WHO odporúča šesť vakcín, Sputnik medzi nimi nie je

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) podporila na núdzové použitie šesť vakcín, zatiaľ medzi nimi nie sú ruské a čínske.

02.05.2021 08:00 , aktualizované: 21:12
debata (279)

21:12 Ľudia nad 50 rokov sa na očkovanie proti novému koronavírusu budú môcť zaregistrovať od stredy 5. mája. Od začiatku júna by tak mohli urobiť už všetci ľudia starší ako 16 rokov. Vo svojej pravidelnej nedeľnej videorelácii s názvom Čau, lidi to oznámil český premiér Andrej Babiš, ktorého citoval spravodajský portál iDNES.cz.

V skupine nad 50 rokov ide približne o 690 tisíc ľudí, píše iDNES.

Podľa Babiša dostalo v ČR druhú dávku protikoronaví­rusovej vakcíny už viac ako milión ľudí. „Očkujeme stále lepšie, zrýchľujeme a dúfajme, že 1. júna spustíme (očkovanie) pre všetky vekové kategórie,“ povedal premiér. Dodal, že v Česku môžu „každý týždeň spúšťať očkovanie pre ďalšiu vekovú kategóriu“.

16:32 Belgická polícia zadržala v sobotu 132 účastníkov nepovoleného protestu proti obmedzeniam súvisiacim s epidémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2. Protest v podobe hudobnej párty sa konal v bruselskom parku Bois de la Cambre.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, 127 osôb bolo zadržaných v rámci správneho konania a piati pre ozbrojený odpor, vyhrážky a obchodovanie s drogami. Počas zásahu proti demonštrantom polícia zaistila nože, petardy, dymovnice.

Na protest prišlo asi 2000 prevažne mladých ľudí. Podobná akcia sa uskutočnila aj 1. apríla, keď sa niekoľko tisíc mladých ľudí napriek obmedzeniam zišlo v tom istom parku na hudobnej párty.

14:29 Očkovanie proti novému typu koronavírusu pokračuje v Rusku stále pomaly, keďže zaočkovaných prvou i druhou dávkou bolo k 2. máju ešte len okolo deväť miliónov ľudí, čo je zhruba šesť percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajstvo ruskej štátnej televízie.

Ruskí vedci vyvinuli doposiaľ tri druhy protikoronaví­rusovej vakcíny. Prvá z nich, Sputnik V, je v Rusku k dispozícii na praktické použitie už takmer deväť mesiacov.

Avšak aj napriek už dokázanej účinnosti Sputnika V sa väčšina Rusov podľa prieskumov verejnej mienky nechce dať vôbec zaočkovať, pretože bezpečnosti vakcín nedôveruje.

13:07 Preskúmanie otázky, či môžu ľudia vystavení kontaktu s osobou infikovanou koronavírusom ukončiť povinnú desaťdňovú karanténu v prípade pravidelného testovania s negatívnym výsledkom, je predmetom pilotného projektu v Anglicku, ktorý sa spustí 9. mája. Informoval o tom v nedeľu denník The Guardian.

Úrady sa v rámci štúdie podporovanej britskou vládou telefonicky spoja s celkovo 40.000 blízkymi kontaktmi nakazených osôb, a ak sa rozhodnú zapojiť, pošlú im rýchlotesty na obdobie siedmich dní. Účastníci sa budú musieť každé ráno počas jedného týždňa otestovať a pokiaľ bude ich výsledok negatívny a nebudú mať nijaké príznaky ochorenia COVID-19, nebudú musieť zostať v izolácii.

9:15 Rakúsko od pondelka zmierňuje podmienky vstupu do krajiny pre pendlerov zo Slovenska či Talianska. Tieto krajiny už nebudú patriť medzi oblasti s vysokou incidenciou nákazy koronavírusom a pendleri sa preto budú musieť preukazovať negatívnym testom nie starším ako sedem dní namiesto doterajšieho testu vykonaného najneskôr 72 hodín pred cestou. Informovala o tom v nedeľu agentúra APA.

Negatívny maximálne 72-hodinový test budú po novom potrebovať pendleri prichádzajúci do Rakúska z Chorvátska a Holandska. Tieto štáty totiž pribudnú na zoznam vysokoincidenčných oblastí, na ktorý sú zaradené aj Bulharsko, Cyprus, Česko, Estónsko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko a Švédsko.

8:26 Počet ľudí nakazených nových druhom koronavírusu v Indii sa za posledný deň zvýšil o 392 488. V kra­jine na ochorenie COVID-19 v rovnakom čase zomrelo ďalších 3689 ľudí, vyplýva z údajov, ktoré v nedeľu zverejnilo indické ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Indii dosiahol 19,56 milióna. Od začiatku pandémie tam dosiaľ tiež evidujú 215 542 súvisi­acich úmrtí.

8:24 Imunita po prekonaní ochorenia COVID-19 je o niečo silnejšia než po podaní vakcíny. Vyplýva to z výskumu českého Centra bunkového a tkanivového inžinierstva v Brne. Informoval o tom v sobotu večer denník Právo.

„Vidíme, že ľudia, ktorí chorobu prekonali, majú na úrovni bunkovej imunity určite lepšiu odozvu než očkovaní,“ uviedla šéfka tímu vedcov pôsobiacich vo Fakultnej nemocnici u sv. Anny v Brne Irena Koutná. Údaje z konca marca ukázali, že zhruba 20 percent očkovaných nemá po prvej dávke vakcíny žiadne pamäťové stopy – tie boli zreteľné až po kompletnom zaočkovaní.

Protilátky by sa mali vytvoriť v oboch skupinách, no časom sa ich účinnosť zoslabuje a niekedy sa nemusia objaviť vôbec. „Ukazuje sa, že po troch mesiacoch sú protilátky vo väčšine prípadov nemerateľné. To ale neznamená, že ľudia nemajú pamäťové bunky, ktoré ich môžu ochrániť,“ dodala Koutná. Práve tieto bunky by mali v tele podľa nej zaručiť dlhodobejšiu ochranu.

8:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila na núdzové použitie vakcínu proti COVIDU-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna. Preparát tak má podporu WHO pre podávanie vo všetkých krajinách a možno ho distribuovať aj v rámci iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť rovnomerný prístup k vakcínam po celom svete.

WHO už skôr schválila vakcínu spoločnosťou Pfizer a BioNTech, dve vakcíny firmy AstraZeneca vyrábané v Indii a Južnej Kórei a vakcínu spoločnosti Johnson & Johnson. Očakáva sa, že v blízkej období urobí rozhodnutie ohľadom dvoch vakcín čínskych firiem Sinopharm a Sinovac, napísala agentúra AFP.

Podľa štatistík americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa už vo svete potvrdilo viac ako 150 miliónov prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa prvýkrát objavil koncom roka 2019 v Číne. Hranicu 100 miliónov nakazených svet prekonal na konci tohtoročného januára.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus