Hegerova vláda získala dôveru parlamentu

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) má dôveru poslancov Národnej rady SR. Za programové vyhlásenie vlády (PVV), a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 89 členov snemovne zo 144 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

04.05.2021 09:45 , aktualizované: 11:00
NR SR heger Foto: ,
Predseda vlády SR Eduard Heger po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády a vyslovení dôvery v rámci rokovania 27. schôdze NR SR.
debata (85)

VIDEO: Koalícia po hlasovaní o dôvere Hegerovej vláde.

Video

Za boli poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, proti hlasoval klub Smeru, ĽSNS aj všetci nezaradení poslanci. Neprítomných bolo šesť poslancov, medzi nimi Ján Kerekréti a Martin Čepček z klubu OĽANO, Jana Bittó Cigániková a Radovan Sloboda z SaS, Jaroslav Baška zo Smeru a tiež nezaradený poslanec Štefan Kuffa.

O programe vlády diskutovalo v pléne NR SR okolo 40 rečníkov spomedzi koaličných i opozičných poslancov a členov vlády počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa začala v piatok. Utorkovým hlasovaním sa schôdza skončila.

Video

Ešte pred hlasovaním vystúpil v pléne premiér, ktorý dnešné hlasovanie o Programovom vyhlásení vlády označil za oslavu parlamentnej demokracie. Opozíciu vyzval, aby bola v prístupe k nemu korektná a spravodlivá. „Budeme radi, ak návrhy vlády nájdu podporu aj v radoch opozície," uviedol Heger.

PVV podľa neho vychádza z princípov, na ktorých bolo postavené po minuloročných parlamentných voľbách. „Už vtedy bolo programové vyhlásenie vlády kvalitné a ambiciózne. Dnes k tomu máme aj plán obnovy, čo v histórii Slovenska ešte nikdy nebolo, aby malo PVV a akčný plán obnovy Slovenska. Čaká nás veľa výziev, keďže Slovensko sme prevzali v zanedbanom stave a aj koronavírus v našej krajine zanechal výraznú stopu, ktorá sa nedá prehliadnuť," doplnil. Predseda vlády sa na záver svojho vystúpenia poďakoval podpredsedom vlády, ministrom a koaličným poslancom, ktorí vznik novej vlády umožnili.

VIDEO: Miroslav Kollár (bývalý poslanec Za ľudí) o programovom vyhlásení vlády.

Video

Koalícia hovorí o reštarte

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že vládna kríza sa viac nebude opakovať. Zdôraznil, že na podobnom „cirkuse“ sa znova nebude zúčastňovať. Kollár poznamenal, že vláda dostala druhú šancu. Podotkol, že je dôležité, aby strany plnili svoje programy. „Pevne verím a som presvedčený, že sa viac takáto kríza nebude opakovať, že si niektorí ľudia prestanú merať egá a že sa budú v prvom rade pozerať na občanov, na ľudí a hlavne na voličov, ktorí nás sem do tohto parlamentu dostali. Poslali nás sem, aby sme naplnili svoje programy,“ vyhlásil.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že to považuje za obrovský záväzok a označila to ako reštart. „Je to pre nás obrovský záväzok, aby sme nasledujúce roky slúžili tvrdo, oddane a poctivo našej drahej vlasti,“ zdôraznila.

Slovensko podľa expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v súčasnosti potrebuje predsedu vlády, ktorý bude symbolom nádeje. „Ak by som zostal premiérom ja, naďalej by som bol len symbolom utrpenia, pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu,“ myslí si. Má pocit, že to, čo sa stalo, bolo dobré, lebo bol umožnený nový začiatok.

fico smer Čítajte viac Fico: Premiér nie je spôsobilý na funkciu, Kolíkovú sme navrhli odvolať

SaS bude podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga naďalej koaličným partnerom so zdravým rozumom, ktorý podľa jeho slov presadzovali. Verí, že budú stabilným prvkom štvorkoalície. „Ak budú nejaké názorové rozdiely, tak sa budeme snažiť si ich vydebatovať za zatvorenými dverami,“ avizoval.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) skonštatoval, že budú robiť všetko preto, aby vláda vydržala do konca volebného obdobia. „Nie som taký idealista, ako som bol pred rokom,“ pripustil. Dodal však, že to je šanca na reštart.

Remišová uviedla, že všetci koaliční partneri vedia, že je potrebné sa momentálne sústrediť na potreby ľudí, nie na vnútorné problémy. „Pokiaľ sa znova bude opakovať takýto cirkus, hnutie Sme rodina predstúpi pred občanov a povie, že my sa na tom viac zúčastňovať nebudeme,“ vyhlásil Kollár s tým, že v takom prípade by išiel do predčasných volieb.

Podľa vlády má PVV reálne ciele

PVV má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že „revitalizované“ PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje, že v riadení verejných výdavkov bude dôsledne presadzovať princípy hodnoty za peniaze, aby sa z vybratých daní a odvodov dosiahol maximálny úžitok pre občanov. Zvýšiť chce kvalitu vzdelávania a poskytovania zdravotnej starostlivosti. Sľubuje nastaviť dotačné pravidlá v poľnohospodárstve tak, aby bola podporená produkcia s vyššou pridanou hodnotou a zvýšil sa tak podiel domácich potravín na trhu.

Opozícia už vopred avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musel kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru.

Poslanci zároveň odmietli návrh na zmenu uznesenia k PVV z dielne opozičného Smeru. Strana ním chcela docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhovali i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

NR SR parlament Čítajte viac Poslanci o PVV a dôvere Hegerovmu kabinetu diskutovali do noci, hlasovať by mali v utorok
85 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #programové vyhlásenie vlády #Hegerova vláda