Matovič chce rozdať miliardy rodinám. Musí ich nájsť v prázdnej špajze

Po statuse, v ktorom Matovič odkázal mladým, aby sa milovali a množili, minister financií vyvíja ďalší tlak cez sociálnu sieť, aby presadil peniaze na rodinnú politiku.

01.05.2021 10:00 , aktualizované: 03.05.2021 06:03
debata (555)

VIDEO: Matovičove úvahy o Ficovej špajze a 50 % DPH počas prvej tlačovej besedy v pozícii ministra financií začiatkom apríla.

Video

„Rodiny si mimoriadnu pomoc zaslúžia. Bez ohľadu na to, či sa to páči snobovi, ktorý si s pôžitkom rád vychutnáva kaviár. Bez ohľadu na to, či sa to páči zlodejovi, čo nikdy neplatil dane, ale býva v miliónovej vile. Bez ohľadu na to, či sa to páči podvodníkovi, ktorého bohatstvo pochádza len z toho, že iným neplatil faktúry. Bez ohľadu na to, čo si o tom myslí ten, pre ktorého cudzia rodina a deti nemajú žiadnu hodnotu.“ uviedol Igor Matovič v sobotu na sociálnej sieti.

Výrazná pomoc rodinám by stála štát stámilióny až miliardy eur. Jednou z ciest je zvýšenie daní, napríklad dane z pridanej hodnoty. Štát pritom bude musieť pritom sanovať enormné dlhy, ktoré vznikli počas pandémie. Matovič si vybral ako príklad pracujúcu matku s dvomi deťmi, ktorá by po daňovo-odvodovej reforme podľa jeho predstáv namiesto čistého príjmu 606 eur získala 1 021 eur.

Deficit verejnej správy v roku 2020 podľa Štatistického úradu dosiahol 5,609 miliardy eur, čo je 6,16 % z hrubého domáceho produktu Slovenskej republiky. Dlh verejnej správy v roku 2020 dosiahol 55,181 miliardy eur, čo bolo na úrovni 60,57 % HDP. Štátny dlh vlani stúpol o 9,906 miliardy eur a prevýšil tak hodnotu 55 miliárd eur, a celková výška dlhu v pomere k HDP sa zvýšila o 12,33 percen­tuálneho bodu (v roku 2019 dlh dosahoval 48,23 % HDP), uviedli štatistici.

Aktivity Igora Matoviča na sociálnej sieti po dlhšom období zdržanlivosti ožívajú. Názory, ktoré v nich prezentuje, sa rýchlo prejavujú aj pri riadení štátu. Keď koncom týždňa vyjadril nespokojnosť, že 16– a 17-roční tínejdežri dostávajú termíny na očkovanie, ministerstvo zdravotníctva obratom tieto termíny pre mladých zrušilo. Premiér Eduard Heger jeho kroky obhajoval aj tým, že ho treba brať nielen ako ministra, ale aj ako predsedu najsilnejšej koaličnej strany.

VIDEO: Matovič o sebe, prezidentke, opozícii aj plošnom testovaní.

Video

Posolstvo ministra: Milujte sa a množte sa

Podľa piatkového statusu Matovič pripravuje finančný plán, aby podporil zakladanie rodín a rodenie detí na Slovensku. Od mladých ľudí chce, aby sa zatiaľ milovali a množili.

Foto: FB Igora Matoviča
Igor Matovič, májové posolstvo

„Mne sa, ako ministrovi financií, patrí pozerať na prítomnosť ľudí na Slovensku, ale rovnako pozerať aj do budúcnosti – aby aj tí po nás mali z čoho žiť. … no a v tej budúcnosti Houston hlási problém. Veliký. V blízkej budúcnosti sa Slovensko stane najrýchlejšie stárnucou krajonou EÚ. Ako sa to stalo? Od revolúcie nám klesla tak výrazne pôrodnosť, že ak porovnáne počet detí, ktorý sa narodil – s pôrodnosťou v roku 1989 … nenarodilo sa nám viac ako 600 tisíc detí, ktoré nám budú veľmi chýbať.“ napísal.

Narážal tým na to, že dôchodkový systém je financovaný hlavne z odvodov pracujúcich ľudí, ktoré by sa podľa neho museli zvýšiť, aby bolo možné financovať vysoký prílev nových dôchodcov, keď pôjdu do penzie silné populačné ročníky takzvaných Husákových detí z obdobia sedemdesiatich rokov minulého storočia.

„Čo to znamená? A ako to riešiť? Ak vychádzam z predpokladu, že cesta vyšším zadĺžením bude zarúbaná, migrantov nechceme, kradnúť sa nebude a šetriť už nebude kde … tak jediný zdroj na financovanie viac dôchodkov z menej miezd budú vyššie dane a odvody. To však následne môže zo Slovenska vyhnať ešte viac ľudí. Hmm, Hlava 22.,“ uviedol Matovič, ktorý sľubuje riešenie.

O podpore rodinnej politiky tajuplne hovoril už dávnejšie na sociálnej sieti ešte v pozícii premiéra, potom všetko prekryla koaličná kríza a rekonštrukcia vlády, po ktorej sa z postu premiéra Matovič presunul na post ministra financií.

555 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #rodinná politika