Prezidentka: Ani najtragickejšia smrť nemôže prekryť to, kým Štefánik bol

Slovensko si dnes pripomína 102. výročie od tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. Pri návrate z Talianska na Slovensko 4. mája 1919 sa jeho lietadlo pri pristávacom manévri zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.

04.05.2021 09:31 , aktualizované: 14:33
mohyla bradlo čaputová štefánik Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas kladenia vencov k mohyle na Bradle pri príležitosti 102. výročia tragickej smrti generála M. R. Štefánika. 3. máj 2021.
debata (84)

Ani najtragickejšia smrť nemôže prekryť to, kým Milan Rastislav Štefánik bol a čím všetkým sa zaslúžil o to, aby sa Slováci stali štátotvorným národom samostatného česko-slovenského štátu. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom statuse na sociálnej sieti pri pripomienke 102. výročia Štefánikovho úmrtia.

Video: Čaputová a Kollár na Bradle k výročiu smrti M. R. Štefánika.

Video

Čaputová podotkla, že Štefánik bol tradicionalista, lebo miloval prostredie, v ktorom sa narodil a prežil detstvo. „Ale bol – ako sa v jeho časoch hovorilo – aj pokrokár, lebo oceňoval, čo nové a lepšie život ponúka. Bol slovenským národovcom, ktorý svoju vlasť miloval, ale bol aj svetobežníkom, ktorý chcel poznať celý svet,“ priblížila. Zároveň poukázala, že bol nábožensky založený, no voľnomyšlienkár, ktorý veril v slobodu svedomia ako aj citovo založený človek s darom exaktného myslenia. A aj napriek tomu, že vyrástol v prostom a chudobnom prostredí, ho v salónoch prijímali králi, cári i cisári a najvýznamnejší politici jeho doby.

Podľa prezidentky vedel Štefánik uplatniť svoju charizmu a všetky talenty, ktorými disponoval vďaka svojej vytrvalosti a nezlomnosti. „Slávne štefánikovské ‚Prebijem sa, lebo sa prebiť chcem‘, spôsobilo, že vynikol vo všetkom, do čoho sa pustil. Vynikol ako astronóm, vynálezca, fotograf, meteorológ, cestovateľ, letec i vojak. A predovšetkým ako diplomat a štátnik,“ objasnila.

Kollár: Je našou povinnosťou hlásiť sa k odkazu generála Štefánika

Vzhľadom na túto významnú udalosť sa v pondelok zúčastnil spomienkovej slávnosti v Brezovej pod Bradlom aj predseda Národnej rady Slovenskej rady Boris Kollár. Vyzdvihol veľkosť osobnosti nášho rodáka tichých kladením venca, po ktorom vystúpil s príhovorom.

„Je len málo takých osobností slovenských dejín, ktoré sa zapísali do sŕdc celých generácií Slovákov, ako práve Milan Rastislav Štefánik“, deklaroval v úvode šéf parlamentu.

Následne predseda Kollár vo svojej reči vyzdvihol osobnostné, kariérne či politické úspechy generála Štefánika. „O úspechu Štefánika ako vojaka i ako politika najvýraznejšie hovorí jeho vojenská kariéra. Málokedy sa totiž stáva, aby v priebehu štyroch rokov, postúpil niekto vo vojenskej hierarchii z pozície obyčajného, radového vojaka do hodnosti brigádneho generála. Štefánikovi sa to podarilo a Česko-Slovenské légie, ktoré vybudoval v Rusku, Francúzsku a Taliansku svedčia o jeho organizačnom talente i vojenských schopnostiach“, dodal predseda parlamentu.

„Generál Milan Rastislav Štefánik bol legendou a slovenským vlastencom ČeskoSlovenska. Jeho politické a vojenské zásluhy pri vytvorení Česko-Slovenska boli obrovské. Preto je našou povinnosťou pripomínať si tieto udalosti a hlásiť sa k odkazu M. R. Štefánika“, dodal v závere Kollár.

Vpravo predseda parlamentu Boris Kollár si... Foto: TASR
Brezová pod Bradlom / Štefánik / Vpravo predseda parlamentu Boris Kollár si uctil pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika v predvečer 102. výročia jeho tragickej smrti 3. mája 2021 pri mohyle na Bradle.

„História nás učí, že činy odvahy, pomoci a dobra v prospech národa a vlasti neostanú nepovšimnuté. Aj týmito slovami by sme mohli opísať pôsobenie jedného z našich najvýznamnejších štátnikov, ktorí významným spôsobom prispeli k budovaniu slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ povedal v Brezovej pod Bradlom štátny tajomník MO SR Marian Majer.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) pri 102. výročí smrti M. R. Štefánika zdôraznil význam pravdy ako esencie demokracie. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Za jeden z najsilnejších Štefánikových odkazov označil citát „Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť“. Dodal, že je potrebné si ho neustále pripomínať. Štefánikovú pamiatku si dnes predseda vlády uctil pri jeho pamätníku v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec.

„Aj napriek predčasnej tragickej smrti nám generál Štefánik zanechal obrovské a nemenné posolstvo o neutíchajúcom boji za slobodu, demokraciu a odmietanie totalitných režimov. Našou úlohou je živiť a zachovávať toto posolstvo,“ uviedol pri pamätníku v Ivanke pri Dunaji minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) je dôležité pripomínať si Štefánikov odkaz. Uviedla to dnes vo svojom statuse na sociálnej sieti. Zároveň dodala, že Štefánik je svojím životným príbehom veľkou inšpiráciou, a to vo svojom odhodlaní a odvahe. Vyzdvihla aj to, že bol významnou osobnosťou, veľkým Slovákom aj Európanom a demokratom. „Európu vnímal ako jednotu v rôznosti, čo je aj pre dnešok stále veľmi aktuálny odkaz. A rovnako pre dnešok aktuálne sú tiež hodnoty, ktoré vyznával a ktorých bol nositeľom – sloboda, demokracia, odstránenie sporov,“ priblížila.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #M. R. Štefánik #Zuzana Čaputová