Poslanci o PVV a dôvere Hegerovmu kabinetu diskutovali do noci, hlasovať by mali v utorok

V parlamente sa v pondelok večer skončila diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Počas piatku a pondelka v nej v pléne Národnej rady SR vystúpilo okolo 40 rečníkov. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) prerušil schôdzu do utorka do 10.00 h, keď by mal predstúpiť so záverečným slovom premiér Eduard Heger (OĽANO). Následne majú poslanci hlasovať o vládnom programe a vyslovení dôvery Hegerovmu kabinetu.

03.05.2021 09:00 , aktualizované: 23:11
debata (24)

VIDEO: Matovič v parlamente o sebe, prezidentke, opozícii aj plošnom testovaní.

Video

Program vlády predložil premiér na mimoriadnu schôdzu NR SR v piatok, keď v rozprave dominovali vyjadrenia viacerých členov kabinetu. Ministri pokračovali aj v pondelok ráno. Následne sa počas pondelka do diskusie zapojili opoziční i koaliční poslanci.

Písomne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ústne prihlásení majú vyčlenených najviac desať minúť. Na rečníkov môžu poslanci reagovať faktickými poznámkami, tie môžu trvať najviac dve minúty.

Milanová vysvetľovala neúčasť ministrov, zožala kritiku

Popoludňajšie rokovanie Národnej rady (NR) SR sa začalo neskôr. Dôvodom bola neúčasť ministrov v rokovacej sále na diskusii k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Po príchode ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽANO) ju podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer) vyzval na vysvetlenie neúčasti členov kabinetu. Milanová reagovala kritikou predchádzajúcich vlád a tým, že ministri musia každý deň niečo robiť. Na jej vyjadrenie sa vzniesla vlna kritiky.

Ministerka vyhlásila, že nikto z členov vlády by si nikdy nedovolil pohŕdať Národnou radou SR. „Vážime si čas, ktorý tu trávite aj v súvislosti s PVV, ktoré považujeme za nesmierne dôležitý dokument,“ uviedla. Vo vystúpení zdôraznila význam PVV, poukázala na koronakrízu aj nedostatky predchádzajúcich vlád. Dodala, že na ministerstve našla po nástupe do funkcie spúšť. „Nemáme čarovný prútik, ktorým by sme povedali, že chceme takú krajinu, v ktorej by sa nám všetkým mohlo dobre žiť. My preto musíme každý deň niečo robiť,“ uzavrela.

„Takže konštatujem, že za to, že ste meškali vy aj vláda, je zodpovedná predchádzajúca vláda,“ reagoval Blanár. Považuje za neprijateľné, aby v pléne nebol žiaden člen exekutívy, ktorá sa uchádza o dôveru NR SR. „Môže sa všeličo stať, ale ani predsedajúci nemal informáciu, či niekto príde a kto príde zastupovať vládu,“ namietal.

Vládu za neúčasť na rokovaní kritizoval aj koaličný poslanec Martin Borguľa (Sme rodina). „Prosím vás aj celú vládu, aby ste si uvedomili, že parlament je nadriadený vláde,“ podotkol. Neprítomnosť členov kabinetu označil za nonsens. Poukázal na to, že sám má pripomienky k PVV a ako poslanec bude na rokovaní prítomný zrejme do neskorého večera.

„Nie je hanbou priznať si chybu, povedať, stalo sa to, z takýchto príčin tu nikto nebol. Miesto toho idete do desiateho pokolenia a rozprávate, aké chyby urobila predchádzajúca vláda. Vaša odpoveď bola žiadna,“ reagoval Marián Kéry (Smer). „Ste ministerka kultúry, ale predviedli ste absolútnu nekultúru,“ uviedol Erik Tomáš (nezaradený).

Peter Pellegrini (nezaradený) označil Milanovej vystúpenie za prázdne a bezduché. V parlamente by sa malo podľa neho reagovať vecne a odborne. „Vy ste sa vlastne vo svojej reči sama udivila, že každý deň musíte niečo robiť,“ poznamenal s tým, že ako členka vlády je Milanová vnímaná ako neviditeľná a najslabšia z vlády.

Marek Šefčík (OĽANO) poukázal na to, že ráno v pléne sedelo viacero ministrov. Deklaroval záujem členov vlády byť na rokovaní. Argumentoval aj tým, že do rokovacej sály prišiel počas popoludňajšej diskusie aj ďalší minister. Blanárovi vyčítal, že ako predsedajúci nemá právo komentovať rečníka.

