Mikulec: EÚ nie je len o voľnom cestovaní, ale najmä o podpore a solidarite

Európska únia (EÚ) nie je len o voľnom cestovaní a spoločnej mene, ale predovšetkým o podpore a solidarite. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že Slovensku sa v roku 2004 otvorili dvere do spoločenstva, ktoré zdieľa rovnaké hodnoty, akými sú sloboda a demokracia.

01.05.2021 11:49 , aktualizované: 17:14
debata (64)

Minister poukázal, že štrukturálne financovanie z EÚ predstavuje 60 percent všetkých verejných investícií na Slovensku. „Modernizuje sa infraštruktúra, naši občania sa môžu zamestnať na pracovnom trhu s 500 miliónmi ľudí. Sme súčasťou jednotného trhu, ktorý nám umožňuje bezproblémový export našich výrobkov,“ vymenoval Mikulec.

Pripomenul, že rezort vnútra na projekty v roku 2020 čerpal granty z programov zahraničnej pomoci v sume viac ako 30 miliónov eur. Okrem iného aj na riešenie nepriaznivých situácií súvisiacich s ochorením COVID-19. „Pre mňa ako ministra vnútra je však mimoriadne zásadný fakt, že od vzniku EÚ vládne na starom kontinente najdlhšie obdobie mieru. A to si treba vážiť,“ poznamenal.

Šeliga: Vstup do EÚ je jedným z najvýznamnejších míľnikov

Vstup do Európskej únie (EÚ) je jedným z najvýznamnejších, ak nie najvýznamnejším míľnikom Slovenskej republiky. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedol podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Stále si podľa jeho slov dostatočne neuvedomujeme, aké veľké benefity z členstva čerpáme.

„Nie je to len cestovanie, slobodný pohyb tovaru a služieb, ale napríklad aj spoločný nákup vakcín, ku ktorým by sme sa samostatne dostali len veľmi ťažko. Ja našou zodpovednosťou a privilégiom pokračovať v proeurópskom a prozápadnom nastavení, ktoré za predchádzajúcich vlád síce utrpelo, ale jeho silné základy zostali,“ vyhlásil.

Šeliga pripomenul, že vďaka EÚ bude mať Slovensko v rámci plánu obnovy prostriedky na riešenie hospodárskeho a sociálneho vplyvu pandémie nového koronavírusu. Použité majú byť aj na zabezpečenie, aby hospodárstvo prešlo zelenou a digitálnou transformáciou a stalo sa tak udržateľnejším a odolnejším. „K nášmu rozvoju a kultúrnemu, hospodárskemu a sociálnemu pozdvihnutiu slúžia tiež eurofondy, ktoré prijímame od nášho vstupu do EÚ,“ uviedol s tým, že pri nedávnej príležitosti na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy propagoval myšlienku, ktorá je aj myšlienkou Európskej únie. „A tou je mier. V dnešnej turbulentnej dobe musíme držať spolu aj ako spojenci, pretože len od nás závisí, či v Európe bude mier,“ poznamenal.

Remišová: Prínos členstva v Európskej únii sa nedá merať len peniazmi

Prínos členstva v Európskej únii (EÚ) sa nedá merať len peniazmi. Členstvo prináša aj spolupatričnosť s ostatnými národmi Európy. Pri príležitosti 17. výročia vstupu Slovenska do EÚ to uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

„Už 17 rokov sme súčasťou spoločenstva slobodných a hrdých krajín Európskej únie. Spája nás ideál slobody, demokracie, právneho štátu a vzájomnej pomoci,“ skonštatovala. Poukázala, že od vstupu do EÚ bola finančná pomoc pre Slovensko vo forme eurofondov veľká a išlo o desiatky miliárd eur.

Vyzdvihla tiež vzájomné výmeny študentov a mládeže, bezvízový styk s množstvom krajín mimo EÚ či priestor bez hraníc. Zlepšuje to podľa vicepremiérky kvalitu života, prináša pracovné miesta a umožňuje rozvoj ľudí. „Členstvo v EÚ zároveň zvyšuje vplyv a význam Slovenska vo svete, keďže naši poslanci a ministri rozhodujú o pravidlách pre jeden z najväčších spoločných ekonomických priestorov na svete,“ uviedla.

EÚ je, ako tvrdí, spoločný projekt a jeho úspechy sú slovenskými úspechmi a jeho chyby a nedostatky sú i slovenskými problémami, ktoré je potrebné spoločne riešiť a zlepšiť efektivitu fungovania. „Tak, aby to prinášalo čo najväčší prospech pre ľudí, podniky a tvorbu pracovných miest. Sme v tom spolu s ostatnými krajinami,“ podotkla.

Kolíková: Členstvo v EÚ dáva Slovensku množstvo príležitostí

Vstup do Európskej únie (EÚ) dal Slovensku množstvo príležitostí. V súvislosti so 17. výročím tohto kroku to na sociálnej sieti uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Krajina sa tak podľa jej slov stala členom silného spoločenstva, založeného na spoločných hodnotách, princípoch demokracie a právneho štátu, dodržiavania ľudských práv a základných slobôd.

Šéfka rezortu spravodlivosti považuje za dôležité pripomínať si, že možnosti, ktoré Slovensko členstvom v EÚ získalo, sú silnejšie ako kompetencie, o ktoré sa delí.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Roman Mikulec