Šeliga so Žitňanskou porušili opatrenia. Vzdali sa svojich funkcií

Juraj Šeliga (Za ľudí) končí vo funkcii podpredsedu Národnej rady (NR) SR a Jana Žitňanská (Za ľudí) končí ako šéfka parlamentného výboru pre sociálne veci. Oznámili to na stredajšej tlačovej konferencii. Funkcií sa vzdali po medializovaných informáciách o tom, že boli v čase zákazu vychádzania v kaviarni.

05.05.2021 12:53 , aktualizované: 16:45
debata (770)

Naďalej pritom platia pandemické opatrenia, podniky majú mať otvorené len terasy, a to iba do 21.00 h. Obaja sa ospravedlnili občanom za zlý príklad. Hovoria, že v interiéri podniku riešili pracovné veci.

Video

„Faktom je, že takéto pracovné stretnutie malo byť v oficiálnych priestoroch, v kancelárii, nie v uzavretej časti kaviarne,“ povedal Šeliga. Priznal, že miesto stretnutia bolo zlým príkladom, ktorý oslabuje dôveryhodnosť občanov voči pandemickým opatreniam.

Vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová rešpektuje a oceňuje gesto Žitaňanskej a Šeligu. Doplnila, že jej strana šla do politiky preto, aby priniesla novú politickú kultúru. O ich nástupcoch podľa Remišovej ešte v strane nediskutovali.

VIDEO: Boris Kollár: Šeliga má potenciál, tento krok musel urobiť.

Video

Aj Droba priznal svoje pochybenie

Vzniknutá situácia mrzí aj bratislavského župana Juraja Drobu, ktorý priznáva, že spravil chybu. Zároveň si však nemyslí, že ide o zlyhanie, za ktoré treba odstupovať z funkcie. „Išlo o pracovné stretnutie, na ktorom sme diskutovali o zmenách v sociálnej oblasti programového vyhlásenia vlády. S pánom Šeligom som sa podelil o skúsenosti s touto problematikou na úrovni samosprávy,“ reagoval Droba. Stretnutie sa podľa neho neplánovane predĺžilo aj po 21.00 h vzhľadom na veľmi dobrú odbornú diskusiu. Šéf BSK však priznáva, že pracovné stretnutie bolo vhodnejšie realizovať v priestoroch Národnej rady SR.

„Po 14 mesiacoch práce a výsledkoch v boji s pandémiou a jej dosahmi som si nedopatrením predĺžil večierku,“ uviedol Droba. Zároveň je presvedčený, že aktuálna pandemická situácia umožňuje prehodnotenie zákazu vychádzania a verím, že vláda tak urobí čím skôr.

MRZÍ MA TO Ospravedlňujem sa za porušenie večierky kvôli pracovnému stretnutiu s kolegami z parlamentu. Na stretnutie...

Uverejnil používateľ Juraj Droba Streda 5. mája 2021

Novinári Šeligu, Drobu a Žitňanskú minulý týždeň nachytali v uliciach Bratislavy po 21. hodine v nie celkom triezvom stave. Informáciu a fotografie priniesol portál www.plus7dni.sk. Navyše sa ich stretnutie konalo v klube Pod lampou, ktorý prevádzkuje novinár Štefan Hríb a podľa platných pravidiel reštauračné zariadenia mali byť zavreté.

Reagujú politici

Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO) označil odstúpenie Šeligu z funkcie podpredsedu parlamentu za príkladné, čestné a priame. „Kolega Juraj Šeliga porušil protipandemické opatrenia. Uznal, ospravedlnil sa, odstúpil z funkcie. Príkladné. Čestné. Priame," napísal Grendel vo svojom profile na sociálnej sieti.

Nezaradený poslanec parlamentu a bývalý člen strany Za ľudí Miroslav Kollár si váži, že obaja vyvodili zodpovednosť, stretnutie koaličných poslancov označil za veľkú chybu. „Stokrát som hovoril, že ak chceme zvládnuť pandémiu, potrebujeme dôveru verejnosti. A tú nezískame, keď my ako politici budeme pandemické opatrenia porušovať," uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti. Dôvera verejnosti v politiku a politikov je podľa neho mimoriadne krehká. „Juraj a Jana z nej dnes časť stratili, ale rozhodnutím o prevzatí zodpovednosti za túto chybu a o odstúpení z pozície podpredsedu parlamentu a predsedníčky výboru dali priestor nádeji, že ju raz môžu získať naspäť. Pre kvalitu slovenskej politiky by to bolo dobré," dodal nezaradený poslanec.


VIDEO: Šeliga o programe vlády – máme šancu na reštart.

Video
770 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Jana Žitňanská #zákaz vychádzania #Juraj Šeliga