Naď: Zdedil som korupčné peklo

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v pléne NR SR v pondelok doobeda v diskusii k programovému vyhláseniu vlády skonštatoval, že za uplynulý rok sa vedeniu rezortu obrany podarilo zrušiť množstvo nevýhodných zmlúv. Poukázal aj na to, že v parlamente po rokoch prijali bezpečnostnú aj obrannú stratégiu. Podľa Naďa sa podarilo upevniť pozíciu Slovenska v oblasti zahraničného smerovania. Vyzdvihol profesionalitu Ozbrojených síl (OS) SR a zapojenie vojakov do pomoci v boji s pandémiou koronavírusu. Poslancov poprosil o podporu PVV a obrany samotnej. Do budúcna avizoval napríklad predloženie obrannej dohody.

Naď počas svojho vystúpenia zhodnotil uplynulý rok a kritizoval predchádzajúce vlády. Tvrdí, že sa v minulosti vytunelovali Letecké opravovne Trenčín a že sa zbytočne vyhadzovali peniaze pre nevýhodné zmluvy aj v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku. „Neuveriteľné, ako sa kradlo v rezorte obrany,“ povedal. Vyhlásil, že v rezorte zdedil „korupčné peklo“.

Vyzdvihol prijatie obrannej aj bezpečnostnej stratégie, ale aj ďalších plánov a stratégií. Uviedol, že sa mu podarilo dosiahnuť v minulom roku výdavky na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Mikulec: Prvý rok vládnutia bol ťažký

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) poukázal na to, že prvý rok vládnutia bol ťažký, náročný a vo veľkej časti spojený so zvládaním pandémie. „Bola to zaťažkávajúca skúška pre každého člena vlády a ja som presvedčený, že každý jeden člen vlády spravil všetko preto, aby sme zvládli pandémiu, aby sme zachránili čo najviac životov a zdravia občanov SR," zdôraznil. Tvrdí, že pri prijímaní ťažkých a nepríjemných rozhodnutí je finálna zodpovednosť na konkrétnom členovi vlády alebo ministrovi a „z opozičného kresla sa veľmi ľahko hovorí s nulovou zodpovednosťou." Napriek boju proti koronavírusu na rezorte vnútra podľa neho nezaháľali.

Vladimíra Marcinková (Za ľudí) ocenila, že minister vždy prízvukuje proatlantické a proeurópske smerovanie. Rovnako uvítala, že za uplynulý rok sa posilnilo aj sociálne zabezpečenie a postavenie žien v armáde.

„Konečne sa myslí na vojakov, na ich sociálne zabezpečenie,“ poznamenal predseda brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Odmieta kritiku opozície v oblasti zahraničnopoli­tických otázok. Podčiarkol, že obrana by mala byť apolitická.

Kollárovi poslanci žiadajú znížiť DPH

Najlepším riešením pri programovom vyhlásení vlády (PVV) by bolo otvoriť ho a prijať viaceré zmeny, ktoré by zohľadňovali aj súčasnú situáciu. Riešenie, ku ktorému sa nakoniec dospelo, je druhým najlepším. Uviedol to v pondelok v rozprave v Národnej rade (NR) SR poslanec Sme rodina Martin Borguľa.

„Som ten, ktorý naozaj chcel, aby sa PVV otvorilo, aby sa niektoré články pomenili,“ skonštatoval. Zároveň však dodal, že doterajšia vláda si prešla mnohými „úskaliami“, a to pandémiou, ekonomickou krízou, ale aj problémami medzi niektorými členmi vlády. V záujme kontinuity je podľa neho druhým najlepším riešením, že sa programové vyhlásenie vôbec neotvára, pretože mohli vzniknúť konflikty. Zdôraznil, že podporuje PVV aj vládu. V najbližších troch rokoch sa chce venovať napríklad ochrane seniorov pred týraním či problematike opatrovateliek.

V programovom vyhlásení sa okrem iného uvádza, že vláda plánuje posúdiť zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky služby v cestovnom ruchu. „Tu nie je čo zvažovať, tu treba pristúpiť k zníženiu DPH v cestovnom ruchu a veľmi radikálne,“ myslí si. Zároveň tvrdí, že zvyšovanie daní by nemalo byť v súčasnosti témou. Zvýšenie DPH, ako naznačil minister financií Igor Matovič (OĽANO), si nevie predstaviť ani ďalší poslanec Sme rodina Miloš Svrček.

Ledecký: Rómska problematika len na vytĺkanie bodov

V podpore komunít sa urobilo málo, vláda sa za rok nedostatočne venovala napríklad rómskym komunitám. Vyhlásil to poslanec Vladimír Ledecký (Za ľudí), ktorý bol donedávna štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Vyzval, aby sa rómska problematika nevyužívala len na politické body. Dodal, že programové vyhlásenie vlády (PVV) nespochybňuje, ale bude ho vyhodnocovať nekompromisne.

„Doteraz som riešil túto oblasť s úradom splnomocnenkyne vlády, aj som bojoval, a to očakávam aj ďalej od všetkých rezortov. Uvedomujem si, že tu bola pandémia, ale o to viac by sme mali urobiť v nasledujúcom období,“ pripomenul Ledecký v súvislosti s problematikou rómskej komunity. Vidí tiež priestor na finančnú podporu najmenej rozvinutých okresov.

Poslanec tiež upozornil, že treba zintenzívniť aktívnu politiku trhu práce. „Treba si uvedomiť, že peniaze z eurofondov, z ktorých bola financovaná, sa pomaly míňajú a hlavne na budúci rok, pokiaľ do tejto oblasti nenalejeme peniaze zo štátnych fondov, budeme tu mať dlhodobo nezamestnaných a ťažko zamestnateľných ľudí,“ upozornil.

Pellegrini: Prečo ste odišli?

Ledecký podľa svojich slov nespochybňuje PVV, ale trvá na tom, aby bolo reálne a realizovateľné. Pripomenul, že sa v dokumente oproti minulému roku v tejto oblasti nič nezmenilo, pričom ho pomáhal tvoriť. PVV preto podporuje, no chce permanentne, nestranne a nekompromisne vyhodnocovať jeho plnenie.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini sa Ledeckého spýtal, prečo odišiel z postu štátneho tajomníka, kde mohol pokračovať v rozvoji regiónov. „Z ministerstva som odišiel, lebo som mal iné riešenia a priority, ako malo vedenie ministerstva,“ vysvetlil Ledecký.

Valášek má obavy zo zahraničnej politiky

Nedostatočný priestor dostala v PVV podľa Valáška kultúra, ktorú zasiahla pandémia a na ktorú sa neplánujú čerpať peniaze ani z plánu obnovy. Kritizoval, že v dokumente sa málo odráža pandémia. Tá podľa neho odhalila systémové a inštitucionálne problémy pri riadení štátu. Ocenil, že PVV reaguje na otázku potreby zmien spôsobu krízového riadenia štátu. „Tu sa vláda poučila z krízy, v programovom vyhlásení hovorí o potrebe zapracovať poznatky z boja proti pandémii,“ uviedol. Obáva sa plnenia klauzuly PVV, že Slovensko bude v zahraničnej politike zodpovedným a predvídateľným partnerom. Pripomenul zahraničné cesty ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy či Budapešti a ďalšie situácie či vyjadrenia v tejto súvislosti.

Vyzval tiež kabinet na väčšiu pozornosť k európskym témam, aby Slovensko neprichádzalo o financie z európskych zdrojov. Tvrdí, že väčšina ministerstiev považuje európske témy za povinnú jazdu. Aj preto podľa neho Slovensko prichádza o príležitosti a financie.

Tomáš: Na vláde chaosu sa nič nezmení

Už viac ako rok má Slovensko vládu chaosu, amaterizmu, fatálnych zlyhaní, volebných podvodov, deštrukcie sociálneho štátu a medzinárodnej hanby a ani po aktuálnej schôdzi parlamentu sa nič nezmení. Vyhlásil to v pondelok v rozprave v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec Erik Tomáš.

Skonštatoval, že vláda sa ani nesnaží skrývať, že nie je nová, podľa neho to potvrdzuje aj programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré sa od predchádzajúceho líši len „kozmetickými úpravami“. Kritizoval, že nereflektuje na túto krízu a neobsahuje východiská z nej.

Podotkol, že vláda podviedla ľudí v sociálnej oblasti. Väčšina z opatrení, ktoré boli prijaté v predchádzajúcom volebnom období, boli podľa Tomáša buď zrušené, alebo okresané. Považuje to za podvod na voličoch.

„Vaša pracovná metóda je demagógia,“ reagoval na Tomáša poslanec Martin Borguľa (Sme rodina). Zopakoval, že v prípade 13. dôchodkov súčasná vládna koalícia našla aj napriek koronakríze prostriedky na ich vyplatenie. „Ste jednoducho hotový z toho, že nevládnete, že tie peniaze, ktoré prichádzajú z Európskej únie, už nebudete môcť vy rozdeľovať,“ adresoval Tomášovi Peter Vons (OĽANO). Poslanci OĽANO Ján Herák a Peter Pollák označili vystúpenie Tomáša ako populistické.

Eštok hovorí o zdrape papiera

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) označil PVV za zdrap papiera, podľa ktorého ťažko hodnotiť vládu. Tvrdí, že vláda „fatálne prepadla“ v boji s pandémiou a zaviedla chaos a zmätok vo všetkých oblastiach. Myslí si, že nedokázala pomáhať vo finančnej ani sociálnej oblasti. „Ak by napĺňala vláda aspoň svoje predvolebné zmluvy, mohli by sme k nej byť aspoň trochu zhovievavejší,“ skonštatoval. Pripomenul napríklad sľuby o transparentnosti a otvorenosti. „Vláda nám pravdu nehovorí, utajuje veci, ktoré by utajovať nemala. Vo výberových konaniach sa vybrala cestou výberu svojich ľudí na najdôležitejšie pozície,“ povedal. Kritizoval najmä expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Dodal, že zo sľubov vlády ostala len drzosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Lucia Drábiková (OĽANO) reagovala tým, že Šutaj Eštok aj s kolegami zo Smeru-SD používajú dokola rovnaké „pseudoargumenty“ a recyklujú dokola to isté.

Exministerka Laššáková sa venovala najmä obnove kultúrnych pamiatok. Kritizuje, že v PVV ani v rozpočte kapitoly kultúry nie sú na tento účel vyčlenené iné financie, ako tie, ktoré zanechala predchádzajúca vláda. Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) odmieta slová Laššákovej o tom, že sa napríklad neinvestovalo tento rok nič do obnovy hradu Krásna Hôrka. Podľa Kozelovej mala byť obnova dávno dokončená, vyčíta to bývalej vláde.

Diskusia k Programovému vyhláseniu vlády

Pre Hegerov kabinet zostáva kľúčový boj s daňovými únikmi, praním peňazí, transparentnosť s narábaním s verejnými zdrojmi. Chcú zmeniť model financovania samospráv, podporovať rodiny a zabezpečiť obnovu a prosperitu Slovenska po pandémii. Vládne noviny, ktoré by obsahovali odpočet činnosti jednotlivých ministerstiev, sa podľa neho zatiaľ nechystajú. No v programovom vyhlásení sa s nimi ráta.

Bývalý premiér a aktuálne minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa na pôde parlamentu v piatok ospravedlnil každému, koho sa dotkol počas svojho pôsobenia na poste premiéra. Posledný rok označil za boj hodnôt.

Tak ako pred rokom aj teraz predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková (SaS) avizovala, že programové vyhlásenie nepodporí, pretože obsahuje systém unitárnych zdravotných poisťovní. Koaličný poslanec Patrick Linhart (Sme rodina) vyzval ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO) na odchod z funkcie, inak tiež vyhlásenie vlády nepodporí. Za programové vyhlásenie zrejme nezodvihnú ruky ani dvaja odídenci zo strany Za ľudí.

Podľa predsedu opozičnej strany Smer Roberta Fica je text Programového vyhlásenia vlády neprofesionálny a bez finančného krytia, strana ho nepodporí a bude hlasovať proti dokumentu. Tak ako pred rokom, keď bol premiérom Matovič, aj teraz vláda prišla s programovým vyhlásením v poslednej chvíli. Program má 131 strán a 18 kapitol. Podľa Hegera je Plán obnovy a odolnosti SR cestovnou mapou programového vyhlásenia.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová 1. apríla. Kabinet musí do 30 dní od vymenovania požiadať parlament o vyslovenie dôvery. Na to potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #programové vyhlásenie vlády #Hegerova vláda