Druhý národný cintorín v Bratislave nebude

Poslanci Národnej rady SR napokon nerokovali o návrhu legislatívy, ktorým mal popri Národnom cintoríne v Martine vzniknúť aj Národný cintorín v Bratislave. Predkladatelia novely zákona o Bratislave stiahli svoj návrh z rokovania. Na májovej schôdzi sa nerokovalo ani o návrhu novely zákona o štátnom občianstve, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) požiadal, aby sa o legislatíve rokovalo až na ďalšej riadnej schôdzi, informoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

04.05.2021 17:50
poslanci, parlament Foto:
Poslanci Národnej rady SR počas rokovania 28. schôdze parlamentu v utorok 4. mája 2021.
debata (1)

Koaliční poslanci navrhovali, aby národný cintorín vznikol povýšením bratislavského Ondrejského cintorína. Mal byť logickým pokračovaním Národného cintorína v Martine z 19. storočia, ktorý je už zaplnený. K návrhu mali výhrady okrem opozície aj niektorí koaliční poslanci. Proti návrhu vystúpili aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine. Iniciovali petíciu, v ktorej vyjadrili nesúhlas s tým, aby bol za národný cintorín Slovákov vyhlásený iný ako ten v Martine.

O návrhu na zriadenie druhého národného cintorína v Bratislave rokoval začiatkom apríla predseda Matice slovenskej Marián Gešper s predkladateľom návrhu Milošom Svrčekom (Sme rodina). Zhodli sa, že v rámci zákona zostane zachovaná jedinečnosť Národného cintorína v Martine.

hroby, Janko Kráľ Čítajte viac Národný cintorín je len jeden, hovoria Martinčania

Hovorkyňa matice Veronika Grznárová pre TASR uviedla, že sa rozprávali o legislatíve, ktorá by mala vytvoriť systém cintorínov a hrobov významných osobností s osobitným štatútom. „Matica slovenská od začiatku považovala systematickú a koncepčnú starostlivosť o hroby slovenských osobností za jediné efektívne riešenie. Prvý návrh zákona na vytvorenie druhého národného cintorína totiž obchádzal iné, v mnohých ohľadoch významnejšie cintoríny a hrobové miesta. Príkladom sú Cintorín pri Kozej bráne a Cintorín Slávičie údolie, ktoré sa síce tiež nachádzajú v Bratislave, ale pôvodný návrh zákona s nimi nijako nepočítal,“ skonštatovala hovorkyňa.

Plénum sa na májovej schôdzi nebude zaoberať ani novelou zákona o štátnom občianstve, ktorá má zmierniť podmienky straty slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu. Rokovať o nej má až na schôdzi, ktorej začiatok je naplánovaný na 15. júna.

pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko, slovený pas, peniaze, turistika, dovolenka, zahraničie, passport, Čítajte viac Slováci už pre iné občianstvo nebudú prichádzať o slovenský pas

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) zároveň z aktuálneho rokovania stiahol návrh novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Navrhoval v nej, aby využitie prostriedkov z finančnej rezervy premiéra mohla po novom posudzovať špeciálna komisia. Zriadená mala byť ako poradný orgán predsedu vlády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #národný cintorín #zákon o občianstve