Za ľudí: Bez slobodnej práce novinárov nemôže fungovať demokratická spoločnosť

Bez slobodnej práce novinárov nemôže fungovať demokratická spoločnosť ani právny štát. Na pondelkovej tlačovej konferencii k Svetovému dňu slobody tlače to uviedol v mene predstaviteľov koaličnej strany Za ľudí podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga.

03.05.2021 13:35 , aktualizované: 16:04
TB Za ľudí Remišová Kolíková Šeliga Foto: ,
Strana Za ľudí.
debata (38)

Ako verejne činné osoby musíme znášať väčší tlak na našu osobu a máme povinnosť odpovedať vám novinárom, lebo vy zastupujete verejnosť, doplnil. V súvislosti so svetovým dňom pripomenul osud novinára Jána Kuciaka so snúbenicou a ďalších novinárov vo svete, ktorí boli zavraždení, lebo si robili svoju robotu.

Predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová zdôraznila, že Slovensko má stále veľké resty v tzv. infozákone, a preto by mal byť vylepšený. Naráža pritom na nezverejňovanie zmlúv o výkupe pozemkov či dcérskych spoločnostiach štátnych firiem. Ak máme mať otvorené vládnutie, infozákon je potrebné zlepšiť a my to v rámci koalície budeme aj presadzovať, zdôraznila.

Slobodu tlače podľa nej negatívne ovplyvňuje aj šírenie dezinformácií a hoaxov. Preto sme do plánu obnovy na nasledujúce roky zahrnuli aj nástroj na boj proti dezinformáciám a hoaxom. Plánujeme na to podporiť IT riešenia, umelú inteligenciu na vyhľadávanie hoaxov a dezinformácií, takisto aj vzdelávanie a osvetu, podotkla.

Čekovský: Slovensko je ostrovom slobodných médií v strednej EÚ

Hnutie OĽaNO považuje nezávislé mediálne spravodajstvo a slobodné médiá za nevyhnutnú súčasť demokratickej spoločnosti. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) v tejto súvislosti konštatoval, že Slovensko je stále „ostrovom slobodných médií v strednej Európe". Potvrdila to podľa neho aj nedávna správa o slobode tlače organizácie Reportéri bez hraníc, z ktorej vyplýva, že SR je v oblasti slobody tlače na tom lepšie ako Česko, Maďarsko a Poľsko. Čekovský doplnil, že pre hnutie OĽaNO je sloboda tlače základnou hodnotou.

Aj koaličná SaS zdôraznila, že sloboda tlače je nevyhnutným atribútom dobre fungujúcej spoločnosti. Nebudeme nikdy súhlasiť s akoukoľvek snahou obmedzovať či prikazovať médiám, o čom majú písať a ktoré témy otvárať. Veríme, že už nikdy nebudeme svedkami, keď by bol novinár v našej krajine sledovaný, zastrašovaný, či sa dokonca stal obeťou vraždy, uviedol poslanec NR SR a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). Doplnil, že napriek rôznym tlakom na novinárov je dôležité chrániť nezávislosť pravdivého spravodajstva, a to najmä v čase šíriacich sa dezinformácií a hoaxov.

Novinári čakajú na Borisa Kollára Čítajte viac Šéfovia diplomacií Slovenska, Česka a Rakúska upozornili na útoky voči novinárom

Mimoparlamentná strana Spolu v tejto súvislosti rázne odmietla verbálne útoky niektorých koaličných i opozičných politikov na novinárov a médiá. Samozrejme, aj novinárov, tak ako politikov, možno vecne kritizovať ale verbálne útoky, ktoré grobiansky a bezdôvodne spochybňujú prácu novinárov a médií, sú neprijateľné a hodné odsúdenia, vyhlásil podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Miroslav Kollár (nezaradený). Ako ďalej uviedol, nemá vedomosť, že by súčasná vláda pripravila systémovú zmenu fungovania médií verejnej služby. Mrzí ho, že v programovom vyhlásení kabinetu Eduarda Hegera (OĽANO) zostal zámer vydávať vládne noviny.

Úrad vlády: Sloboda tlače garantuje bezpečnosť pre všetkých

Prístup k slobodným a kvalitným informáciám v plnej miere zabezpečujú slobodné a nezávislé médiá. Novinári potrebujú prostredie, v ktorom budú môcť bezpečne vykonávať svoju prácu a napĺňať svoje poslanie. Zároveň je úlohou štátu vytvárať podmienky a predpoklady na ich fungovanie bez akéhokoľvek ohrozenia uviedol Úrad vlády.

Sloboda tlače podľa ÚV garantuje bezpečnosť pre všetkých. „Aj súčasná pandémia nám ukázala, že spoľahlivé a pravdivé informácie sú pre nás dôležitejšie viac ako kedykoľvek pred tým,“ tvrdí úrad. Doplnil, že zvádzať úspešný boj proti dezinformáciám, hoaxom či konšpiráciám dokáže spoločnosť len za pomoci slobodných a nezávislých médií.

ÚV pripomína, že slobodné, nezávislé médiá a bezpečnosť novinárov musia byť prioritou. „Slovensko zažilo bezprecedentný útok na prácu novinára, ktorý za svoju prácu, spolu so snúbenicou, zaplatili tou najvyššou cenou – životom. Táto udalosť bola nielen veľkou ranou a tragédiou našej novodobej histórie, ale zároveň odkryla otázku bezpečnosti novinárskeho povolania,“ uviedol.

Tretí májový deň vyhlásila za Svetový deň slobody tlače v roku 1991 Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO). Tento deň pripomína základné princípy slobody tlače, taktiež slúži ako príležitosť informovať verejnosť o porušovaní práv na slobodu prejavu a ako pripomienka uväznenia alebo smrti mnohých novinárov, ktorí prinášajú ľuďom každodenné informácie o dianí vo svete.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #sloboda tlače #Za ľudí