtí. Odborníci však odhadujú, že skutočný počet nakazených je omnoho vyšší, keďže miera pozitivity z vykonaných testov sa pohybuje na úrovni 33 percent.

15:53 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v piatok na núdzové použitie vakcínu proti koronavírusu od americkej firmy Moderna. Informovala o tom agentúra AP s tým, že schvaľovací proces trval mesiace, keďže WHO chýbali potrebné údaje od výrobcu.

Strategická poradná skupina odborníkov (SAGE) pôsobiaca pri WHO uviedla, že účinnosť vakcíny od Moderny je 94,1 percenta.

WHO už predtým dala zelenú očkovacím látkam od firiem AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa očakáva, že WHO schváli i čínske vakcíny Sinopharm a Sinovac.

15:52 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu vo Viedni oznámil, že pracovníci supermarketov by sa mali v rámci očkovania proti koronavírusu SARS-CoV-2 v podnikoch dostať na rad ako prví. S očkovaním v podnikoch by sa podľa slov Kurza malo začať „už v máji“. Informovala o tom agentúra APA.

Kurz pred novinármi zamestnancov supermarketov označil za „hrdinov a hrdinky koronavírusovej krízy“. Uviedol, že očkovanie „plynule postupuje“. „Každý, kto sa chce dať zaočkovať, bude môcť byť zaočkovaný do konca druhého štvrťroka,“ prisľúbil.

12:41 Približne 3000 ľudí sa v piatok zúčastnilo na tanečnej párty v nočnom klube v anglickom meste Liverpool. Išlo o prvú legálnu klubovú akciu bez povinných rúšok a dodržiavania odstupu po viac ako roku, keď začali v Británii platiť prísne pandemické opatrenia, informovala agentúra DPA.

Išlo o súčasť pilotného programu britskej vlády, ktorého cieľom je otestovať, či je možné počas pandémie COVID-19 zorganizovať bezpečné hromadné podujatie, kde nehrozí nákaza. Ďalšia podobná akcia sa uskutoční v sobotu večer.

Všetci účastníci večierku v klube Circus sa museli preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus nie starším ako 24 hodín a päť dní po podujatí sa musia otestovať znova. Šéf tamojšieho úradu verejného zdravia Matt Ashton uviedol, že osoby, ktoré budú po skončení párty pozitívne testované, budú musieť podstúpiť izoláciu. Dodal však, že neočakáva, že by sa ľudia na akcii infikovali.

12:16 Celkový počet ľudí zaočkovaných protikoronaví­rusovými vakcínami v Maďarsku dosiahol v sobotu 4 023 137, keď len za posledný deň podali očkovaciu látku vyše 177-tisíc ľuďom, informoval operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Držitelia tzv. očkovacích preukazov môžu od sobotného rána navštevovať kiná, divadlá, hotely, interiérové stravovacie zariadenia, kúpele, posilňovne, knižnice, múzeá a rekreačné zariadenia, ale aj športové podujatia.

Začiatok zákazu nočného vychádzania sa posunul na polnoc a obchody môžu byť otvorené do 23.00 h.

9:46 India hlásila v sobotu po prvý raz rekordných vyše 400-tisíc nových prípadov koronavírusovej nákazy za 24 hodín.

Tento počet novoinfikovaných predstavuje vôbec najvyšší denný prírastok na svete zaznamenaný počas pandémie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje indického ministerstva zdravotníctva.

Podľa tohto zdroja bolo v priebehu posledného dňa zaznamenaných presne 401 993 nových prípadov infekcie, čím sa celkový počet nakazených ľudí na subkontinente vyšplhal na 19,1 milióna.

9:28 Chorvátsky krízový štáb pre boj proti koronavírusu v piatok oznámil, že ľudom, ktorí prekonali COVID-19, stačí zaočkovať sa jednou dávkou dvojdávkovej vakcíny, informovala chorvátska tlačová agentúra HINA.

Šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak uviedol túto informáciu na tlačovej konferencii, odvolajúc sa na výskumy a údaje o hladine protilátok u tých, ktorí sa zotavili z tejto infekčnej choroby.

8:59 V piatok 30. apríla odhalili laboratóriá v Česku 2161 nakazených novým typom koronavírusu. Je to o 440 menej než za minulý piatok a o 64 menej než vo štvrtok tento týždeň. Ukončené očkovanie proti covidu má viac než milión a aspoň jednu dávku vakcíny dostali už vyše dva milióny obyvateľov, píše spravodajský server iDNES.cz.

Český minister zdravotníctva Petr Arenberger v piatok na tlačovej konferencii povedal, že Česko je štvrtou najrýchlejšou krajinou v Európe, čo sa týka pomeru vyočkovaných dávok. Zaostáva len za Rakúskom, Španielskom a Dánskom. Očkovanie sa v Českej republike zrýchľuje, zdravotníci vo štvrtok zaočkovali najviac ľudí za deň od začiatku vakcinácie, a to takmer 73-tisíc, sumarizuje iDNES.cz.

8:10 India zaznamenala ďalší rekord v dennom prírastku nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 400 000 infiko­vaných. Celkovo tak už počet prípadov v krajine s 1,3 miliardami obyvateľov prekonal 19 miliónov, napísala agentúra Reuters. Počet úmrtí súvisiacich s kovidom vzrástol za posledných 24 hodín o 3 523. Vyšplhal sa tak na 211 853, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

India otvára očkovanie proti COVIDU-19 pre všetkých dospelých, hoci niektoré indické štáty varujú pred akútnym nedostatkom vakcín. Krajina je síce najväčším producentom vakcín proti kovidu, pre domácu potrebu však disponuje len obmedzeným množstvom, upozorňuje Reuters.

7:59 Chorvátsky krízový štáb pre boj proti koronavírusu podľa TASR oznámil, že ľudom, ktorí prekonali COVID-19, stačí zaočkovať sa jednou dávkou dvojdávkovej vakcíny, informovala chorvátska tlačová agentúra HINA. Šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak uviedol túto informáciu na tlačovej konferencii, odvolajúc sa na výskumy a údaje o hladine protilátok u tých, ktorí sa zotavili z tejto infekčnej choroby.

Capak tiež prezentoval najnovšie údaje o výskyte koronavírusu v krajine. Chorvátsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 2007 nových prípadov nákazy koronavírusom a 41 úmrtí. Počet aktívnych prípadov ochorenia je 14.507 a v nemocniciach sa nachádza 2237 pacientov s covidom, z nich 253 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Chorvátske úrady rozhodli, že osobám z členských štátov EÚ a schengenského priestoru stačia na vstup do krajiny výsledky rýchlotestov a nemusia sa podrobiť ďalším testom v Chorvátsku.

Osoby, ktoré prekonali COVID-19 a ktoré boli zaočkované najmenej jednou dávkou vakcíny, budú pri vstupe do krajiny oslobodené od povinnosti preukázať sa negatívnym testom na koronavírus a nebudú musieť ísť do karantény.

7:20 V mnohých európskych mestách bude v sobotu rušno napriek tomu, že vo väčšine krajín naďalej platia prísne obmedzenia pre stretnutia ľudí pre koronavírusovú pandémiu. Tradičné prvomájové demonštrácie v Nemecku budú spojené aj s odporom proti pandemickým opatreniam. V Británii sa zase očakávajú demonštrácie proti chystanému zákonu o polícii, ktorý má posilniť jej právomoci. V Rusku sa zase začína desaťdňové pracovné voľno vyhlásené pre pandémiu prezidentom Vladimirom Putinom.

Na Sviatok práce sa v Nemecku pripravuje manifestácia odborovej centrály DGB tentoraz v Hamburgu, mnoho ďalších demonštrácií s početnou prítomnosťou polície sa však uskutoční v mnohých ďalších nemeckých mestách.

Len v Berlíne bude na poriadok v uliciach dohliadať približne 5 000 policajtov. V metropole sa chystá okrem odborárskej demonštrácie aj protest proti koronavírusovým opatreniam. S veľkou účasťou na manifestáciách počíta polícia tiež v Essene. Jednotlivých sprievodov, v ktorých sa budú ľudia pohybovať, sa smie podľa nemeckej polície zúčastniť nanajvýš 50 ľudí. Na zhromaždeniach sa môže zúčastniť až 200 stojacich osôb. V Hamburgu od 21:00 platí zákaz nočného vychádzania.

V Británii sa neočakávajú len demonštrácie. V Liverpoole sa druhý deň po sebe na skúšku otvorí skladisko premenené na hudobný klub. Už v piatok sem zavítalo približne 3 000 fanúšikov tanečnej hudby, ktorí pred akciou i po nej boli testovaní. Úrady chcú zistiť, či môžu byť zmiernené pravidlá sociálneho odstupu.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus