Do školy v pondelok pôjdu deti bez testov. Nemusia ich mať ani rodičia

Od pondelka sa otvárajú školy v ďalších slovenských okresoch. Riadiť sa pritom budú školským Covid automatom. Minister Branislav Gröhling (SaS) pripomenul, že žiaci ani zákonní zástupcovia sa už nemusia celoplošne preukazovať negatívnym testom. Testovanie sa mení na intervenčné, teda je potrebné len tam, kde sa objaví pozitívny prípad alebo ohnisko nákazy.

02.05.2021 14:00
debata (11)

„Na základe osvedčeného školského semafora budeme testovať tam, kde vznikne podozrenie alebo sa potvrdí nákaza. Školy budú môcť požiadať ministerstvo školstva o pomoc pri testovaní,“ podotkol Gröhling. Ministerstvo už distribuovalo školám objednané kloktacie testy, využívať môžu aj päťeurový príspevok na antigénové testovanie.

Žiaci sa už nemusia pri vstupe do školy preukázať negatívnym testom. Ten je však podmienkou, ak idú na prijímačky. Ak je žiak v čase prijímacích skúšok v karanténe či izolácii, po jej skončení sa preukáže potvrdením od lekára, a riaditeľ školy mu čo najskôr určí náhradný termín skúšok.

Od 3. mája sa otvárajú základné a stredné školy v okresoch s I. stupňom varovania, teda tzv. ružových podľa Covid automatu. Otvorené môžu byť aj internáty. Na vysokých školách v týchto okresoch sa môže vyučovať len v skupinách do 10 osôb.

Prax sa môže realizovať v skupinách najviac po desať študentov. Toto pravidlo platí aj pri záverečných skúškach. Študenti tiež môžu vykonávať záverečné skúšky a absolvovať prax v skupinách do 10. V neobmedzenom počte môžu do škôl chodiť študenti zdravotníckych odborov. Fungujú aj jazykové školy, školské kluby detí, centrá voľného času, základné umelecké školy, centrá pedagogického poradenstva a špeciálne výchovné zariadenia. Pre študentov stredných škôl, osemročných gymnázií a špeciálnych škôl sú otvorené aj internáty. Internáty vysokých škôl poskytujú ubytovanie študentom zdravotníckych odborov a študentom vykonávajúcim záverečné skúšky.

Väčšina Slovenska, teda 60 okresov, ostáva v červenej fáze, v II. stupni varovania. V týchto okresoch sú otvorené materské a základné školy, špeciálne školy, školský klub detí, prvé štyri ročníky osemročných gymnázií, centrá pedagogického poradenstva, špeciálne výchovné zariadenia, stredné zdravotnícke školy a končiace ročníky ostatných stredných škôl. Ďalší žiaci, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, sa môžu vzdelávať prezenčne v skupinách po 5 detí plus jeden učiteľ. Podmienka 5+1 platí aj pre prax na vysokých školách. Obmedzenia sa nevzťahujú na študentov zdravotníckych odborov. Jazykové školy, centrá voľného času a umelecké školy môžu poskytovať individuálnu výučbu. Internáty sú otvorené len pre študentov vykonávajúcich prax a záverečné skúšky, tiež pre študentov zdravotníckych odborov na stredných a vysokých školách, pre žiakov špeciálnych škôl a pre končiace ročníky stredných škôl a osemročných gymnázií.

V III. stupni varovania, teda v bordovej farbe, je budúci týždeň 10 okresov. Prezenčne môžu chodiť do škôl žiaci prvého stupňa základných škôl, špeciálnych škôl, deti v materských školách a špeciálnych výchovných zariadeniach. Otvorené sú aj centrá pedagogického poradenstva, končiace ročníky základných škôl, stredných škôl a osemročných gymnázií. Žiaci bez prístupu k dištančnému vzdelávaniu sa môžu vzdelávať prezenčne v skupinách 5 +1. Otvorené sú stredné zdravotnícke školy a vysoké školy pre študentov zdravotníckych odborov. Na vysokých školách študenti tiež môžu prezenčne vykonávať záverečné skúšky a prax v skupinách 5+1. Individuálne vyučovanie je možné v umeleckých, jazykových školách a centrách voľného času. Internáty sú otvorené len pre žiakov špeciálnych škôl, študentov vysokých škôl počas záverečných skúšok a pri výkone praxe a pre študentov zdravotníckych odborov na stredných a vysokých školách.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo