Vakcína spôsobila smrť vojaka, Španieli však očkovanie odporúčajú

Smrť vojaka podľa lekárov bola dôsledkom očkovania AstraZenecou, ale vakcínu naďalej v Španielsku považujú za bezpečnú a odporúčajú očkovanie.

04.05.2021 05:40 , aktualizované: 23:03
Nemecko, COVID-19, AstraZeneca, očkovanie,... Foto: ,
Niekoľko stoviek ľudí čaká v rade pred vakcinačným centrom na očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v meste Schwerin, spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severe Nemecka v piatok 30. apríla 2021.Od 1. mája 2021 ľudia plne zaočkovaní proti koronavírusu v tejto spolkovej krajine sú oslobodení od povinnosti testovať sa.
debata (120)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:01 Americký prezident Joe Biden povedal, že Spojené štáty sú pripravené „okamžite“ spustiť očkovanie proti novému koronavírusu pre tínedžerov vo veku 12 – 15 rokov. Takýto krok však podľa neho musí najprv odsúhlasiť tamojší regulačný úrad, uviedla agentúra AFP.

V prípade, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolí použitie vakcíny pre túto vekovú skupinu, bude na tento účel uspôsobených 20.000 očkovacích miest po celej krajine, informoval Biden na utorňajšom brífingu v Bielom dome.

FDA by mohol udeliť súhlas na núdzové použitie vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech pre túto vekovú kategóriu začiatkom budúceho týždňa, informovala televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Bidenovej administratívy. Deti vo veku 12 – 15 rokov tvoria asi päť percent americkej populácie, dopĺňa CNN.

22:02 Taliansky premiér Mario Draghi verí, že celoeurópsky digitálny zelený preukaz, tzv. COVID pas, uľahčí od polovice júna cestovanie medzi krajinami EÚ.

„Je čas rezervovať si dovolenku v Taliansku,“ uviedol Draghi podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii po videokonferencii ministrov cestovného ruchu skupiny G20 usporiadanej Rímom, ktorá bola zameraná na obnovenie cestovania po koronakríze.

Podľa Draghiho sú európske digitálne pasy na dobrej ceste k tomu, aby sa do uvedeného termínu začali naplno používať.

Taliansko, ktoré momentálne predsedá skupine G20 pozostávajúcej z dvadsiatich najväčších ekonomík sveta, má spoločne s ďalšími juhoeurópskymi kajinami s ekonomikami zameranými na cestovný ruch a turizmus záujem znova oživiť cestovanie v normálnom režime pred nadchádzajúcou, pre ich ekonomiky kľúčovou letnou dovolenkovou sezónou.

Ako uvádza DPA, systém európskych očkovacích preukazov umožní členským štátom EÚ uznávať ich občanom potvrdenia o očkovaní, čo uľahčí cezhraničné cestovanie v rámci eurobloku. Preukaz by mal obsahovať informácie o tom, či bola príslušná osoba testovaná na nový koronavírus, prekonala ochorenie COVID-19 alebo bola zaočkovaná.

„Z krátkodobého hľadiska je teraz našou úlohou obnoviť dôveru v bezpečné cestovanie,“ uviedol splnomocnenec nemeckej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiß.

21:31 Americký prezident Joe Biden si stanovil nový cieľ v boji proti pandémii koronavírusu v USA. Chce dosiahnuť, aby do 4. júla, na ktorý pripadá Dňa nezávislosti, bolo aspoň prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 70 percent dospelých Američanov, oznámil v utorok Biely dom. Teda prbližne 185 miliónov ľudí.

Do toho istého termínu má byť tiež úplne zaočkovaných 160 miliónov dospelých obyvateľov USA, uviedli agentúry AP a AFP.

K tomu má dopomôcť aj nová stratégia Bieleho domu pri distribúcii očkovacích látok proti covidu. Vakcíny sa budú po novom presúvať z tých amerických štátov, kde je o ne menší záujem, do iných štátov, ktorých obyvatelia prejavujú vyššiu ochotu k vakcinácii.

Zjednodušiť sa má aj prístup Američanov k vakcínam v čase, keď začína celkový záujem o očkovanie proti covidu v USA klesať.

Minimálne prvú dávku vakcíny už dostalo viac ako 56 percent dospelých obyvateľov Spojených štátov (148 miliónov) a plne zaočkovaných je už skoro 105 miliónov ľudí. V USA sa momentálne aplikuje približne 965 000 prvých dávok očkovacích látok za deň. Podľa agentúry AP je toto tempo takmer dvojnásobne vyššie, než by bolo potrebné na dosiahnutie nových Bidenových cieľov.

Oficiálne ich prezident predstaví počas prejavu, ktorý prednesie v utorok z Bieleho domu. Krátko pred prejavom o nich informovali predstavitelia Bidenovej administratívy.

21:05 Americká vláda začne prerozdeľovať vakcíny proti koronavírusu do tých štátov USA, ktorých obyvatelia prejavujú o zaočkovanie vyšší záujem. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena.

O zmene v distribučnom programe ako prvý informoval americký denník The Washington Post. Biely dom túto informáciu oznámil guvernérom jednotlivých štátov v utorok ráno, píše AP.

Americké federálne úrady doteraz distribuovali vakcíny medzi jednotlivé štáty USA na základe počtu obyvateľov. Vláda USA však najnovšie plánuje previesť dávky očkovacej látky zo štátov s nízkym záujmom o očkovanie do tých štátov, kde obyvatelia prejavujú väčšiu ochotu dať sa zaočkovať, priblížil zdroj AP.

Administratíva prezidenta Bidena však zdôraznila, že dodávky vakcíny budú pre obyvateľov prvej skupiny štátov opätovne navýšené v momente, keď o ne prejavia zvýšený záujem.

Záujem o očkovanie proti koronavírusu v USA celoplošne klesá, v niektorých štátoch každý týždeň z tohto dôvodu odmietajú časť či dokonca celé dodávky vakcín, približuje AP. Úrady štátu Iowa tento týždeň – pre nízky záujem o očkovanie – neprijalo takmer tri štvrtiny dávok, ktoré mala do štátu dodať federálna vláda.

20:44 Iracký minister zdravotníctva Hasan Támimí odstúpil z funkcie pre tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19, kde v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a 110 utrpelo zranenia.

Támimí, ktorý bol členom vlády podporovanej vplyvným irackým šiitským duchovným Muktadom as-Sadrom, sa rozhodol odstúpiť z úradu ministra z vlastnej vôle. Urobil tak krátko po tom, čo kabinet hlasoval o odporúčaniach výboru, ktorý požiar vyšetroval.

Požiar vyvolal pobúrenie na sociálnych sieťach, ktorými sa šíril hashtag požadujúci Támimího odvolanie.

india, koronavírus Čítajte viac Svet podáva Indii pomocnú ruku, oheň zabil v Bagdade 82 covidových pacientov

Iracký premiér Mustafá Kázimí následne pozastavil výkon funkcie Támimímu, guvernérovi Bagdadu Muhammadovi Džábirovi i ďalším vysoko postaveným predstaviteľom oblasti, kde sa nachádza nemocnica Ibn al-Chatíba, v ktorej požiar vypukol. Kabinet však pozastavenie výkonu funkcie v prípade Támimího a Džábira v utorok zrušil. Ako pripomína AFP, obe funkcie sú značne spolitizované miesta v systéme spravovania krajiny, ktorý je známy pre klientelizmus.

Támimího i ostatných v súvislosti s tragickým požiarom vyšetruje polícia.

Požiar sa začal výbuchom v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch.

Podľa irackej komisie pre ľudské práva 28 z obetí boli pacienti, ktorých museli odpojiť z umelej pľúcnej ventilácie, aby s pomocou iných mohli uniknúť pred plameňmi. V nemocnici sa navyše nachádzali desiatky ľudí, ktorí prišli navštíviť svojich príbuzných na jednotke intenzívnej starostlivosti.

20:02 Výskumníci z Univerzity kráľovnej Márie v Londýne (QMUL) vyvinuli nový, jednoduchý čuchový test, ktorý môže pomôcť pri včasnej detekcii Parkinsonovej choroby a taktiež koronavírusu SARS-CoV-2 u širšej populácie.

Ako uvádza QMUL na svojej webovej stránke, čuchové testy majú potenciál pomáhať pri diagnostike určitých neurologických chorôb vrátane Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Tieto testy však nie sú všeobecne dostupné, sú pomerne drahé a časovo náročné na aplikovanie v bežných zdravotníckych zariadeniach.

Vedci z QMUL preto vyvinuli nový typ súpravy na testovanie vôní, ktorá obsahuje kapsuly aromatických olejov umiestnené medzi dvoma prúžkami jednostrannej lepiacej pásky. Kapsuly sa následne jednoducho rozdrvia medzi prstami a pásik lepiacej pásky sa odlepí, aby sa uvoľnila aróma obsiahnutá v kapsulách. Na základe schopnosti človeka rozpoznať jednotlivé vône uvoľnené z kapsúl sa vygeneruje skóre, na základe ktorého môže lekár posúdiť prípadnú stratu čuchu.

„Náš čuchový test na báze kapsúl môže pomôcť pri rýchlej diagnostike rôznych chorôb spojených so stratou čuchu. Patria sem chronické neurologické poruchy, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba, ako aj COVID-19, o ktorom je známe, že ovplyvňuje čuch,“ uviedol vedúci výskumný pracovník z QMUL Ahmed Ismail.

Podľa Ismaila je väčšina čuchových testov na trhu založená na báze predmetov s voňavým povlakom na ich povrchu, pri ktorých je potrebné zoškriabať povlak, aby sa uvoľnila vôňa. Ich problém však spočíva v tom, že množstvo uvoľnenej vône závisí od množstva zoškrabaného materiálu, čo môže mať vplyv na výsledok testu.

„Náš čuchový test na báze kapsúl tento problém nemá, pretože množstvo uvoľnenej vône ovplyvňuje množstvo oleja umiestneného v kapsule. Masová výroba nášho čuchového testu by bola tiež lacnejšia ako zoškrabávacie testy“, dodal.

17:41 Prvou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu zaočkovali už štvrtinu obyvateľov členských krajín EÚ. V utorok o tom na Twitteri informovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Podľa šéfky exekutívy EÚ prvú dávku vakcíny doteraz dostalo viac ako 150 miliónov ľudí. „Vakcinačná kampaň v EÚ naberá na obrátkach,“ napísala von der Leyenová.

Ďalej uviedla, že Únia bude mať v júli dostatok dávok vakcín na zaočkovanie 70 percent všetkých svojich dospelých obyvateľov.

17:25 Občania Nemecka, ktorí boli plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo ho prekonali, by už od tohto víkendu nemuseli dodržiavať protiepidemické opatrenia. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v utorok schválila vláda a v nasledujúcich dňoch sa ním budú zaoberať obe komory parlamentu, uviedla agentúra DPA.

Ako uviedla ministerka spravodlivosti Christine Lambrechtová, obe skupiny obyvateľstva po schválení nariadenia nebudú musieť dodržiavať zákaz vychádzania a obmedzenia pri stretávaní s inými osobami. Pri vstupe do obchodov a iných prevádzok nemusia predložiť doklad o negatívnom výsledku testu na koronavírus. Po návrate zo zahraničia nemusia byť v karanténe – ak neprichádzajú z rizikovej oblasti. Aj na nich sa však budú naďalej vzťahovať opatrenia o nosení rúšok a dodržiavaní rozstupov.

14:48 V Dánsku sa od štvrtka otvoria kiná a divadlá a základné školy plne obnovia prevádzku. Súčasťou plánu postupného uvoľňovania obmedzení proti šíreniu koronavírusu je aj spustenie používania takzvaného koronapasu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Bary, reštaurácie a kaderníctva, ktoré sú už otvorené, už nebudú vyžadovať rezervácie. Pri vstupe do prevádzok však musia všetci predložiť koronapas, ktorý potvrdzuje, že osoba má negatívny test na koronavírus nie starší ako 72 hodín, bola zaočkovaná alebo sa z choroby nedávno zotavila.

Do svojich tried sa vrátia aj všetci žiaci základných škôl a od 21. mája tiež univerzitní študenti. Vonkajšie akcie budú obmedzené na maximálne 2000 divákov a limit pre súkromné stretnutia sa zvýši na 50 osôb v interiéroch a 100 v exteriéroch.

14:19 Indická mutácia nového druhu koronavírusu je už blízko a môže spôsobiť prekvapenia, preto je potrebná obozretnosť, vyhlásil v utorok v Budapešti na online tlačovej konferencii operačného štábu šéf pracovnej skupiny pre očkovanie István György.

Česká republika potvrdila minulý týždeň už tri prípady tejto mutácie koronavírusu.

Podľa slov Györgya sa Maďarsko v očkovaní dostalo do fázy osobnej zodpovednosti. „Vláda a štátna správa zabezpečili rámec očkovania, ktoré je pre občanov bezplatné, je zabezpečená registrácia a sú pripravené miesta na očkovanie,“ zdôraznil.

13:21 Očkovanie proti COVID-19, do ktorého sa už v Belgicku zapojila vyše tretina populácie, nie je jedinou dostatočnou ochranou na prekonanie pandémie koronavírusu. Ďalším riešením je liečba, najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, ktorým môžu pomôcť monoklonálne protilátky. Uviedla to v utorok televízna stanica RTBF.

Podľa RTBF je u pacientov s vysokým rizikom vzniku závažnej formy COVID-19 nevyhnutná liečba monoklonálnymi protilátkami. Ide o protilátky vyrobené v laboratóriu, ktoré by významne znížili riziko hospitalizácie alebo úmrtia, aj preto sa Belgická kráľovská lekárska akadémia (ARMB) oficiálne vyslovila za nasadenie tohto typu liečby.

Podľa doterajších zistení pacienti so slabým imunitným systémom reagujú horšie na očkovanie a ich telá nevytvárajú vôbec alebo iba málo protilátok na ochranu pred vírusom Sars-Cov-2.

12:48 Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok oznámila, že začala priebežné posudzovanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinovac.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) sa rozhodol začať s posudzovaním na základe výsledkov priebežných laboratórnych a klinických štúdií. Tie potvrdzujú, že vakcína Vero Cell spúšťa tvorbu protilátok, ktoré sa zameriavajú na koronavírus SARS-CoV-2 a môžu pomôcť v ochrane pred ochorením COVID-19.

11:21 V Česku pribudlo v pondelok ďalších 2216 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je o 363 menej než pred týždňom. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok ráno zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR.

V českých nemocniciach je momentálne hospitalizovaných 2564 ľudí. Vo vážnom stave je 473 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 15 úmrtí.

11:19 Poľsko od utorka uvoľnilo niektoré opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. V krajine sa znova otvárajú nákupné strediská, múzeá a školy, píše agentúra PAP.

Reštaurácie v nákupných strediskách môžu do polovice mája fungovať formou donášky alebo osobného odberu. Potom budú môcť svoje služby ponúkať na otvorených terasách.

Do škôl sa od utorka vrátili deti prvých troch ročníkov základných škôl. Starší žiaci aj naďalej pokračujú v on-line výučbe. Od 17. mája prejdú na hybridný model vyučovania.

Zákazníci v obchodoch však aj naďalej musia nosiť rúška a prevádzky im musia poskytnúť ochranné rukavice a dezinfekciu. V prevádzkach s rozlohou do 100 štvorcových metrov je maximálny počet zákazníkov v prevádzke jedna osoba na 15 štvorcových metrov. Vo väčších prevádzkach musí na jednu osobu pripadať najmenej 20 štvorcových metrov.

10:31 Za posledných 24 hodín potvrdili v Maďarsku 726 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s covidom zomrelo 137 pacientov, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V nemocniciach ošetrujú 4 739 chorých s covidom, z nich 549 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je nakazených 223 802 osôb. Celkový počet infikovaných v krajine od vypuknutia koronavírusovej pandémie dosiahol 784 837 a počet obetí covidu stúpol na 28 045.

Prvú dávku vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 podali dosiaľ 4 099 495 ľuďom, kompletne je zaočkovaných už 2 157 637 osôb. Na očkovanie sa zaregistrovalo 4,7 milióna ľudí, z ktorých vakcínu dostalo už 80 percent.

Po prekročení hranice štyroch miliónov zaočkovaných minulú sobotu uvoľnili v Maďarsku ďalšie epidemiologické opatrenia – začiatok zákazu nočného vychádzania posunuli na 24.00 h, obchody a reštauračné zariadenia môžu byť otvorené do 23.00 h, pričom mnohé prevádzky služieb sú dostupné pre klientov s potvrdením o imunite. (tasr, koronavirus.gov.hu)

ag testovanie, ružinovská poliklinika, koronavírus, test, Čítajte viac PCR testy potvrdili menej než 400 infikovaných

10:05 Počet pacientov s covidom vo vážnom stave v Izraeli klesol pod 100 po prvý raz za posledných približne desať mesiacov. Na základe údajov izraelského ministerstva zdravotníctva z pondelkového večera bolo v krajine 97 osôb vo vážnom stave a 63 ľudí potrebovalo pľúcny ventilátor.

Tento počet bol nižší ako 100 naposledy 7. júla 2020. Najviac osôb vo vážnom stave, 1 192, v krajine zaznamenali 17. januára. Izrael začal s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 v decembri. Počty nakazených a chorých klesajú už približne tri mesiace. Za posledných 24 hodín v Izraeli zaznamenali 51 nových prípadov nákazy. (dpa, tasr)

7:50 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Indii presiahol v utorok 20 miliónov. Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 naďalej spôsobuje v indických nemocniciach výrazné problémy.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine 357 229 infiko­vaných, čím ich celkový počet stúpol na 20,3 milióna, spresnilo indické ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí covidu stúpol o 3 449 na 222 408. Mnoho expertov sa domnieva, že skutočný počet je oveľa vyšší.

V hlavnom meste Naí Dillí, ktoré patrí k najviac zasiahnutým, v sobotu oznámili predĺženie lockdownu, ktorý sa mal skončiť v pondelok, o ďalší týždeň. Nemocnice v metropole sú preťažené a chýbajú tam lôžka, lieky i kyslík, v dôsledku čoho mnohí ľudia zomierajú bez toho, aby dostali zdravotnícku starostlivosť. Plné sú i pohrebiská a mnohé krematóriá pracujú nepretržite, pričom telá obetí pandémie spopolňujú okrem iného i na parkoviskách. (afp, tasr)

7:18 Severokórejský denník Rodong sinmun vo svojom utorňajšom vydaní vyzval ľudí, aby sa pripravili na dlhotrvajúci boj proti pandémii nového koronavírusu. Poznamenal však, že vakcíny nie sú všeliek. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

„Situácia v mnohých krajinách dokazuje, že vakcíny ani zďaleka nie sú všeliek. Niektoré vakcíny, ktoré sa považovali za vysoko účinné, spôsobili závažné vedľajšie účinky vrátane smrti, čo viedlo mnoho krajín k ukončeniu ich používania,“ napísal severokórejský denník a varoval, že človek môže byť infikovaný koronavírusom aj po očkovaní.

Denník vyzval ľudí, aby sprísnili svoje úsilie v boji proti vírusu, pričom poznamenal, že zdĺhavá pandémia koronavírusu je „nevyhnutnou realitou“. Severná Kórea minulý rok oznámila, že jej vedci vyvíjajú vakcínu proti koronavírusu. Dosiaľ nie je známe, či uspeli, uviedol Jonhap.

Pôvodne sa očakávalo, že Severná Kórea dostane do mája prostredníctvom programu COVAX približne 1,7 milióna dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Došlo však k oneskoreniu. Severná Kórea tvrdí, že v krajine nie je koronavírus, ale prijala pomerne rýchle a tvrdé opatrenia – napríklad od začiatku minulého roka zaviedla prísne hraničné kontroly. (jonhap, tasr)

6:34 Nedostatok vakcín proti covidu prinútil niekoľko veľkých brazílskych miest pozastaviť podávanie druhých dávok. Podľa nich sedem z 26 hlavných miest brazílskych federatívnych štátov pozastavilo podávanie druhej dávky čínskej vakcíny CoronaVac pre nedostatok dodávok.

V Brazílii s 212 miliónmi obyvateľov si covid vyžiadal už viac ako 400-tisíc životov – v úmrtnosti je na druhom mieste za Spojenými štátmi. Približne 15 percent populácie dostalo prvú dávku vakcíny a 7,5 percenta druhú. Okrem čínskej používajú v Brazílii aj vakcínu od firmy AstraZeneca. Obe vakcíny sa podávajú v dvoch dávkach. Minulý týždeň dostala krajina prvých milión dávok dvojdávkovej vakcíny od spoločnosti Pfizer a začali ich distribuovať v pondelok.

Prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že bagatelizoval pandémiu a vzoprel sa odborným radám. Minister zdravotníctva Marcelo Queiroga v nedeľu uviedol, že nedostatok druhej dávky bol spôsobený logistickou chybou jeho predchodcu, armádneho generála Eduarda Pazuella, ktorého Bolsonaro v marci odvolal z funkcie. Za Pazuella sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo uvoľniť zásoby druhých dávok, ktoré sa mali podať ako prvé dávky v snahe urýchliť očkovaciu kampaň v krajine. Avšak ďalšie dávky neprišli včas. (afp, tasr)

5:45 Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová v pondelok uviedla, že lekári potvrdili súvislosť medzi úmrtím jedného vojaka a podaním vakcíny proti covidu-19 od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Uviedla to počas návštevy posádky, kde vojak slúžil. Desiatnik zomrel pre krvné zrazeniny. Ministerka zároveň vyzvala Španielov, aby sa aj naďalej nechali očkovať proti covidu.

Podľa ministerky lekárske analýzy ukázali bez pochybností, že smrť španielskeho desiatnika „bola dôsledkom očkovania“ preparátom spoločnosti AstraZeneca. Roblesová označila správu za veľmi tvrdú, Španielov ale vyzvala, aby sa aj naďalej nechali očkovať, pretože je prípravok bezpečný.

„Najlepším spôsobom, ako ho (koronavírus) poraziť, je práve očkovanie,“ uviedla Roblesová. Tridsaťpäťročný príslušník španielskej armády zomrel 23. apríla potom, čo bol hospitalizovaný so silnými bolesťami hlavy. Očkovaný bol niekoľko dní pred tým, než nastali jeho zdravotné problémy. Podľa analýz bolo úmrtie spôsobené trombózou.

Súvislosť medzi podaním vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a vznikom krvných zrazenín skúmala Európska agentúra pre lieky (EMA). Na začiatku apríla zverejnila záver, že vznik krvných zrazenín môže byť veľmi vzácnym vedľajším účinkom tejto očkovacej látky. Dodala ale, že preparát je veľmi účinný a jeho prínos výrazne prevyšuje možné riziká.

Podľa pondelkových údajov bolo v Španielsku podaných približne 16,4 milióna dávok vakcín proti covidu. Zhruba desatina obyvateľstva, 4,6 milióna ľudí, dostalo obe dávky vakcíny. Zhruba 11,7 milióna Španielov, čo je štvrtina populácie, má aspoň jednu dávku. V krajine sa najviac používa prípravok od spoločností Pfizer a BioNTech, ktorého bolo spotrebovaných približne 11,4 milióna dávok. Španielski zdravotníci podali tiež 3,8 milióna dávok lieku od spoločnosti AstraZeneca a 1,1 milióna dávok vakcíny od firmy Moderna.

5:40 Medzi vedcami a odborníkmi na verejné zdravie panuje teraz výrazná zhoda na tom, že Spojeným štátom sa prinajmenšom v dohľadnej dobe nepodarí dosiahnuť stav kolektívnej imunity voči u SARS-CoV-2. Experti sa pri klesajúcom tempe vakcinácia prikláňajú k záveru, že vírus v USA nevymizne, ale bude počas ďalších niekoľko rokov „zvládnuteľnou“ hrozbou. Uvádza to denník The New York Times (NYT).

Kolektívnou imunitou je myslený stav, keď je v danej spoločnosti voči nákaze imúnne také vysoké percento ľudí, že sa infekcia nedokáže šíriť. V prípade koronavírusu môže byť imunita výsledkom očkovania alebo prekonanej nákazy, nie je však jasné, ako vysoký podiel ľudí s ochranou je potrebný na zastavenie infekcie. Na začiatku epidemiológovia hovorili o 60 až 70 percentách, neskôr sa ale začali objavovať vyššie odhady.

V USA má aktuálne očkovanie proti covidu za sebou 32 percent populácie a napríklad dekan fakulty verejného zdravia na Brownovej univerzite Ashish Jha tvrdí, že „nejakú imunitu“ už by mohlo mať okolo 60 percent obyvateľov. V krajine s viac ako 330 miliónmi obyvateľov však stále pribúdajú desaťtisíce prípadov nákazy denne, zatiaľ čo tempo očkovania už viac ako dva týždne klesá. Okolo polovice apríla Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) hlásilo v priemere 3,3 milióna podaných dávok za deň, v pondelok bol tento ukazovateľ pod 2,5 milióny.

Pretrvávajúca neochota časti Američanov nechať sa zaočkovať a šírenie nových mutácií koronavírusu teraz podľa NYT expertov vedie k predpovedi, že kolektívna imunita bude USA ešte dlho unikať. „Namiesto toho dochádza k záveru, že … vírus sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane zvládnuteľné hrozbou, ktorá sa bude v USA vyskytovať aj po ďalšie roky a bude stále spôsobovať hospitalizácie a úmrtia, len vo výrazne menšej miere,“ píše denník.

„Je nepravdepodobné, že vírus zmizne,“ povedal evolučný biológ Rustom Antia pôsobiaci na Emoryho univerzite v štáte Georgia. „Chceme ale urobiť všetko pre to, aby sme zvýšili šancu, že sa z neho stane nie príliš nebezpečná infekcia,“ uviedol.

Pre obmedzenie závažnosti očakávaných „vĺn“ infekcie je podľa odborníkov kľúčové pokračovať v imunizácii obyvateľstva, najmä starších ľudí a skupín s inými rizikovými faktormi. Vysoká zaočkovanosť v týchto segmentoch populácie môže aj po uvoľnení karanténnych opatrení držať bilancie hospitalizácií a úmrtí na relatívne nízkych hodnotách.

Posun v uvažovaní odbornej verejnosti odráža aj vyjadrenie vládneho epidemiológa Anthonyho Fauciho, ktorý ohľadom boja proti covidu radí americkému prezidentovi Joeu Bidenovi. „Prestali sme výraz kolektívne imunita používať v klasickom význame,“ povedal NYT. "Hovorím: ‚Na toto na chvíľku zabudnite. Keď naočkuje dostatok ľudí, infekcií ubudne,‘ dodal. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že približne 30 percent dospelých obyvateľov USA stále vakcínu proti covidu odmieta alebo sú k nej rezervovaní.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus